Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Saner bugün (13 Ekim) yaptığı yazılı açıklamada, “Meclis’teki nisap sorununun ve hükümet içinde ortaya çıkan bazı sorunların istifayı gündemine almasına neden olduğunu” söyledi.
Saner, “Bu noktadan hareketle en kısa sürede Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret ederek hükümetin istifasını kendilerine takdim edeceğim” dedi.
Saner, iç ve dış siyasetteki tüm sorunlara rağmen koalisyon hükümetinin başarı ile görevini yerine getirdiğini belirtti.
Ersan Saner’in istifası ne anlama geliyor?
Kıbrıs Havadis gazetesinden Başaran Düzgün, Ersan Saner’in istifasına ilişkin Serbestiyet’e yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
“Erken seçim için hükümetteki partiler ve muhalefet 6 Şubat tarihinde anlaşmıştı. Fakat muhalefet 6 Şubat’ta gerçekleşecek bir seçim için, seçim yasaklarının şimdiden başlaması gerektiğini savunuyordu. Seçim yasakları; hükümetin maddi kaynakları kullanamaması, istihdam sağlayamaması, açılış gerçekleştirememesi anlamına geliyordu. Partiler arasında böyle bir anlaşmazlık vardı. Ama Başbakan Saner, sadece muhalefetteki partilerle değil koalisyonundaki küçük partilerle de sorunlar yaşıyordu.
“Taktiksel bir adım”
“Bu istifayı taktiksel bir adım olarak değerlendiriyorum. Başbakan Saner’in partisi UBP’nin 30 Ekim’de kongresi var. Bu adım bence kurultaya yönelik bir adım. Kurultayda ön almak için atılmış bir adım.
“İstifa Cumhurbaşkanı Tatar’a sunuldu, Cumhurbaşkanı değerlendirip karar verecek ama zaten başka bir partiye hükümet kurmak için görev verme durumu şu anda yok. Çünkü erken seçime hazırlanıyor partiler. Bu aşamada kimse hükümete girmez.”
“Şahsen, 6 Şubat’ta bu hükümet ve bu başbakan ile seçime gidilecek diye düşünüyorum.”