Ana SayfaHaberlerKamala Harris resmen aday. En çok alkışı Gazze mesajı aldı

Kamala Harris resmen aday. En çok alkışı Gazze mesajı aldı

Kamala Harris, Demokrat Parti Kongresi'nin son gününde partisinin başkan adaylığını resmen kabul etti. Harris konuşmasında, Trump’ı desteklediklerini söylediği “dünyadaki tiranlarla” mücadele sözü verdi. Gazze’de rehin tutulan İsraillilerden birinin yakınlarının konuşturulduğu kongrede, Filistinlilerin yaşadıklarını anlatacak bir konuşmacıya sahne verilmemesi protesto edilirken Harris’in en çok alkış alan cümlesi Gazze mesajı oldu: “İsrail'in güvende olması, Gazze'deki eziyetin bitmesi ve Filistinlilerin onurlu yaşam, güvenlik, özgürlük ve kendi kaderini tayin hakkı sağlanana kadar çalışacağız."

ABD’de seçimlerin yapılacağı 5 Kasım’a 75 gün kala Demokrat Parti’nin başkan adayı resmen Kamala Harris oldu.

Pazartesi günü Chicago şehrinde başlayan Demokrat Parti Ulusal Kurultayı, Perşembe akşamı Kamala Harris’in adaylığı kabul konuşmasıyla sona erdi.

Harris’in yaklaşık 45 dakika süren konuşmasında eşi Douglas Emhoff ile evlilik yıldönümlerini kutladı, Biden ve eşi Jill Biden’a teşekkür etti.

Hayat hikayesini anlatan Harris, annesinin 19 yaşında Hindistan’dan yola çıkarak meme kanserini tedavi edebilen bir bilim insanı olmak için ABD’ye geldiğini, Jamaika kökenli babasıyla tanışarak evlendiğini ve kardeşi ve kendisinin dünyaya geldiğini, anne ve babasının işleri dolayısıyla çocukluk yıllarının ABD’nin değişik eyaletlerine taşınarak ve farklı noktalarda yaşayarak geçtiğini söyledi.

Harris lise çağında sınıf arkadaşı Wanda adında bir kızın üvey babası tarafından cinsel tacize uğradığını öğrendiğinde bunun kendisinin kararları konusunda ciddi etkileri olduğunu ve böylece kişisel haklar savunucu olmak konusunda karar verdiğini anlattı.

Harris, tüm meslek hayatı boyunca ırk, dil, inanç ya da hangi kökenden geldiğine bakmaksızın insanların haklarını savunmak için çabaladığını vurguladı.

Harris, konuşmasının sonunda sahneye çıkan eşi Douglas Emhoff’a sarıldı.

Harris bu sözlerinin ardından da “Sizlerin ABD Başkanlığı adaylığınızı kabul ediyorum” cümlesini kurdu ve kalabalık tarafından coşkuyla ayakta alkışlandı.

Uluslararası alanda da kendisinin dünyanın dört bir yanında zorbalıkla mücadele etme söz veren Harris, rakibi Donald Trump’ı diktatörlere boyun eğmekle suçladı:

“Demokrasi ve tiranlık arasında süregelen mücadelede nerede durduğumu ve ABD’nin nereye ait olduğunu biliyorum.”

Harris, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un da dahil olmak üzere tiranların “Trump’ı desteklediklerini” söyledi ama Putin’in adını vermedi. Harris ayrıca Rusya’ya karşı savaşında Ukrayna’nın ve NATO müttefiklerinin yanında durma sözü verdi.

Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesi halinde 6 Ocak Kongre binası saldırılarını yapanları serbest bırakmayı, siyasi muhaliflerini ve gazetecileri hapse atmayı ve ABD ordusunu halka karşı kullanmayı planladığını ileri süren Harris, “Ona tekrar güç verirsek ne yapmayı planladığını bir düşünün” diye konuştu.

“(İsrail-Hamas) Bu savaşı sona erdirmeye çalışıyoruz”

Konuşmasında Gazze’de devam eden savaşa da değinen Kamala Harris, savaşı sona erdirmek için Başkan Biden’la birlikte gece-gündüz çalıştıklarını belirterek, “Şimdi bir rehine anlaşması ve ateşkes anlaşması yapmanın tam zamanı” dedi. Harris’in bu sözleri alkışlarla kesilirken Kamala Harris sözlerine, “Açık konuşayım, İsrail’in kendini savunma hakkını her zaman savunacağım ve İsrail’in kendini savunma kabiliyetine sahip olmasını her zaman sağlayacağım ancak geçtiğimiz 10 ay boyunca Gazze’de yaşananlar yıkıcı. Çok sayıda masum insan hayatını kaybetti, çaresiz ve aç insanlar tekrar tekrar güvenlik için kaçıyor. Yaşanan acıların boyutu yürek parçalayıcı. Başkan Biden ve ben, İsrail’in güvende olması, rehinelerin serbest bırakılması, Gazze’deki acıların sona ermesi ve Filistin halkının onur, güvenlik, özgürlük ve kendi kaderini tayin hakkını gerçekleştirebilmesi için bu savaşı sona erdirmeye çalışıyoruz” dedi.

Harris, Gazze için önceki konuşmalarına benzer cümleler söylerken, Chicago’daki Demokratik Ulusal Kongre’de bir Filistinlinin konuşmasına izin verilmemesine tepkiler yükseldi.

Kararı kınayan bazı delegeler salonun hemen dışında oturma eylemi yaptı.

Kongrede Gazze’de Hamas’ın rehin tuttuğu İsraillerden birinin anne ve babası konuşma yapmıştı. Gazze’deki trajediyi anlatacak bir konuşmacıya sahne verilmemesine tepki gösteren savaş karşıtları ve Filistinliler aralarında kongre üyelerinin de olduğu yüzlerce kişinin imzaladığı çağrılarla kongrede bir konuşmacı talep etti ama bu talep karşılanmadı.

- Advertisment -