Ana SayfaHaberlerKomisyon, Ukrayna’ya AB adaylık yolunu açtı: “Ukraynalılar Avrupa ile ortak gelecek için...

Komisyon, Ukrayna’ya AB adaylık yolunu açtı: “Ukraynalılar Avrupa ile ortak gelecek için ölmeye hazır olduklarını gösterdi”

Avrupa Komisyonu, Ukrayna’ya Avrupa Birliği (AB) aday ülke statüsünün verilmesi konusundaki olumlu tavsiye kararını açıkladı. Komisyon, Moldova’ya da aday ülke statüsü verilmesini tavsiye etti fakat Gürcistan’ın henüz bu statü için hazır olmadığına karar verdi. Kararın açıklandığı toplantıya Ukrayna bayrağının renklerini taşıyan bir kıyafetle katılan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Ukraynalılar Avrupa ile ortak bir gelecek için ölmeye hazır olduklarını gösterdi” diye konuştu.

Kararın ardından bir dizi tweet atan Von der Leyen, Ukrayna’nın bugüne kadar Avrupa müktesebatının %70’ini kabul ettiğini açıkladı. Von der Leyen, Ukrayna’nın hukukun üstünlüğü, oligarklar, yolsuzlukla mücadele ve temel hak ve özgürlüklerin korunması gibi konularda ciddi bir çaba harcaması gerektiğini de vurguladı. 

Avrupa Komisyonu’nun kararının Fransa, Almanya ve İtalya devlet başkanlarının 16 Haziran’da düzenledikleri Kiev ziyaretinin hemen ardından gelmiş olması dikkat çekti. Bu ziyaretin ardından Fransa, Almanya, İtalya ve Romanya devlet başkanları Ukrayna’nın aday ülke statüsü kazanması için çağrıda bulunmuştu. Ukrayna’nın AB üyeliği Bulgaristan, Çekya, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya tarafından destekleniyor. Macaristan ve Danimarka Dışişleri Bakanlarının da adaylığa yönelik olumlu açıklamaları mevcut.

Fakat İspanya ve Hollanda’nın sürecin politik koşullar nedeniyle olması gerekenden hızlı ve farklı bir şekilde ilerlememesi gerektiğine dair çekinceleri mevcut. İki ülke de Ukrayna’nın adaylık ve üyelik koşullarını sağlayıp sağlamadığının dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğini açıkladı, Hollanda 17 Haziran’da bu çekincesini resmen Avrupa Komisyonu’na iletti ve incelemenin çok detaylı yapılması gerektiğini vurguladı.

Ukrayna’nın “aday ülke” statüsünü kazanması için bütün Avrupa Birliği üye ülkelerinin onayı gerekiyor. Bu onayın alınıp alınamayacağı ise 23-24 Haziran’da Brüksel’de düzenlenecek olan AB Zirvesi’nde belli olacak.

- Advertisment -