DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli ile DEM Parti Eş genel başkan yardımcısı Öztürk Türkdoğan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la görüştü.
Görüşme sonrası gazetecilere konuşan Koçyiğit şunları söyledi:
“Sayın Öcalan’ın çalışma koşullarının en önemli başlık olduğunu sayın Bakan’a ifade ettik. Bu konuda önümüzdeki dönemde bazı gelişmeler görme şansımız da olacak diye düşünüyoruz.
“Adalet Bakanı ile yeniden düzenlenmesi beklenen Covid Yasası’nı da görüştük. Örgütlü suçların, siyasi suçluların Covid Yasası’ndan kapsamdışı bırakılmaması gerektiğini belirttik. Kendileri not aldı ve çalışacaklarını belirtti.
“Sayın Öcalan’ın görüşmek istediği aydınların ve gazetecilerin de adaya gitmesi gerektiğini ilettik.”
Tunç: “‘Terörsüz Türkiye’ sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunduk”
Tunç da görüşmenin ardından şu mesajı paylaştı:
“DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan’la Bakanlığımızda bir araya geldik. Görüşmede ‘Terörsüz Türkiye’ sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunduk.”
Hilal Köylü’nün DEM heyetiyle Tunç arasındaki görüşmeyle ilgili dünkü (23 Nisan) kulis haberi şöyleydi:
Önce 10. yargı paketi
AK Parti ile MHP’nin üzerinde anlaştığı 10. Yargı Paketi ilk önce TBMM gündemine gelecek düzenleme olacak. Pakette “örgüt yöneticiliği, üyeliği“ başta olmak üzere terör suçlarından cezaevinde olanların yararlanabileceği “yeni hiçbir şey”in olmayacağını söyleyen iktidar kaynakları, paketin TBMM’de tartışılırken değiştirilebileceğini söylüyor.
Bu da; verilecek önergelerle terör suçlularının da etkilenebileceği düzenlemelerin pakete girebileceği anlamına geliyor. Önergelerin çoğunun MHP’den gelmesi bekleniyor.
İnfaz düzenlemesi: İnfazda eşitlik prensibi
10. Yargı Paketi’nin hemen ardından TBMM gündemine en az 40 bin tutuklu ve hükümlünün serbest kalmasının önünü açacak infaz düzenlemesinin gelmesi planlanıyor. Düzenlemede kapsamın geniş tutulması, serbest kalacak tutuklu ve hükümlü sayısının 60 bini aşması mümkün.
İnfaz düzenlemesinde temel prensibin “eşitlik” olacağını söyleyen iktidar kaynaklar “İnfazda eşitlik prensibi hukukun gereğidir” derken, bu gereklilik terör suçlularının da yapılacak düzenlemeden etkileneceğine işaret ediyor.
Bu kapsamda DEM Parti’nin de istediği hasta ve yaşlı tutukluların tamamının serbest kalacak olması dikkat çekiyor. Terör suçlusu olan hasta ve yaşlı tutuklular da bu serbestlik kapsamında olacak.
Pakette denetimli serbestlik ve koşullu tahliye kapsamında serbest kalacak tutuklularla ilgili düzenlemeler de olacak.
31 Temmuz 2023’ten önce suç işleyen ve halen cezaevinde olanlar ile aynı tarihten önce suç işleyen ve cezaevinde olmayanlar 5 yıl denetimli serbestlik hakkından yararlanabilecek.
İnfaz düzenlemesinde mükerrer suçlarla ilgili düzenleme de olacak. Mükerrer suç işleyip cezaevine girenler “iyi halli olmalı şartıyla” aldıkları cezanın tamamını değil, dörtte üçünü cezaevinde, kalanını dışarda infaz edebilecekler.
Mükerrer suç nedeniyle cezaevine giren bir kişi 10 yıl ceza almışsa, cezasının 7,5 yılı cezaevinde, kalan 2,5 yılını ise dışarıda infaz edebilecek.
“Umut hakkı” yolda
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihadında yer alan ve Öcalan’ın serbest kalmasını öngören “umut hakkı”yla ilgili düzenlemenin de 10.yargı paketinden ayrı bir şekilde meclis gündemine gelmesi planlanıyor.
Umut hakkı mecliste kabul edildiğinde Öcalan tecritten bağımsız İmralı’da kalmayı sürdürebilecek. Serbestlikten Öcalan’la birlikte kalan mahkumlar yararlanabilecek.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la görüşmede yeni anayasaya ilişkin beklenti ve önerilerin de gündeme gelmesi bekleniyor.