Ana SayfaHaberlerKiev’de çocuk hastanesi vuruldu. Ukrayna: Vahşi saldırı. Rusya: Ukrayna füzesi düştü

Kiev’de çocuk hastanesi vuruldu. Ukrayna: Vahşi saldırı. Rusya: Ukrayna füzesi düştü

En az 41 kişinin öldüğü ve 166 kişinin yaralandığı, son ayların en şiddetli Rus füze saldırılarından birinin ardından Ukrayna’da bir günlük yas ilan edildi.

Başkent Kiev’deki ana çocuk hastanesi Pazartesi günü ülkenin dört bir yanındaki şehirlerde vurulan binalar arasındaydı.

Bir füzenin Ukrayna’nın en büyük pediatri tesisi olan Ohmatdyt Çocuk Hastanesi’nin bir bölümünü yerle bir etmesi sonucu iki kişi hayatını kaybederken, enkaz altında sağ kalanları arama çalışmaları Salı gününün ilk saatlerine kadar devam etti.

Rusya’nın Ukrayna sınırındaki güney Belgorod bölgesinin valisi de son 24 saat içinde Ukrayna saldırılarında dört kişinin öldüğünü söyledi.

Pazartesi günü Rusya Kiev’deki hastaneyi hedef aldığını reddederek, hastanenin Ukrayna’ya ait bir hava savunma füzesinin parçaları tarafından vurulduğunu söylerken, Ukrayna bir Rus seyir füzesinin kalıntılarını bulduğunu açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky saldırıyı “vahşi” olarak nitelendirdi ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin’i “eli kanlı bir suçlu” olarak tanımladı.

NATO, Salı günü Washington’da, askeri bloğun Ukrayna’nın işgaline vereceği yanıtın gündemin üst sıralarında yer alacağı bir zirve düzenlemeye hazırlanıyor.

Aralarında yeni İngiltere Başbakanı Sir Keir Starmer’ın da bulunduğu Ukrayna’nın müttefiki dünya liderleri saldırıyı kınadı.

“Masum çocuklara saldırmanın” “eylemlerin en ahlaksızı” olduğunu söyleyen Başbakan, İngiltere’deki hükümet değişikliğinden sonra Kiev’e desteğin devam edeceği sözünü verdi.

Saldırıları “Rusya’nın vahşetinin korkunç bir hatırlatıcısı” olarak nitelendiren ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’nın hava savunma sistemlerine yönelik ek desteğin yakında açıklanacağını söyledi.

Kanser tedavisi ve organ nakli konusunda uzmanlaşmış olan Kiev’deki hastanede meydana gelen patlamanın ardından çekilen fotoğraflarda, seruma bağlı çocukların hasar gören tesisin dışında oturmuş tahliye edilmeyi bekledikleri görülüyor.

Pazartesi günü öğleden sonra Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, hastane saldırısında yedisi çocuk 16 kişinin yaralandığını söyledi.

Şehirdeki saldırıların savaşın başlangıcından bu yana Kiev’in karşılaştığı en kötü saldırılar olduğunu söyleyen Klitschko, Salı günü bayrakların yarıya indirilmesini ve eğlence etkinliklerinin iptal edilmesini emretti.

Ukraynalı tenisçi Elina Svitolina Pazartesi öğleden sonra Wimbledon’da 16. turda oynarken saygı göstergesi olarak siyah kurdele taktı.

Maç sonrası röportajı sırasında gözyaşlarına hakim olamadı ve şunları söyledi: “Bugün maça odaklanmak kolay değildi. Sabahtan beri haberleri okumak zordu. Sahaya çıkmak son derece zordu.”

- Advertisment -