Namibya Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Almanya’nın 20. yüzyılın ilk soykırımını Namibya topraklarında yaptığı, halen bu suçun sorumluluğunu tam olarak üstlenmediği belirtildi.
“Namibya, Almanya’nın ırkçı İsrail devletinin Gazze’deki masum sivillere yönelik soykırım niyetini desteklemesini reddediyor.” denilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Hage Geingob’un Almanya’nın İsrail’e karşı açılan soykırım davasını reddetmesinden ötürü derin bir endişe duyduğu, Alman hükümetinin İsrail’in Gazze’de işlediği soykırımcı eylemlerini savunduğu kaydedildi.
Namibya Cumhurbaşkanlığı’nın açıklaması şöyle:
“Almanya, 1904-1908 yıllarında Namibya topraklarında 20. yüzyılın ilk soykırımını gerçekleştirmiş ve on binlerce masum Namibyalı en insanlık dışı ve acımasız koşullarda hayatını kaybetmiştir. Alman Hükümeti Namibya topraklarında gerçekleştirdiği soykırımın kefaretini henüz tam olarak ödememiştir. Bu nedenle, Almanya’nın korkunç tarihinden ders çıkaramaması ışığında, Cumhurbaşkanı Hage Geingob Federal Almanya Cumhuriyeti Hükümeti tarafından dün (12 Ocak 2024) iletilen ve Güney Afrika tarafından Uluslararası Adalet Mahkemesi nezdinde İsrail’in Gazze’de Filistinlilere karşı soykırım işlediğine dair ileri sürülen ahlaki açıdan dürüst iddianameyi reddeden şok edici karardan duyduğu derin endişeyi ifade eder.
Endişe verici bir şekilde, Gazze’de 23.000’den fazla Filistinlinin vahşice öldürülmesini ve Gazze’deki sivillerin %85’inin gıda ve temel hizmetlerin akut kıtlığı nedeniyle ülke içinde yerinden edildiğini vurgulayan çeşitli Birleşmiş Milletler raporlarını görmezden gelen Alman Hükümeti, Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail Hükümetinin Gazze ve İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki masum sivillere yönelik soykırımcı ve dehşet verici eylemlerini savunmayı seçmiştir.
Almanya, Namibya’daki soykırımın kefareti de dahil olmak üzere soykırıma karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine bağlılığını ahlaki olarak ifade edemezken, Gazze’deki soykırım ve soykırıma eşdeğer eylemleri desteklemektedir. İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi çeşitli uluslararası kuruluşlar İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediği sonucuna varmıştır.
Başkan Geingob 31 Aralık 2023 tarihinde yaptığı çağrıyı yineleyerek, “Barışsever hiçbir insan Gazze’de Filistinlilere karşı yürütülen katliamı görmezden gelemez” dedi. Bu bağlamda Başkan Geingob, Alman Hükümetine, Uluslararası Adalet Divanı önünde İsrail’in soykırım eylemlerini savunmak ve desteklemek üzere üçüncü taraf olarak müdahil olma yönündeki zamansız kararını yeniden gözden geçirme çağrısında bulunmaktadır.”
Namibya Soykırımı nedir?
Namibya soykırımı, sömürgeci Alman güçleri tarafından 1904-1908 yılları arasında yerli Herero ve Nama halklarına karşı gerçekleştirildi.
Soykırım, yerli halkların işgalci Almanların topraklarına ve hayvanlarına el koymasına karşı ayaklanmasıyla 1904’te başladı.
O dönemde Alman Güney Batı Afrika sömürge yönetimindeki birliklerin komutanı olan Lothar von Trotha, Ekim 1904’te soykırım emri verdi.
Herero ve Nama halkları çöle sürüldü. Topraklarına geri dönmeye çalışanlar ya öldürüldü ya da toplama kamplarına gönderildi.
Soykırımda kaç kişinin öldüğü bilinmiyor. Ancak bazı uzmanlar ölü sayısının 100 bin civarında olduğunu söylüyor.
Tarihçiler Herero halkından 65.000-80.000 kişinin, Nama halkından 10.000-20.000 kişinin öldüğünü tahmin ediyor.
Soykırımda Hereroların yüzde 75’inin, Namaların da yarısının öldüğü belirtiliyor.
Almanya, 2021’de Namibya’da işlenen suçları soykırım olarak kabul etse de tazminat ödemeyi kabul etmedi.