CHP, 4-9 Eylül’de yapacağı tüzük kurultayının hemen öncesinde önseçim tartışmalarına sahne oluyor.
CHP lideri Özgür Özel, kurultay öncesi parti meclisi (PM) üyeleri ve milletvekilleriyle aynı gün ayrı ayrı toplandı.
Tüzük Hazırlık Komisyonu’nun yazdığı taslak tüzük metni üzerinden partililerle değerlendirmelerde bulunan Özel, itirazları ve önerileri dinledi.
PM’de de, milletvekilleri grubunda da yeni tüzükle ilgili genel merkeze en çok itirazın önseçim konusunda geldiği öğrenildi.
Özgür Özel’in önseçimi örgüt denetiminde yapmakta ısrarcı olmasına ısrar eden partililer, hakim denetiminde olmayan önseçimin gerçek bir önseçim sayılamayacağını, sadece genel merkez denetimli temayül yoklaması olacağını iddia ettiler.
Özgür Özel’i genel başkan seçildiği 4-5 Kasım 2023 tarihli kurultayda verdiği önseçim sözünü tutmamakla eleştiren milletvekilleri hakim denetiminde önseçimde ısrarcı olacaklarını söylediler. Özel’e bu yönde eleştiri getiren isimlerden birinin Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığında 14 Mayıs 2023 seçimine giren CHP’de örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı yapmış olan İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı olduğu öğrenildi.
Salıcı’nın “Örgüt denetiminde ancak eğilim yoklaması olur, önseçim olmaz. Kurultayda namus, şeref üzerine verilen önseçim sözü tutulmalıdır. Önseçimde ısrarcıyız. Gerçek bir önseçim de hakim denetiminde olur” mesajlarıyla Özel’e karşı itirazlarını dile getirdiği belirtildi.
Özel ise Salıcı dahil önseçimde ısrar eden tüm vekillere “Hakim denetiminde önseçim yaparsak kadın, gençlik ve meslek kotalarını uygulayamayız. Kotaları uygulamakta kararlıyız. Örgüt denetiminde önseçimine neden itiraz ediyorsunuz? Örgüte güvenmiyor musunuz? Örgüte güvenin” mesajlarıyla karşılık verdi.
“Çarşaf liste beklentimize hak verdi”
Genel başkan Özel’le tüzük konusundaki tüm itirazlarını ve önerilerini açıkça konuştuklarını anlatan vekiller, “Özel, önseçim konusunda katı tutum sergiledi ancak kurultaylarda çarşaf liste olması gerektiği yönündeki beklentimize hak verdi. Bu konuda çalışma yapacağını söyledi” diyor.
Taslak tüzük metninde milletvekilliği seçimlerinde bir kişinin en fazla 3 dönem üst üste seçilebileceği, dönem sürelerinin toplamı 15 yılı geçmiyorsa bu kuralın uygulanmayacağı hükmü yer alıyor.
“Bu hükümle birlikte aslında mevcut milletvekillerinin 15 yıl daha vekil olmasının önü açılıyor” diyen kimi vekiller, itirazlarını genel başkan Özgür Özel’e ilettiklerini, Özel’den de “Bu hükmü gözden geçireceğiz” yanıtı aldığını söylüyor.
Milletvekillerinden PM’nin üye sayısının 60’dan 80’e çıkartılması yönünde gelen önerileri tam olarak geri çevirmediği, “İsterseniz 250’ye çıkartalım” esprisiyle yanıtladığı öğrenilen Özel, PM’nin oluşturulacak danışma kurullarıyla güçlendirileceği mesajı da verdi.
Kadın kotası: Yüzde 50
Tüzük taslak metninde öne çıkan diğer kimi düzenlemeler şöyle:
*Mevcut tüzükte yüzde 33 olarak belirlenen kadın kotasının ise kademeli olarak önce yüzde 40’a ardından yüzde 50’ye yükseltilecek.
*Milletvekilliği için aday saptanmasında yöntemler, önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması ve merkez yoklaması olarak belirleniyor. Hangi seçim çevresinde hangi aday saptama yönteminin kullanılacağına ilçe ve il örgütlerinin görüşü doğrultusunda PM karar verecek.
*Kongrelerin başlangıç ve bitiş tarihleri MYK tarafından belirlenecek. Kongre tarihi 2 yıldan az, 3 yıldan fazla sürede yapılamayacak.
*Parti üyelerinin seçme seçilme hakkını kullanabilmeleri için en az bir yıl üye olma şartı aranacak.
*Genel başkanın belirlediği, genel başkan yardımcıları ve genel sekreter, PM’den güvenoyu alarak göreve başlayacak. TBMM grup başkanı ve başkanvekilleri de MYK üyesi sayılacak.
*Genel başkanın yokluğunda, MYK’ya başkanın belirlediği genel başkan vekili değil, genel sekreterden başlayarak, Protokol Yönetmeliği ile belirlenen sırayla genel başkan yardımcıları başkanlık edecek.
*Nüfusu 20 binden fazla olan yerlerde milletvekilleri, belediye ve il genel meclis üyeleri, partili belediyeler, bunların bağlı kuruluşları ve iştiraklerinde çalışanlar kongrelerde aday olamayacak ve ilçe kongresi delegesi olarak seçilemeyecek.