Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Tokayev-Nazarbayev gerilimi: Kazakistan’da oligarkların savaşı mı?

ANALİZ | Tokayev-Nazarbayev gerilimi: Kazakistan’da oligarkların savaşı mı?

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, protestoların başlamasından bu yana Kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev’i ilk kez açıkça eleştirerek, ‘1. Cumhurbaşkanı döneminde uluslararası standartların üzerinde bir zengin tabakası oluştuğunu’ söyledi. Nazarbayev’e yakınlığıyla bilinen Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Masimov’un “vatana ihanet” suçlamasıyla tutuklanması da Kazakistan’da devlet içinde bir çatışma olduğu tartışmalarını başlatmıştı.

“Nazarbayev döneminde uluslararası standartların üzerinde zengin tabakası oluştu”

Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev, bugün (11 Ocak) telekonferansla bakanlar ve parlamenterlere yaptığı konuşmasında Kazakistan Kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev’i eleştirerek, “1. Cumhurbaşkanı’nın döneminde uluslararası standartların üzerinde bir zengin tabakası oluştuğunu” söyledi.

Tokayev konuşmasının devamında, yapımı devam etmekte olan hafif raylı sistem projesiyle ilgili rüşvet iddiaları olduğunu ve bir kamu bankasının adını vermediği bazı kişilerin özel bankasına çevrildiğini söyleyerek yine Nazarbayev ve ona yakın kadroları işaret etti.

Kazakistan medyasında çıkan haberlere göre Tokayev, Nazarbayev’in kızı Aliya Nazarbayeva’nın sahibi olduğu iddia edilen bir geri dönüşüm firmasının faaliyetinin de askıya alınmasını emretti.

Nazarbayev’in Güvenlik Konseyi Başkanlığı’ndan ayrılması: İstifa mı zorlama mı?

Nazarbayev 2019 yılında 28 yıl boyunca aralıksız sürdürdüğü cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılarak, Güvenlik Konseyi Başkanlığı’nı üstlenmişti.

Tokayev, protestoların 4. günü olan 5 Ocak’ta Nazarbayev’in Güvenlik Konseyi Başkanlığı’ndan ayrıldığını artık o görevin de kendisi tarafından yürütüldüğünü söylemişti. Tokayev’in açıklamasında Nazarbayev’in kendi isteğiyle istifa ettiği ya da Tokayev tarafından görevden el çektirildiğiyle ilgili açık bir ifade olmaması devlet içinde güç savaşı yaşandığına dair yorum ve iddiaları güçlendirdi.

Nazarbayev’in basın danışmanı Aydos Ukibay geçtiğimiz günlerde, görevin Nazarbayev tarafından Tokayev’e devredildiğini açıklasa da hem Kazakistan kamuoyu hem uluslararası yorumcular açıklamanın gerçeği yansıttığından emin değil.

Tutuklanan Masimov’un, “Vahşi Arman’ı” protestolara yönelttiği suçlaması

Nazarbayev-Tokayev çatışması olduğunu iddialarına güç veren başlıca olaysa, Nazarbayev’e yakınlığıyla bilinen Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Karim Mansimov’un tutuklanması olmuştu.

Nazarbayev’e yakınlığıyla bilinen Mansimov, protestolar devam ederken 8 Ocak’ta görevinden alınarak “vatana ihanet” suçlamasıyla tutuklandı.

Nazarbayev’in cumhurbaşkanlığında 2007-2012 ve 2012-2016 olmak üzere iki dönem başbakanlık görevinde bulunan Masimov, 2016’dan beri Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanlığı görevini yürütüyordu.

Kazakistan medyasında Masimov’a protesto gösterilerini devlet kurumlarına karşı daha büyük şiddet eylemlerine yöneltmeyi hedefleyen provokasyonlar organize ettiği suçlaması yapıldığı yazılıyor.

Masimov’un kendisinden bir gün önce tutuklanan “Vahşi Arman” lakabıyla bilinen suç örgütü lideri Arman Dzhumageldiev’i protestoları şiddetlendirmek için görevlendirdiği öne sürülüyor.

Özellikle Nazarbayev döneminde devlet yöneticilerine her zaman çok yakın olan ve muhaliflere karşı şiddet eylemleriyle bilinen Dzhumageldiev’in protestolarda görünmesi şaşkınlıkla karşılanmıştı.

2020’de Antalya’da öldürülen Guli lakaplı Azerbaycanlı suç örgütü lideri Nadir Salifov’un sağ kolu olarak tanınan Dzhumageldiev’in Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alaattin Çakıcı ve Sedat Peker’le fotoğrafları var.  

- Advertisment -