Mado’nun sahibi Mehmet Sait Kanbur geçtiğimiz ay Çin radyosuna verdiği röportajda “İnsanın iki vatanı olur. Biri doğduğu bir de doyduğu yer. Ben bugün Çin’de doyuyorsam ben de Çinliyim” demiş, bu sözleri, Çin’in Uygurlar üzerindeki baskılarını hatırlatan sosyal medya kullanıcılarının protestosuyla karşılanmıştı. Kanbur bu cümleleri, Çin’in en büyük ticaret şehirlerinden Yiwu’nun Belediye Başkanı’na hitap ederken sarf etmişti.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde yer alan 2019 tarihli bir haber, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ile Çin’in Yiwu şehrinin Belediye Başkan Yardımcısı Duo Jia arasında imzalanan “kardeş şehir” protokolüne Mehmet Sait Kanbur’un aracılık ettiğini gösteriyor.
Habere göre, AK Partili Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Güngör imzalanan protokolün önemini “Türkiye ile Çin arasındaki var olan üst düzey ilişkinin bu protokol vasıtasıyla daha da güçleneceğini düşünüyoruz. Biz dinamik bir kardeş şehir sürecinden yanayız” sözleriyle vurguluyor. Yapacakları kampanyalar kapsamında Kahramanmaraş’a Çin’den birçok misafir geleceğini söyleyen Yiwu Belediye Başkan Yardımcısı Duo da Güngör’e “Güzel ev sahipliğiniz için teşekkür ederim” diyor.
Mado’nun sahipleri “kardeş şehir” protokolünde
Her iki belediyenin yönetici ve yetkililerinin dışında protokol görüşmesinde yer alan iki kişi dikkat çekiyor: Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur ve Mado Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kanbur.
Belediye’nin sitesinde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Güngör ile Yiwu Belediye Başkan Yardımcısı Duo imzaladıkları protokolü tutarken, Mado’nun sahiplerinin de hemen yanlarında poz verdiği bir fotoğraf bulunuyor.
Soldan sağa: Mado Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kanbur, Yiwu Belediye Başkan Yardımcısı Duo Jia, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur.
“Çinlilere tatlı yediriyoruz ve tatlı konuşacağız, kardeşlik tatlı tatlı başlayacak”
Mehmet Sait Kanbur, kardeş şehir protokolüne öncülük ettiklerini o tarihte şöyle anlatıyor:
“Bizim adetlerimizde tatlı, özel günlerde tatlı yediririz ki tatlı olsun tatlı konuşsunlar diye. Onun için de biz Çinlilere tatlı yediriyoruz ve tatlı konuşacağız. Kardeşlik tatlı tatlı başlayacak. Bizim şu anda 33 ülkede Kahramanmaraş’ın bayrağı var. Bu kapsamda da Yiwu’yu kardeş şehir ilan etmekle birlikte amacımız Kahramanmaraş’ı tanıtmak.”
“’Kardeş olmayı düşündük’ dediler, ‘baş üstüne’ dedik”
Amaçlarının kültür elçiliği yapmak olduğunu söyleyen Kanbur şöyle devam ediyor:
“Zaten bizim Çin’de birkaç tane mağazamız var. Bu davet ise karşıdan geldi. Orada markamızı ve kalitemizi gördükten sonra, ‘kardeş olmayı düşündük’ dediler. Biz de ‘baş üstüne’ dedik ve onları Kahramanmaraş’a davet ettik. Dostluğu ve kardeşliği ticarete dönüştürmeyi hedefliyoruz.”
Kanbur’lardan Çin heyetine dondurma şov
Yiwu’dan gelen Çin heyeti, “kardeş şehir” protokolünün imzasının ardından Mado’nun dondurma fabrikasını ziyaret etmiş. O tarihteki haberlerde Çin heyetinin Mado fabrikasını ziyareti şöyle anlatılıyor:
“Tesiste düzenlenen törende dondurma ustaları Mehmet Kanbur ile Atilla Kanbur dondurma şov yapıp satırla dondurma kesti. Mehmet Kanbur bir süre sonra satırı Yiwu Belediye Başkan Yardımcısı Duo Jia’ya verdi. Jia, satırla bir süre dondurma kestikten sonra Kanbur’un ikram ettiği dondurmayı yedi.
“Dondurma şovun ardından halk oyunları gösterisi düzenlendi. Bu sırada Yiwu Belediye Başkan Yardımcısı Duo Jia ve beraberindeki heyet folklor ekibine bakıp ritme ayak uydurarak halay çekti.”
https://www.yeniakit.com.tr/haber/cinliler-madoyu-gezdi-898472.html
Mado Çinli müşterilere özel “pirinçli dondurma” üretmiş
Bu görüşmeden kısa bir süre önce Mado’nun kurumsal sosyal medya hesabından, Mado’nun Çin’deki dördüncü şubesinin açılışı “eşsiz pirinçli dondurmalarımız da Çin mağazalarımıza özel olarak üretilmektedir” notuyla duyurulmuştu.
Serbestiyet’in, Mado’nun sahibi Mehmet Sait Kanbur’un Çin radyosuna söylediği “İnsanın iki vatanı olur. Biri doğduğu bir de doyduğu yer. Ben bugün Çin’de doyuyorsam ben de Çinliyim” sözlerini duyuran haberi, yayımlanmasının ardından sosyal medyada büyük ilgi görmüştü. Kanbur’a tepki gösteren sosyal medya kullanıcıları tarafından açılan “Mado’ya boykot” başlığı iki gün boyunca sosyal medyanın gündemi olmuştu.
Mado, Ekim ayında da Uygur derneklerinin Mado’nun Ankara Çukurambar’daki şubesinde düzenleyeceklerini duyurduğu basın açıklamasını son anda iptal etmişti.
Etkinliğin düzenleyicilerinden Doç. Dr. Erkin Emet, Serbestiyet’e yaptığı açıklamada, “Öğrendiğimize göre Mado’nun patronu Mehmet Kanbur Dubai’den telefon açıp, ‘Bizim şubemizde Uygurların etkinliği yapılmasın, Çin’deki işlerimiz zarar görür’ demiş” diye konuşmuştu.