Ana SayfaHaberlerOlimpiyatlarda cinsiyet tartışması: Kadınlar boks maçında testosteron seviyesi yüksek boksör 30’uncu saniyede...

Olimpiyatlarda cinsiyet tartışması: Kadınlar boks maçında testosteron seviyesi yüksek boksör 30’uncu saniyede attığı yumrukla maçı aldı

İtalyan boksör Carini, Cezayirli rakibi Khelif’le karşılaştığı maçın 46’ncı saniyesinde aldığı yumruğun ardından çekildi. Khelif, geçen yılki Dünya Boks Şampiyonası'nda erkeklik hormonu testosteron seviyesinin yüksek çıkması nedeniyle diskalifiye edilmişti. Carini’nin antrenörü: “Zor bir konu ama maç adil değildi.” Carini: “Nefes alamadım.” Khelif, yarı finalde Busenaz Sürmeneli'nin rakibi olabilir. Meloni: “Erkek genetik özelliğindeki sporcular, kadın yarışmalarına kabul edilmemeli. Rowling: “Erkek, hayatını mahvettiği kadının acısından keyif alıyor.”

Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları, kadınlar boks 66 kilo kategorisinde karşılaşan Cezayirli Imane Khelif ile İtalyan rakibi Angela Carini arasındaki maç sadece 46 saniye sürdü.

Carini, Khelif’in 30’uncu saniyede yüzüne attığı yumruk darbesinden sonra hakeme işaret ederek maçtan çekildi. Carini’nin çekilme kararı, spor müsabakalarında cinsiyet tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.

Geçen yıl diskalifiye edildi

Khelif, geçen yıl Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından düzenlenen Dünya Boks Şampiyonası’nda erkeklik hormonu testosteron seviyesinin yüksek olması nedeniyle diskalifiye edilmişti.

Ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) 26 yaşındaki Khelif’in Paris’te ringe çıkmasında bir sakınca görmedi. Khelif’in, yarı finalde Busenaz Sürmeneli ile ringe çıkma ihtimali var.

“Zor bir konu ama maç adil değildi”

Maçın ardından açıklama yapan Carini’nin antrenörü, “Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin kararını yargılamak niyetinde değilim. Bunun zor bir konu olduğunu biliyorum ancak bu maç adil değildi” dedi.

“Nefes alamıyordum”

Carini, karşılaşmayı kaybettiğinin açıklanmasının ardından ringde dizlerinin üzerine çökerek ağladı. Gazetecilere yaptığı açıklama sırasında gözyaşlarına hakim olamayan Carini, şunları söyledi:

“Ringe her şeyimi vermek için çıktım. O anda karşımda duran kişiyle ilgilenmiyorum. Burnumdaki ağrı çok fazlaydı. Nefes alamıyordum.”

Geçen yıl diskalifiye edilen Tayvanlı boksör de Paris’te

Tayvanlı boksör Lin Yu-ting de, İmane Khelif gibi geçen yılki Dünya Boks Şampiyonası’na katılmış, bronz madalya kazandıktan sonra diskalifiye edilmişti. Ancak Olimpiyat Oyunlarında o da yarışacak ve Cuma günü tüy sıklette Özbek Sitori Turdibekova’yla mücadele edecek. Yu-ting ile Khelif, korona pandemisi nedeniyle 2021 yılında yapılan 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda da ringe çıkmıştı.

IOC: “Kadınlara karşı kazandılar ve kaybettiler”

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), sözcüsü Mark Adams iki boksörün de olimpiyatlara katılmalarını savunarak, “İşin içinde insanlar var, insanların hayatlarından bahsediyoruz. Yıllar boyunca kadın müsabakalarında yarıştılar, kadınlara karşı kazandılar ve kadınlara karşı kaybettiler” dedi.

“Tüm ulus arkanda Imane”

Cezayir Ulusal Olimpiyat Komitesi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yalanlara dayalı bu karalama girişimleri, özellikle de (Khelif’in) kariyerinin zirvesi olan olimpiyat oyunlarına hazırlandığı bu kritik dönemde tamamen haksızdır. Hepimiz senin arkandayız, Imane. Tüm ulus senin arkanda ve başarılarınla gurur duyuyor.”

Imane Khelif’in çocukluk fotoğrafı.

Meloni: “Erkek genetik özelliğindeki sporcular, kadın yarışmalarına kabul edilmemeli”

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Paris’teki Olimpiyat Köyü’nde İtalyan sporcuları ziyaret etti ve Carini’nin çekildiği müsabakayla ilgili şunları söyledi:

“Erkeklerin genetik özelliklerine sahip sporcuların kadın yarışmalarına kabul edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrımcılık yapmamaya çalışırken aslında kadın haklarına karşı ayrımcılık yaptığımıza dikkat etmeliyiz. Bu tür şeylerde önemli olan adanmışlığınız, kafanız ve karakterinizdir, ancak aynı zamanda ‘silahların’ eşit olması da önemlidir.”

Meloni, daha sonra X hesabından da Carini’yi teselli ettiği fotoğrafını paylaşarak, şunları yazdı:

“Vazgeçmeyeceğini biliyorum Angela ve bir gün hak ettiğini emek ve alın teriyle kazanacağını da biliyorum. Sonunda adil olan bir yarışmada.”

Rowling: “Erkek, hayatını mahvettiği kadının acısından keyif alıyor”

Harry Potter’ın yazarı J. K. Rowling, X hesabından yaptığı paylaşımda, “erkek” diye bahsettiği Khelif’in kadınlar müsabakasında yer almaması gerektiğini söyledi. Rowling, şu mesajı paylaştı:

“Kadın düşmanı bir spor kurumu tarafından korunduğunu bilerek sırıtan erkek, kafasına yumruk attığı ve hayallerini mahvettiği kadının acısından keyif alıyor.”

- Advertisment -