Osman Kavala’nın hakkında bugün verilecek karar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ndeki süreç açısından da önem arz ediyordu. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 30 Kasım’da AİHM kararlarının uygulanmasını konu alan bir toplantı yapacak. AİHM’nin Kavala hakkındaki tahliye kararı o tarihe kadar uygulanmazsa; Türkiye hakkında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı hareket ettiği gerekçesiyle ihlal prosedürü başlatılabilir.
BBC Türkçe’den Esra Yalçınalp’in haberine göre; mahkeme başkanı ve diğer üye hakimin aksine, Kavala’nın tahliyesi için oy veren üye hakim Kürşad Bektaş, gerekçesinde şöyle dedi:
“Sanığın savunmasının alınmış olması, delillerin toplanmış olması, dosya kapsamı, delil durumu, dosyanın geldiği aşama, bu aşamadan sonra sanığın delil karartma ihtimalinin olmaması, sanığın tutuklulukta geçirdiği süre, tutukluluğun bir tedbir oluşu, tutuklulukta istenen amaca adli kontrol tedbirlerinden bir veya birkaçının uygulanması ile ulaşılabileceği, değerlendirilerek sanığın duruma göre ölçülü olmayan tutukluluğun devamı yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmayarak, sanığa uygulanacak ölçülü bir veya birkaç adli kontrol tedbiri ile tahliyesi görüşü ve kanaatindeyim.”
Duruşmaya katılmayan Kavala, mahkeme salonuna SEGBİS ile bağlanmayı da reddetti.
Kavala geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisi hakkındaki suçlayıcı sözlerinden sonra duruşmalara katılmayacağını duyurmuştu.
Kavala açıklamasında Erdoğan’ın sözleri için şunları söylemişti:
“Bunlar suçlu olduğum algısı yaratan ve yargıyı doğrudan etkileyen mesajlardır. Bu şartlar altında adil bir yargılama yapılmasına imkân kalmadığından, bundan sonra duruşmalara katılmamın ve savunma yapmamın anlamsız olacağına inanıyorum.
“Hukuk devletini savunan bir yurttaş olarak, yargının maruz kaldığı bu durumu meşrulaştırıcı bir edimde bulunmanın doğru olmadığını düşünüyorum.”