Rûdaw TV’de Senger Abdurrahman’ın sunduğu öğren bültenine katılan Cutyar Adil, vatandaşların kaçak yollarla Avrupa ülkelerine geçmesi için çalışan şebekeler hakkında inceleme başlatıldığını söyledi.
Adil, “Maalesef bazı faktörler vatandaşların kaçakçıların vaatlerine kanmalarına neden oluyor. Yine Belarus hükümetinin siyasi tavır olarak göçmenleri Avrupa ülkelerine karşı kullanma yaklaşımı da bu göçün başlamasında önemli bir faktördür. Belarus sınırındaki kaçakçıların meselesi şu an siyasi bir mesele haline gelmiş durumda” dedi.
Belarus-Polonya sınırında zor şartlarda bekleyen vatandaşların geri getirilmesi için Başbakan Mesrur Barzani’nin çaba içerisinde olduğuna değinen Adil şöyle devam etti:
“Şu an Belarus’taki göçmenlerin sayısının 16-17 bin kişi olduğu söyleniyor. Bu sayının 8 bin kadarı Kürt göçmenlerden oluşuyor. Tabii bu vatandaşların önemli bir bölümü de tartışmalı bölgelerde yaşayan, güvenlik gerekçesi ile evlerini terk eden insanlardan oluşuyor. Yine Duhok sınırında PKK ile Türkiye arasındaki çatışmalar nedeniyle evini bırakan, Halepçe, Süleymaniye’de de işsizlik nedeniyle göç
Hükümet olarak son iki yıl içerisinde 120 bin kişiye iş imkânı sağladıklarını vurgulayan Cutyar Adil, “Hükümet Başkanı dün ilgili bakanlıklarla görüşüp göç meselesini ve sınırda bekleyen vatandaşların durumunu ele almak üzere çalışma yürütecek bir komisyon kurulmasını istedi” bilgisini paylaştı.
Adil, “Düzensiz göç konusunda Irak hükümetini harekete geçirdik. Dış İlişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi Belarus’un Ankara Büyükelçisi ve Polonya’daki Kürdistan Bölgesi Hükümeti Temsilcisi ile görüştü. Hükümet olarak geri dönmek isteyen vatandaşlarımızın her türlü masrafını karşılayacağız” dedi.
“Kaçakçılar yargılanacak”
Vatandaşları kaçak yollarla yurt dışına çıkmaya özendiren, bu konuda çalışan geniş bir şebeke bulunduğunu anlatan Adil, “İnsan kaçakçıları yargılanacak, haklarında en sert cezai yaptırımlar uygulanacaktır. Biz bu şebekeleri izlemeye aldık. Son 48 saat içerisinde insan kaçakçılığı yapan iki kişi tutuklandı, süreç devam ediyor” dedi.
Kürdistan Bölgesi vatandaşlarına “kaderinizi kaçakçılara teslim etmeyin” çağrısı yapan Adil, özellikle gençlere iş imkânı sağlamak için yoğun çalıştıklarını, Kürdistan Bölgesi’ndeki ekonomik imkânların önceki yıllara oranla daha da iyileştiğini söyledi.
Belarus ile AB arasındaki göçmen krizi
Çoğunluğu Kürt ve Afganlardan oluşan binlerce göçmen, üç gündür Belarus’tan Polonya’ya geçmek için sınır bölgelerinde bekliyor.
Belarus, Polonya’yı göçmenlere insani muamelede bulunmamakla suçlarken, Polonya Belarus’un göçmenleri siyasi araç olarak kullandığını savunuyor.
Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu ve Polonya hükümeti, Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko’yu, göçmenleri kolay giriş vaadiyle AB sınırına toplamakla suçluyor.
Lukaşenko ise “sorunun mimarı olduğu” suçlamasını reddediyor. (Rûdaw).