Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, 13 Mayıs Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yapacağı görüşmede, Kariye’nin cami olarak ibadete açılmasıyla ilgili rahatsızlığını ileteceğini söyledi.
Yunan medyasına konuşan Miçotakis, şöyle konuştu:
“Tarihi bir tapınak olan Chora Manastırı’nın gereksiz bir şekilde camiye dönüştürülmesi hakkında tüm Yunanlıların da paylaştığı güçlü memnuniyetsizliğimi açıkça belirtmek istiyorum.
Bu davranışın, medeniyetlerin kesişme noktası olan Konstantinopolis’in zengin tarihine zarar verdiğine inanıyorum ve bu konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğümde kesinlikle ele alacağım.”
Khora Manastır Kilisesi’nden Kariye Camii’ne
Altıncı yüzyıldan kalma olduğu tahmin edilen Khora Manastır Kilisesi, 1511 yılında II. Bayezid’in sadrazamı Atik Ali Paşa tarafından Kariye Camii’ne dönüştürülmüştü.
Kariye Camii, 1945 yılında İsmet İnönü’nün de altında imzası olan bir bakanlar kurulu kararıyla müzeye çevrilmişti.
1945 tarihli müzeye çevrilme kararına açılan dava sonucunda Danıştay, Kasım 2019’da kararı iptal etmişti. Kariye, 20 Ağustos 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası olan bir Cumhurbaşkanı kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek camiye çevrilmişti.
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.