Ana SayfaHaberlerKöpek fişleme sitesi Havrita'ya erişim engeli getirildi

Köpek fişleme sitesi Havrita’ya erişim engeli getirildi

Sokak köpeklerinin konumunu ve fotoğraflarını yayımlayan web sitesi ‘Havrita’ya erişim engeli getirildi. Sokak köpeklerine karşı çıkanlara göre uygulama hayat kurtarıyor, hayvanseverlere göre ise köpekler hedef gösterilip, öldürülüyor. Hayvanseverler sitenin kapatılması için imza kampanyası başlattı. İstanbul Barosu bugün (22 Ağustos) siteye erişim engeli başvurusunda bulunacak. Serbestiyet’e konuşan Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Erman Paçalı, “Havrita bugün sahipsiz hayvanlar katliam planlama merkezi gibi çalışıyor” diyor. Peki yeni doğmuş köpekleri bile fişleyen web sitesi Havrita’nın arkasında kimler var? Uygulamayı yönetenler ile sosyal medyadaki sokak köpeği karşıtı platformları yönetenler aynı isimler.

Mayıs ayında kurulan “Havrita” adlı web sitesi, sosyal medya üzerinden örgütlenen sokak köpeği karşıtı kullanıcıların desteğiyle kısa sürede geniş kitlelerce duyuldu.

Web sitesine giren tüm kullanıcılara Türkiye haritası üzerinde 81 ildeki sokak köpeklerinin yerini gösteren Havrita, hayvansevelere göre son aylarda artan sokak köpeği katliamlarının sorumlusu. Uygulamayı destekleyenler ise Havrita ile saldırgan köpeklerin olduğu bölgeleri öğrenip tedbir aldıklarını, uygulamanın hayat kurtardığını öne sürüyor.

Sosyal medyada Havrita’da fişlenen köpeklerin öldürüldüğüne dair görüntüler paylaşılıyor.

Havrita’da sadece saldırgan köpeklerin değil, yeni doğmuş köpeklerin bile fişlendiği görülüyor.

“Havrita bugün sahipsiz hayvanlar katliam planlama merkezi gibi çalışıyor”


Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Erman Paçalı, Havrita ile mücadelelerini Serbestiyet’e anlattı:
“Havrita adlı uygulamanın erişimine engellenmesi için iki tip başvuru yapıldı. Bunlardan biri vatandaşlarca Sulh Ceza Hakimliklerine yapılan ve 5651 sayılı yasa kapsamında erişimin engellenmesi talepli başvurular. (5651 sayılı yasa internet ortamında işlenen bazı suçları ve bunlara verilen cezaları düzenliyor -Serbestiyet). 5651 sayılı yasa doğrudan kişilik haklarına yönelik suçları içerdiği için bu talepler reddediliyor.

“İkinci yol ise suçun önlenmesi kapsamında savcılıkların, bakanlıkların, BTK Başkanının veya Cumhurbaşkanlığının erişimi engelleme talebinde bulunma hakkı. Ne yazık ki bu kurumlar bugüne dek böyle bir girişimde bulunmadı. Haziran ayı içerisinde biz örgütlü bir suç şebekesinin bu uygulamayı araç olarak kullandığı gerekçesiyle Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına Havrita hakkında suç duyurusunda bulunduk ancak savcılık tarafından da bu yönde bir tedbir alınmadı.

“Havrita bugün sahipsiz hayvanlar katliam planlama merkezi gibi çalışıyor adeta. Kurulduğu ilk günden bu yana sadece birkaç ay içerisinde sayısız katliamın merkezinde yer alıyor. Yıllarca bulundukları bölgelerde sorunsuzca yaşayan hayvanlar bu uygulamada işaretlendikten hemen sonra katlediliyor. Bunun için adeta bir ekip çalışıyor. Üstelik uygulama yer sağlayıcıymış gibi sertifikalandırıldı BTK tarafından.”

Havrita sözcüsü avukat Devrim Koçak ise iddiaları yalanlıyor. Koçak’ın katıldığı bir canlı yayında söylediği “Köpek taciz ediliyorsa, suistimal ediliyorsa, istismar ediliyorsa başıboş olduğu içindir” ifadeleri büyük tepki toplamıştı.

Sitenin kapatılması için şimdiye kadar 50 bin imza toplandı.

https://www.change.org/p/toplu-köpek-katliamları-ve-hayvanseverlere-şiddet-son-bulsun-havrita-kapatilsin-antalyadakatliamvar-havritakapatılsın-tc-icisleri?utm_source=grow&utm_medium=twitter

Karar’dan Seda Çakır’a konuşan İstanbul Barosu hayvan haklarından sorumlu yönetim kurulu üyesi avukat Yasemin Babayiğit, İstanbul Barosu olarak Pazartesi (bugün) siteye erişim engeli başvurusunda bulunacaklarını söyledi. Babayiğit, Hayvanları Koruma Kanunu’na dikkat çekiyor, hayvanların öldürülmesinin, hayvanlara işkence edilmesinin yasak ve suç olduğunu vurguluyor.

Sokak köpeği karşıtı hesaplar tek bir merkezden yönetiliyor

Havrita’ya en büyük destek, yüksek takipçili diğer sokak köpeği karşıtı sosyal medya hesaplarından geliyor.
Sosyal medyada en çok takipçiye sahip köpek karşıtı hesap olan “Başıboş Köpek Sorunu” hesabı düzenli olarak yaptığı paylaşımlarla Havrita’nın daha büyük kitlelere ulaşmasını sağlıyor.

Sokak köpeklerine karşı paylaşımlarda bulunan başka bir hesap ise “Anadolu Kedisi”.

Anadolu Kedisi aynı zamanda bir şirket ve İzmir’de bir ofisi bulunuyor.

Anadolu Kedisi’nin bulunduğu adreste dijital reklamcılık ve web tasarımı üzerine 2 firma daha bulunuyor diğer iki firma da aynı irtibat numarası ile faaliyette.

Anadolu Kedisi’nin şu an silinmiş olan eski paylaşımlarında Sedat Çağırgan’ın Anadolu Kedisi sözcülerinden biri olduğu anlaşılıyor.

Sedat Çağırgan, Ulusal Kanal’daki bir programa Başıboş Köpek Sorunu sözcüsü olarak katılmıştı.

Havrita’nın iletişim kısmına baktığımızda ise yine Sedat Çağırgan’ın ismini görüyoruz.

Yani, sosyal medyada sokak köpeği nefretini körükleyen bu üç büyük platform da Sedat Çağırgan ile bağlantılı.
Ayrıca AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz’un kurucusu olduğu Söke Özel Egemed Hastanesi’nin internet sitesinin Arapça versiyonunda Sedat Çağırgan’ın biyomedikal hizmetleri sorumlusu olarak görev aldığı yazıyor.

Fakat Türkçe sitede Çağırgan’ın ismi bulunmuyor.

Sedat Çağırgan, katıldığı bir Twitter spaces odasında kendisinin iş yerine şikâyet edildiğini söyleyerek “Hastane sahibi linç girişiminden sonra beni aradı, hal hatır sordu. 2-3 haftada bir oturup meyhanede kafa çeken insanlardık biz hastane sahibiyle. Şimdi bu adama beni şikâyet etseler çağıracak ‘ne yaptın lan sen yine anarşik’ diyecek, oturup akşamına içeceğiz yine” ifadelerini kullandı.

Erişim engeli getirildi

Tartışmaların ardından Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği Havrita’ya erişim engeli getirdi.

- Advertisment -