Ana SayfaANALİZLERİZLENİM | Emek ve Özgürlük İttifakı sahaya indi, ittifakın seçim...

İZLENİM | Emek ve Özgürlük İttifakı sahaya indi, ittifakın seçim şarkısı Demirtaş’tan geldi

HDP öncülüğünde kurulan Emek ve Özgürlük İttifakı, ilk mitingini İstanbul Kartal’da yaptı. Çok sayıda vatandaşın katıldığı mitingde Selahattin Demirtaş’ın Edirne Cezaevi’nde yazıp bestelediği yeni seçim şarkısı ilk defa çalındı. Demirtaş’ın adının geçtiği kısımlar mitingde coşkunun en yüksek olduğu anlar olurken, HDP’ye yönelik kapatma davasıyla ilgili konuşmalar ise en çok ıslıklanan ve yuhalanan bölümler oldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun (SMF) kurduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, ilk seçim mitingini İstanbul Kartal’da gerçekleştirdi.

Kartal Meydanı’nda yapılan mitingte ittifakta yer alan partilerin başkanları ve temsilcileri konuştu.

Ocak’ın 15’i olmasına rağmen bahar havasında bir İstanbul gününde gerçekleşen mitinge katılım yoğundu.

Mitinge gelenler meydanın dışında gruplar halinde buluşup ardından farklı kortejler eşliğinde meydana yürüdü.

Fotoğraf: Türkiye İşçi Partisi yönetici ve milletvekilleri.

Meydana giden yollarda 5 ayrı arama noktası kurulurken, bu noktalarda derin üst ve çanta araması yapıldı.

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, mitingden önce yayınladığı mesajlar ile insanları Kartal’a davet etmiş ve “Ben de orada olacağım, size bir sürprizim olacak” demişti.

Demirtaş’ın bu sürprizi meydana gelenlerin en büyük meraklarından biriydi. Mitingin başında bu sürprizin ne olduğu açıklandı: Demirtaş’ın Emek ve Özgürlük İttifakı için Edirne’deki koğuşunda yazıp bestelediği seçim şarkısı meydanda çalındı.

Demirtaş’ın adının geçtiği, sesinin duyulduğu anlar mitingde heyecan ve coşkunun en çok yükseldiği anlardı. İlk andan itibaren çok kez “Başkan Selo” ve “Biji Serok Selo” sloganları atıldı.

Mitingde sahneye çıkan ittifak bileşeni partilerin başkan ve sözcüleri de konuşmalarında Selahattin Demirtaş’ın adını geçirerek Edirne’ye selam gönderdi.

Parti başkan ve sözcülerinin konuşmaları başlamadan önce meydanda adı anılan isimler arasında Gezi tutukluları, Gezi’de hayatını kaybedenler ve Osman Kavala da vardı.

Kartal Meydanı’nın bir kısmı miting için ayrılmıştı ve bu ayrılan alan büyük oranda dolmuştu. Her mitingde olduğu gibi alanın içine giren kadar girmeyen, barikatların dışından ya da etraftaki kafe, restoranların balkonlarından mitingi izleyenler de az değildi.

Alanda ıslık seslerinin en çok yükseldiği yerler ise HDP’ye açılan kapatma davasıyla ilgili konuşmaların geçtiği kısımlardı.

Sahneye ilk çıkan Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüsü Juliana Göze oldu. Göze, konuşmasında Altılı Masa’yı suçlayarak kendilerinden korktuğunu, iktidarın değişmesi durumunda da benzer politikalar izleyecekleri için kendilerini aralarında görmek istemediklerini söyledi.

Emekçi Hareket Partisi Genel Başkanı Hakan Öztürk ise konuşmasında “Kürt meselesi” vurgusu yaptı. Öztürk, “Bu ülkede bir Kürt meselesi var. Gelin bunu çözün dedik. Onlar gittiler ne yaptılar, Diyarbakır’da, Mardin’de, Şırnak’ta, Van’da ne yaptılar? Ne yaptılar, Selahattin Demirtaş’ı dört duvar arasına koydular. Bunu kabul eder miyiz biz? Kabul etmeyiz. ‘Suriye sınırını geçeceğiz’ dediler, ‘Irak sınırını geçeceğiz’ dediler. ‘Bir gece ansızın geleceğiz’ dediler. Savaşları bırak, Kürt halkıyla barış” dedi.

Öztürk’ün ardından sahneye çıkan Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise kayyum atanan Kürt illerini hatırlatarak İstanbul’a kayyum atanma tehlikesine dikkat çekti. Akdeniz, “HDP’ye atanan kayyımlar neyse İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne uygulanmak istenen aynı şeydir. Emek ve Özgürlük ittifakı olmadan, Diyarbakır’ı yanınıza almadan, İstanbul’da bu ablukayı dağıtamayız” diye konuştu.

Ercüment Akdeniz ayrıca konuşmasında Emek ve Özgürlük İttifakı’nın kendi adayını çıkartacağını söyleyerek meydandakilere “Bu yetkiyi Emek ve Özgürlük İttifakı’na veriyor musunuz?” diye sordu.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ise arka arkaya sahneye çıkarak konuşma yaptı. İki liderin de konuşmasında ortak vurgular vardı: Kadın hakları, doğa hakları, eşit vatandaşlık, barış, yoksulluğa karşı mücadele.

Mitingin sonunda ittifakı oluşturan partilerin başkan, sözcü ve temsilcileri sahneye çıkarak birlikte fotoğraf verdi.

Mitingde dikkat çeken bir ayrıntı ise, Türkiye İşçi Partisi’nden hiçbir ismin sahneye çıkıp konuşma yapmaması oldu.

- Advertisment -