ABD Temsilciler Meclisi lideri Nancy Pelosi, Çin hükümet yetkililerin tehditlerine rağmen bugün (2 Ağustos) Tayvan ziyaretine başladı. Kongre heyetiyle birlikte Tayvan’a inen Pelosi, bir gece konakladıktan sonra Tayvanlı yetkililerle görüşecek.
“Amerika’nın 23 milyon Tayvanlıyla dayanışma içerisinde olması her zamankinden daha önemli”
Tayvan’a inen Nancy Pelosi resmi hesabından bir açıklama paylaştı ve Tayvanlı yetkililerle görüşmelerin çok önemli olduğunu söyledi:
“Dünya otokrasi ve demokrasi arasında seçim yaparken, Amerika’nın 23 milyon Tayvanlıyla dayanışma içinde olması her zamankinden daha önemli.”
Çin’den Pelosi’nin Tayvan ziyaretine tepki
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, sosyal medyada yaptığı açıklamayla Nancy Pelosi’nin ziyaretine tepki gösterdi, meşru müdafaa ve karşı önlem alma haklarının saklı kaldığını vurguladı: “Çin, sadece herhangi bir bağımsız egemen ülkenin yapacağı gibi hakkını kullanıyor. Çin’in 5.000 yılı aşkın bir tarihe sahip 1,4 milyardan fazla insanın yaşadığı bir ülke olduğundan bahsetmiyorum bile. ABD’nin bu konuda açık görüşlü olduğunu umuyoruz. Çin, “Tayvan bağımsızlığına” yönelik ayrılıkçı hareketlere ve dış güçlerin müdahalesine kesinlikle karşı çıkıyor ve hiçbir şekilde “Tayvan bağımsızlığı” savunanlara prim vermiyor. ABD, Tayvan kartını oynamaya yönelik her türlü girişimden vazgeçmeli ve tek Çin ilkesine ve üç Ortak Bildiri’ye hem taahhüt, hem fiil hem harfiyen bağlı kalmalıdır.”
Çin Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı yazılı açıklamada Çin’in bir parçası olduğu belirtilen Tayvan’a ziyaretin egemenlik haklarına aykırı olduğunu söyledi: “Bu tür hareketler ateşle oynamak demektir. Ateşle oynayanlar yine ateşle mahvolur.”
Nancy Pelosi’nin ziyareti 25 yıldan sonra Tayvan’a yapılan en üst düzey Amerikalı siyasetçi ziyareti oldu. 1997 yılında da Temsilciler Meclisi lideri Cumhuriyetçi Newt Gingrich Tayvan’ı ziyaret etmişti.
Çinli yetkililer Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğuna dair argümanlarını hatırlatıyor, Pelosi’nin ziyaretinin Çin’in egemenliğini zedeleyici bir hamle olduğunu söylüyor: “Bu ziyarete karşılık gerekli tedbirler alınacak.”
Tayvan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Joanne Ou ise olası ziyaret hakkında olumlu konuştu: “Tayvan her zaman uluslararası ziyaretçilerden memnun olur. Bu ziyaretler insanların Tayvan’ı anlaması ve Tayvan’a destek vermesi için bir fırsat.”
Bölge medyası hem Çin hem ABD’nin bölgeye tedbir amaçlı askeri sevkiyat yaptığını ileri sürüyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Nancy Pelosi’nin yasama organının lideri olarak bağımsız hareket ettiğini, ABD’li yetkililerin bu ziyaret hakkında karar alma mercii olmadığını belirtiyor ve ekliyorlar: “Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etme hakkı var.”
Pelosi, Güney Asya gezisi kapsamında Malezya, Singapur, Japonya ve Güney Kore’yi de ziyaret etme kararı almış, fakat Tayvan ziyareti resmi programda yer almamıştı.