Ana SayfaÖZEL HABERKULİS | Erdoğan-Özel görüşmesi: Erdoğan’dan yeni anayasa için somut teklif yok. Ziyaretin...

KULİS | Erdoğan-Özel görüşmesi: Erdoğan’dan yeni anayasa için somut teklif yok. Ziyaretin en somut çıktısı iade-i ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Özel’in AK Parti’deki görüşmesine “boş koltuk” tartışması damga vurmuşsa da, her iki taraf da bu tartışmanın “gereksiz büyütüldüğü” görüşünde birleşiyor. Görüşmenin asıl gündemi olan yeni anayasa konusunda sözü Erdoğan’ın açtığı ancak Özel’e somut bir teklif götürmediği bilgisi de AK Parti kulislerine yansıdı. Erdoğan’ın Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söylerken TBMM Başkanı Kurtulmuş’un “Partilerin anayasaları olmaz. Milletin anayasası olur” sözlerine atıf yapması dikkat çekiyor. AK Parti kulislerinde Erdoğan-Özel görüşmesinden çıkan en önemli ve yeni kararın; Erdoğan’ın Özel’e iade-i ziyaret kararı olduğu konuşuluyor. Erdoğan’ın 18 yıllık bir aradan sonra CHP’yi ziyareti için hazırlıklar başladı.

Kamuoyunda “boş koltuk” tartışması süredursun, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’in AK Parti’de yaptıkları 95 dakikalık görüşme her iki taraf için de iktidar-muhalefet ilişkisi açısından “yeni bir dönemin başlangıcı” sayılıyor.

Her iki taraf da görüşmeden duydukları memnuniyeti açıkça dile getirmekten çekinmedi. CHP lideri Özgür Özel “İyimserim” açıklaması yaptıktan sonra AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, görüşmenin “olumlu ve verimli” geçtiğini söyleyip, Erdoğan’ın CHP Genel Merkezi’ne iade-i ziyarette bulunacağını duyurdu.

Erdoğan-Özel görüşmesi başladıktan kısa bir süre sonra basına servis edilen fotoğraflarda Erdoğan’ın solunda, Özgür Özel’in karşısında duran boş koltuk üzerine onlarca yorum yapılırken AK Parti Genel Merkezi boş koltuğun anlamını sorgulayan her gazeteciye daha görüşme bitmeden açıklama yapmaya başladı: Erdoğan’ın yanında boş koltuk daha önce de görüldü. Daha önceki görüşmelerde de aynı şeyler yaşandı. Yeni bir durum, bir kasıt yok. Kimseye özel mesaj verilmedi.

Dahası, Erdoğan’ın AK Parti Genel Başkanı olarak CHP lideri Özgür Özel’le eşitler arası ilişki kurup, bu ilişkiyi sürdürmesi gerektiğine dair planlamalar görüşme öncesinden yapılmıştı. Erdoğan’ın özel kalem müdürü Hasan Doğan’ın, “CHP lideri Özel’in AK Parti’yi ziyareti gibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan da AK Parti’yi ziyaret etmeli” önerisi, partide olumlu karşılanmıştı.

AK Parti kurmayları, Özgür Özel’in boş koltuklu oturma düzenine itirazını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Siz meclisin birinci partisi AK Parti’nin, ben de ikinci partisi CHP’nin genel başkanıyım. Bu böyle olmamalı” mesajıyla dile getirdiğinde de Erdoğan’ın bu itiraza olumlu yaklaştığını söylüyor. Erdoğan da bu itirazı fırsat bilip, CHP’ye iade-i ziyaret kararını dillendiriyor.

