MSB’nin oturma düzeninde Barrack’a ayrıcalık mı yapıldı? Bütün kabullerdeki oturma düzeni aynı

MSB Güler’in ABD Büyükelçisi Barrack’ı kabul ettiği görüşmede, Barrack’ın oturduğu koltuk “Barrack sömürge valisi mi?” eleştirilerine neden oldu. Ancak MSB’deki oturma düzeni uzun yıllardır aynı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in ABD Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack’la görüşmesindeki oturma düzeninde protokol hatası olduğu iddiası, “Barrack, sömürge valisi mi?” yorumlarına kapı açtı.

Barrack’ın görüşmenin yapıldığı salonda ortada yer alan ikili bir koltukta tek başına oturması, Güler’in ise diğer heyet üyeleriyle aynı şekilde yan sırada tekli bir koltukta oturması tepkilere neden oldu.

CHP’li Bakan: “Bu topraklar müstemleke değil”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, oturma düzeninin devlet ciddiyetine zarar verdiğini iddia ederek “Bu topraklar müstemleke değil” diyerek şunları söyledi:

“Millî Savunma Bakanı kendi makamında, kendi bayrağının altında, kendi kurumunda ‘kenara düşmüş’ bir görüntü veriyorsa, buna ‘kötü fotoğraf’ deyip geçemeyiz. Orada kadraj hatası yok devlet ciddiyetine zarar veren bir tablo var.

Bu kare ‘eşitiz’ demiyor. Tam tersine, ‘bir taraf merkezde, bir taraf kenarda’ diyor. Biz egemen bir devletiz. Bu topraklar da müstemleke değildir. Hiçbir yabancı temsilci, hangi devleti temsil ederse etsin, Ankara’da bir Türk bakanının makamında ‘ev sahibi’ görüntüsü veremez; ‘başköşe sahibi’ gibi oturtulamaz.”

Halk TV: “İsyan ettirdi: ‘Sömürge Valisi gibi’”

Halk TV, Bakan’ın bu açıklamaları yaptığı özel haberine “Tom Barrack ile Bakan Güler’in oturma düzeni isyan ettirdi! ‘Sömürge Valisi gibi’” başlığı attı.

Türkkan: “Türkiye’yi bu kadar acz içinde göstermek…”

İYİ Parti milletvekili Lütfü Türkkan, X hesabından, “Tom Barrack, böyle bir oturma düzenine bizden başka sadece Suriye’de rastlayabilir. Bu adam Büyükelçi mi, sömürge valisi mi? Türkiye’yi bu kadar acz içinde göstermek, hiç kimsenin haddi değildir” mesajı paylaştı.

Tayyar: “Büyükelçi, Cumhurbaşkanı gibi bizim heyeti kabul etmiş”

Eski AK Partili milletvekili Şamil Tayyar X hesabından “Büyükelçi, sanki cumhurbaşkanı veya başbakan gibi bizim heyeti kabul etmiş! Böyle bir oturma düzeni olmaz, çok incitici. Hiç olmazsa yayınlamasaydınız!” diye yazdı.

Uludağ: “Barrack, MSB’nin üstü konumunda mı?”

Gazeteci Alican Uludağ da “Tom Barrack sömürge valisi mi? Milli Savunma Bakanı’nın üstü konumunda mı? Bu nasıl oturma düzeni?” diye tepki gösterdi.

Mumay: “Sömürge valisi Ankara’yı ziyaret etmiş gibi”

Gazeteci Bülent Mumay da “Sömürge valisi Ankara’yı ziyaret etmiş gibi bir oturma düzeni bu. Türkiye’nin Savunma Bakanı, resmi görevi elçilik olan birini böyle mi ‘kabul’ eder?” yazdı.

MSB’de yıllardır bu oturma düzeni kullanılıyor

Ancak bu kadar sert ve yoğun tepki alan oturma düzeninin, daha önceki resmi görüşmelerdeki oturma düzeninden bir farkı yoktu.

Geçen hafta Ürdün Genelkurmay Başkanı Yousef Al Hnaity, önceki hafta Suriye Genelkurmay Başkanı Nureddin Ali Na’san, ondan önceki hafta Ankara’dan dönüşünde uçak kazası geçirerek hayatlarını kaybeden Libya Genelkurmay Başkanı Muhammed Ali Al-Haddad ve beraberlerindeki heyet üyeleri de aynı Güler tarafından Milli Savunma Bakanlığı’nda aynı oturma düzeninde kabul edilmişti.

Tüm ziyaretler de aynı şekilde Milli Savunma Bakanlığı’nın X hesabından fotoğraflarıyla paylaşılmıştı.

Yine Barrack’ın 28 Temmuz’daki; Ukrayna Ankara Büyükelçisi Nariman Dzhelialov’un 22 Ağustos’taki, Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi İlkhom Khaydarov’un 29 Ağustos’taki ziyaretlerinde de oturma düzeni aynıydı.

Protokol düzeni daha önceki yıllarda da aynı şekilde uygulanıyordu.

Milli Savunma eski Bakanı Hulusi Akar da kendisini ziyaret eden yabancı temsilcilerini aynı şekilde kabul ediyordu.

Önceki İçerikTrump, Nobeline kavuştu: Machado, Nobel Barış Ödülü madalyasını Trump’a verdi
Sonraki İçerikŞam-SDG çatışmasında ABD araya girdi. Barrack: “Görüşmelere geri dönmek için gece gündüz çalışıyoruz”