26 Ağustos’ta Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), SpaceX ortaklığıyla Dragon uzay aracıyla uzay istasyonuna dört astronot gönderdiğini duyurdu.
Uzaya gönderilen 4 kişilik ekibi, aslen İran’ın Mahabad kentinden Kürt bir ailenin çocuğu olan 40 yaşındaki kadın astronot Jasmin Moghbeli (Yasmin Moqbili) komuta ediyor.
NASA’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Mürettebat-7 komutanınız Jasmin Moghbeli ile tanışın; 2017 yılında NASA astronotu olarak seçildikten sonra uzaya ilk yolculuğunu yapan New York yerlisi. Moghbeli, lisans derecesini Cambridge’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde bilgi teknolojisi ile havacılık ve uzay mühendisliği alanında aldı. Massachusetts ve Monterey, Kaliforniya’daki Donanma Yüksek Lisans Okulu’ndan havacılık ve uzay mühendisliği alanında bilim ustası. Bir helikopter ve Deniz Piyadeleri test pilotu olan Moghbeli, 150’den fazla savaş görevine ve 25’ten fazla farklı uçakta 2.000 saatlik uçuş süresine sahiptir. Aynı zamanda Maryland, Patuxent River’daki ABD Donanma Test Pilot Okulu’ndan da mezun oldu.”
Jasmin Moghbeli 24 Haziran 1983’te Almanya’nın Bad Neuheim kentinde dünyaya geldi. Bir NASA astronotu olan Jasmin, ABD Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden mezun oldu.
Jasmin’in 2019 yılı itibarıyla 2.000 saatten fazla uçuş deneyimi ve Afganistan’daki hava operasyonları da dahil olmak üzere 150 hava operasyonu deneyimi bulunuyor.
Jasmin’in annesi Fırişte ve babası Kami Muqbili, 1979’da İran’daki İslam Devrimi’nin ardından İran’ın Mahabad kentinden Almanya’ya ardından ABD’ye göç etti.
Aile, New York’un Baldwin kasabasına yerleşti. Jasmin ilkokul ve ortaokulu aynı kasabada okudu.
Mogbhbeli, ABD merkezli CNBC kanalına verdiği demeçte çocukluğundan beri astronot olmayı hayal ettiğini belirterek “ABD ordusuna katılıp Hava Kuvvetlerinde görev aldığımda bile hedefim birgün astronat olmaktı” dedi.
Moghbeli, uzay yolculuğunun hem amiri olduğu dört kişilik timin bir üyesi. Diğer üç astronat ise Japonya, Rusya ve Danimarka’dan time katıldı. Ve uzay yolculukları 6 ay sürecek.
Kaynak: Rûdaw