Ana SayfaHaberlerKazakistan’da Nazarbayev tasfiyesi sürüyor: Damatları istifa ettirildi

Kazakistan’da Nazarbayev tasfiyesi sürüyor: Damatları istifa ettirildi

Ülkenin doğal gaz ve petrol şirketlerinin başında bulunan Nazarbayev’in iki damadı istifa etti. Cumhurbaşkanı Tokayev geçtiğimiz hafta bakan ve parlamenterlere hitap ettiği liyakat vurgulu konuşmasında “1. Cumhurbaşkanı döneminde standartların üzerinde bir zengin tabakası” oluştu demişti. Geçtiğimiz hafta Nazarbayev’in kızının sahibi olduğu iddia edilen bir şirketin faaliyeti Tokayev’in talimatıyla askıya alınmıştı.

Kazakistan Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in damatları Kayrat Şaripbayev ve Dimaş Dosanov görevlerinden istifa etti. Kazakistan medyasında, istifaların Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev’in isteği doğrultusunda sunulduğu iddiaları olduğu yer aldı.

Nazarbayev’in küçük kızı Aliya Nazarbayeva ile evli olan Dosanov, ülkenin ulusal petrol şirketi Kaz Trans Oil’in yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütüyordu.

Aliyeva Nazarbayeva ve Dimaş Dosanov

Ulusal doğal gaz şirketi Qazaq Gaz’ın yönetim kurulu başkanlığını yürüten Şaripbayev’in de, Nazarbayev’in büyük kızı Dariga Nazarbayeva ile birlikte olduğu iddiaları 2013’ten beri gündeme geliyor. İkili yaklaşık 10 yıldır iddiaları doğrulayan ya da yalanlayan bir açıklama yapmadı.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-155.png
Nursultan Nazarbayev ve Dariga Nazarbayeva

Geçtiğimiz hafta da Aliya Nazarbayeva’ya ait olduğu iddia edilen bir geri dönüşüm şirketinin faaliyeti, Tokayev’in talimatıyla askıya alınmıştı.

Parlamenter olan Dariga Nazarbayeva’nın ise protestolardan sonra parlamentodaki oturumlara katılmadığı dikkatleri çekmiş, asistanı Nazarbayeva’nın Covid olduğu gerekçesiyle oturumlara katılmadığını söylemişti.

Nazarbayev’e yakınlığıyla bilinen Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı tutuklu

Tokayev, geçtiğimiz hafta bakanlar ve parlamenterlere telekonferansla yaptığı konuşmada, Nazarbayev’e gönderme yaparak “Birinci Cumhurbaşkanı’nın döneminde uluslararası standartların üzerinde bir zengin tabakası oluştuğunu” söylemişti.

Bürokraside liyakat vurgusu yaptığı konuşmada Tokayev, yapımı süren bazı kamu projelerinde rüşvet iddiaları olduğunu ve bir kamu bankasının, adını vermediği bazı kişilerin özel bankasına çevrildiğini söyleyerek yine Nazarbayev’i ve ona yakın kadroları işaret etmişti.

Protestoların henüz devam ettiği günlerde Nazarbayev’e yakınlığıyla bilinen Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Karim Mansimov ve Nazarbayev döneminde muhaliflerine yönelik şiddet eylemleriyle bilinen, “Vahşi Arman” lakaplı suç örgütü yöneticisi Arman Dzhumageldiev protestoları provoke etmekle suçlanarak tutuklanmıştı.

- Advertisment -