Namık Tan’ın tweeti: Oturup, konuşmak doğaldır

Erdoğan-Özel görüşmesindeki boş koltuğuna sert tepkiler en çok CHP içinden yükseldi. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’ın sözleri o tepkileri özetler nitelikteydi: “Bu bizatihi rejimin absürtlüğünü gösteren bir fotoğraf. Koltuklardan birisi boş. Yani Erdoğan ortadaki koltuğa oturunca cumhurbaşkanı olarak, kalkıp da karşıdaki koltuğa oturursa AKP genel başkanı olarak konuşacak öyle mi? Yoksa o koltuktayken hem cumhurbaşkanı hem AKP genel başkanı olarak konuşabiliyor mu? Bunların hangisi doğru? Bir mesaj içerdiği açık ama onların söylediğini ifade edeyim: Bu size özel bir durum değil. Bu odanın düzeni böyle. Devlet Bahçeli de, büyükelçiler de geldiğinde böyle oturuyor. Odanın düzeni kimseyi ikna etmez. Burada bir mesaj verilmeye şüphesiz çalışılıyor. Biz o mesajı 31 Mart’ta karşılamıştık. 2026 mı, 27 mi, 28 mi olur artık, bir daha karşılarız.”

Boş koltuk tartışması büyüyünce eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu gibi Özel-Erdoğan görüşmesi için “Sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir. Görüşme, Erdoğan’ı büyüttü” yorumu yapanlar da oldu ancak Özgür Özel de, görüşmeye onunla birlikte katılan emekli büyükelçi, İstanbul milletvekili Namık Tan da görüşmeden çok memnundu.

Tan, görüşme için önce “Çok sıcak ve samimi geçti” yorumu yaptı, sonrasında da görüşmeye tepki gösterenlere yanıt verircesine “Devleti yönetmeye talip olan herkesin oturup konuşması son derece doğal ve gereklidir” diyen bir sosyal medya mesajı paylaştı.

AK Parti: Eşitler arası ilişkiye devam

Görüşmeden çıkan en önemli ve yeni gelişmenin Erdoğan’ın, Özel’i CHP Genel Merkezi’nde ziyaret kararı olduğunu söyleyen AK Parti kurmayları, bu kararın “eşitler arası ilişkiye devam” anlamına geldiğini ve böyle algılanması gerektiğini söylüyor.

Erdoğan’ın Özel’e yapacağı iade-i ziyaret için hazırlıklar başladı. Ziyareti vakit geçirmeden, mümkün olan en kısa zamanda yapmak isteyen Erdoğan; 18 yıl aradan sonra CHP Genel Merkezi’ne gitmiş olacak. Hem de bu kez, ilk kez gittiği 2006 yılındaki CHP binasının açılışı için yaptığı “hayırlı olsun” ziyaretinden daha uzun süre CHP Genel Merkezi’nde kalacak ve Özgür Özel’le ülke gündemini konuşmayı sürdürecek.

Anayasa için Erdoğan’dan somut teklif yok

Erdoğan-Özel görüşmesinde günler öncesinden siyaset kulislerinde değerlendirildiği kadar yeni anayasa konusu uzun uzun konuşulmadı. Erdoğan’ın, Özel’e Türkiye’nin yeni bir anayasaya duyduğu ihtiyacı aktararak bu bahsi açtığını anlatan AK Parti kaynakları, Erdoğan’ın yeni anayasa konusunda TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un mecliste partilere yaptığı ziyaretlerde dile getirdiği görüşleri işaret ettiğini aktarıyor.

Numan Kurtulmuş, Özgür Özel’e yaptığı yeni anayasa ziyaretinde, meclisin özgürlükçü ve yeni bir anayasa yapma gücü olduğunu vurgulamış, “Partilerin anayasaları olmaz, teklifleri olur. Milletin anayasası olur. Kararı meclis verecektir. Bu süreçte yapıcı diyaloğumuzu tüm siyasi partilerimizle sürdüreceğiz” demişti.

Özgür Özel, Erdoğan’ın bu hatırlatmaları üzerine mevcut anayasanın uygulanmadığından yakınıyor ve ülkedeki anayasa ihlallerinin gün geçtikçe arttığını gündeme taşıyor, sonrasında da yeni anayasa bahsi Erdoğan’la-Özel arasında şimdilik kapanmış oluyor.

- Advertisment -