Ana SayfaHaberlerKorkulan oldu: Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Türkiye’yi gri listeye aldı

Korkulan oldu: Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Türkiye’yi gri listeye aldı

Paris'te gerçekleşen üç günlük toplantılarının ardından Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye'yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda 'yeterince çaba göstermeyen' ülkelerin bulunduğu gri listeye aldı. Gri liste yüzünden döviz transferleri zorlaşacak.

Türkiye, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede Üçüncü Dünya ülkeleri ile aynı gruba geriledi.

Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Fransa’nın başkenti Paris’te üç günlük toplantısının ardından, Türkiye’yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda ‘yeterince çaba göstermeyen’ ülkelerin bulunduğu gri listeye aldı.

FATF Başkanı Pleyer, Pandora Belgeleri’ne gönderme yaptı

FATF Başkanı Marcus Pleyer, toplantının ardından yaptığı açıklamada gri listeye alınan ülkelerin arttırıldığını belirterek, Pandora Belgeleri’nde de kara para aklamaya ilişkin bilgilerin yer aldığı, bununla sıkı mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Botswana ve Mauritius listeden çıkartıldı

Toplantıda Botswana ve Mauritius listeden çıkarılırken, Ürdün, Mali ve Türkiye’nin ise gri listeye alınmasına karar verildi.

Türkiye böylece, Kamboçya, Yemen ve Fas gibi ülkelerle aynı ligde yer aldı.

Karar sebebiyle Avrupa Birliği (AB) de Türkiye’yi kendi kara para aklamayla mücadele listesine alabilir.

Yıllık kayıp 23 milyar doları bulabilir

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) mayıs ayında yayınladığı bir rapora göre, Mali Eylem Görev Gücü tarafından gri listeye alınan ülkelere sıcak para girişinde, milli gelirin (GSYİH) yüzde 3’üne denk gelen miktarda azalma meydana gelebiliyor. Bu da Türkiye için yılda 23 milyar dolarlık bir kayıp anlamına geliyor.

- Advertisment -