Ana SayfaHaberlerDünyaMyanmar’da dört demokrasi aktivisti idam edildi, aileler haberi medyadan öğrendi

Myanmar’da dört demokrasi aktivisti idam edildi, aileler haberi medyadan öğrendi

2021’den beri askeri cunta yönetimi altında olan Myanmar’da cunta mahkemesi dört demokrasi aktivistinin idamına karar verdi. Dört insan hakları ve demokrasi aktivisti dün (24 Temmuz) idam edildi. Ailelerin medyadan öğrendiği idamlar arasında devrik Myanmar Başbakanı Aung San Suu Kyi’nin yakın müttefiki Phyo Zeya Thaw da bulunuyor.

Myanmar askeri cuntası, 24 Temmuz’da aktivist Ko Jimmy, eski milletvekili Phyo Zeya Thaw, aktivistler Hla Myo Aung ve Aung Thura Zaw’ı idam etti. Kimmy ve Thaw, siyasi görüşlerinden ötürü terör suçlamasıyla yargılanırken, Aung ve Zaw cunta casusu olduğu iddia edilen bir kadını öldürmekle suçlanıyordu. İdamları ailelerine haber verilmeyen aktivistler dini ritüeller yerine getirilmeden gömüldü.

Aung Thura Zaw’ın annesi Khin Win yaşadığı şoku BBC’ye anlattı: “Geçen hafta Cuma Zoom’da konuştuğumuzda oğlum gülümsüyordu, sağlıklıydı. Benden sözlük, okuma gözlüğü ve hapishanede kullanmak için para istedi. Ben de bugün hapishaneye istediği şeyleri getirmiştim. Bu nedenle öldürülmüş olduğunu düşünmüyorum. Hâlâ inanmıyorum.”

Aileler, idam haberini medyadan öğrendikten sonra hapishaneye gidip çocuklarının akıbetini öğrenmek istedi. Öldürülen eski milletvekili Thaw, 150 yıl ile yargılanan ev hapsindeki devrik Myanmar Başbakanı Aung San Suu Kyi’nin yakın müttefikiydi.

- Advertisment -