Ana SayfaHaberler'Unutmanın değil, hatırlamanın zamanı'

‘Unutmanın değil, hatırlamanın zamanı’

 

“Nar niyetiyle: Unutmanın değil, hatırlamanın zamanı” isimli serginin küratörlüğünü mimar Güzin Erkan yaptı. Erkan’a göre sergi, yüzyıllarca Anadolu’nun farklı yerleşim bölgelerinde birlikte yaşamış olan iki halkın unutulmaya yüz tutmuş ortak yaşamlarının, acı ve sevinçlerinin izini sürüyor. Narın birçok toplumda bereketin ve çoğulculuğun simgesi olduğunun anlatan Erkan bu yüzden ‘nar niyetiyle’ yola çıktıklarını söylüyor.

 

Serginin merkezi Calumeno’nun kartpostalları

 

Serginin merkezinde Orlando Carlo Calumeno Koleksiyonu’ndan 1895-1914 yılları arasında üretilmiş 150 kartpostal yer alıyor. 4 bin kartpostal arasından yapılan seçkide pek çok ilden ve her bölgeden Ermeni mahalleleri, kilise, manastır, okul, spor takımları, bayram kutlamaları, cenaze  törenlerine dair kartpostallar yer alıyor.  Erkan, Ermeni fotoğrafçılar ve editörler tarafından hazırlanan kartpostalların silinmeye yüz tutan pek çok anıyı canlandırdığını söylüyor.

 

Osmanlı arşivinden belgeler de var

 

Ayrıca sergide edebiyat, mimari, müzik, tiyatro ve zanaat alanlarında Ermenilerin ortaya çıkardıkları eserlere yer veriliyor. Biribirini tamamlayan iki halkın birbirlerinden ne kadar beslendikleri hatırlatılıyor. Serginin girişinde iki toplumun arasındaki ilişkileri anlatan bir tarihçe panosu yer alıyor.  Kronolojik olarak tarihi ilişkiler anlatılırken, Osmanlı arşivinden belgeler de yer alıyor.

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -