CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD ziyareti için dün (9 Ekim) Boston’a ulaştı. Kılıçdaroğlu ABD ziyaretinin ilk gününde Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nü (MİT) ziyaret edecek. Kılıçdaroğlu sabah 9’dan akşam 5’e kadar MİT kampüsünde olacak, burada Dr. Canan Dağdeviren, Dr. Bilge Yıldız, Dr. Mehmet Toner ve Dr. Gökhan Hotamışlıgıl gibi Türk bilim insanlarıyla görüşecek. Kılıçdaroğlu’nun görüşme programında Koch Kanser Enstitüsü, Dr. Bob Langer, Nanobilim Tesisi, Media Lab Kent Bilimleri Direktörü Dr. Kent Larson da yer alıyor.
Açıklanan programa göre CHP genel başkanı ziyaretin ilk gününün tamamını MİT’de geçirecek ve sadece bilim insanlarıyla görüşecek. Kılıçdaroğlu, ABD uçağında gazetecilere bu gezinin bilim ve teknoloji temalı bir gezi olacağını söyledi:
“Artık siyasetin eski, dar, klasik kalıplarından kurtulması lazım. Dünya değişiyor. Üstelik hızla değişiyor. Ama siyaset kurumu değişmemeye ant içmiş gibi. Değişmeme kararlılığı gösteriyor. Bilimin bu kadar derinleştiği, teknolojinin bu kadar geliştiği bir dünyada teknolojik gelişmelerden ve bilimden uzak bir anlayışımız var. Bu eski, ideolojik kalıplardan siyasetin çıkması ve siyasetin yeni bir pencereden bakması gerekiyor. Bunun için Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne gidiyoruz. Boston’da, dünyanın bilim konusunda bir numaralı üniversitesi. Orada bilim insanlarıyla oturacağız, konuşacağız. Belki dertleşeceğiz. Oradaki gelişmeleri göreceğiz.”
“Büyük vizyon yolculuğu”
Seyahat başlamadan önce de CHP’den gezinin amacı hakkında şu açıklama yapılmıştı:
“Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu, uzun zamandır ülkemize seviye atlatacak ve ülkenin her yerindeki potansiyeli açığa çıkaracak bir program üzerinde çalışmaktadır.
“ABD’ye yapacağı bu seyahat, ekibiyle üzerinde kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdiği Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılı Vizyonu’nun, dünyanın en parlak beyinleri ile tartışılacağı ilk duraktır. Program Boston’da Massachusetts Institute of Technology ve Harvard University’e yapılacak çalışma ziyaretleriyle başlayacaktır. Program, Washington, D.C.’de bulunan önemli bilim, teknoloji, insan hakları ve sivil toplum kuruluşlarına yapılacak ziyaretler ile devam edecektir.
“Büyük vizyon yolculuğu, ülkemizin ihtiyaç duyduğu yeni nesil altyapı, yeni nesil beceriler, yeni nesil finans ve teknolojilere ulaşmasını kapsayan programın parçasıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılının vizyonudur. Bu büyük vizyon, ülkenin umudunu geri kazandıracak ve bu ekonomik fetret dönemine de son verecektir.
“Ortaya konan ve incelikli bir çalışma ürünü olan vizyon, dünyada ve ülkemizde süren adaletsizliğe karşı insanlığın ortak vicdani itirazını da içine alan bir refaha ulaşma planıdır. Bu doğrultuda insanlığın ortak değerleri ile teknolojik ve bilimsel gelişmelerine yönelik görüş alışverişinde bulunulacaktır.
“ABD, bu vizyon yolculuğunun sadece ilk durağıdır. Dünyadaki yeni duraklarıyla devam edecek ve tamamlanmasını takiben ülkemizde tüm detaylarıyla ilan edilecektir.
“Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun büyük vizyon yolculuğu sırasında yapacağı tüm seyahatler boyunca basın mensupları ve milletimiz tam şeffaflıkla bilgilendirilecektir.”
Kemal Kılıçdaroğlu’nun yarın ABD’nin başkenti Washington D.C.’ye geçmesi ve Türkiye Büyükelçisi Murat Mercan’la görüşmesi bekleniyor. CHP’ye yakın kaynakların program açıklanmadan önce medyaya Kılıçdaroğlu’nun ABD senatörü Bernie Sanders, Temsilciler Meclisi üyesi Ilhan Omar gibi solcu siyasetçiler ile görüşeceğini söylemesine rağmen programda hiçbir Amerikalı siyasetçi veya yetkili bulunmuyor.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun D.C.’de çeşitli düşünce kuruluşlarıyla ve sivil toplum örgütleriyle görüşmesi bekleniyor, fakat bunların hangi kurumlar olduğu henüz belli değil.