Ana SayfaÖZEL HABEROxford’lu hadis uzmanı Joshua Little’ın doktora tezine göre, Hz. Muhammed’in Hz. Ayşe...

Oxford’lu hadis uzmanı Joshua Little’ın doktora tezine göre, Hz. Muhammed’in Hz. Ayşe ile 9 yaşındayken evlendiği iddiası doğru değil

Oxford’da görev yapan hadis uzmanı Joshua Little’ın doktora tezi için yaptığı araştırma sonuçlarına göre, Hz. Muhammed’in 9 yaşındaki Hz. Ayşe ile evlendiğine ilişkin hadis doğru değil. Little’ın yaptığı belge incelemelerine göre, hadisin kaynağı Hişham ibn Urwah Hz. Ayşe’nin çocuk yaşta Hz. Muhammed’le evlendirildiği iddiasını politik ve mezhepsel nedenlerle ileri sürmüş. Little’a göre Irak’taki Sünniler, böylece Hz. Ayşe’nin de Hz. Ali gibi çocuk yaştan beri Hz. Muhammed’in evinde yetiştiği üzerinden Hz. Ayşe’nin Hz. Ali ile olan mücadelesini temellendirmek istedi.

Oxford’da araştırma yapan hadis uzmanı akademisyen Joshua Little, doktora tezini Hz. Muhammed’in Hz. Ayşe ile 9 yaşındayken evlendiği iddiası ve hadisi üzerine yazdı. Joshua Little, doktora tezi kapsamındaki araştırmalarını profesör Christopher Melchert gözetiminde yaptı. Little’ın doktora araştırmalarına göre, Hz. Muhammed’in Hz. Ayşe ile 9 yaşındayken evlendiğine ilişkin hadis gerçek değil.

Hadisin kaynağı Medine doğumlu Hişham ibn Urwah. Urwah sonradan Irak’a yerleşen bir Sünni hadis aktarıcısı. Little’ın yaptığı belge incelemelerine göre, hadisin kaynağı Hişham ibn Urwah politik ve mezhepsel nedenlerle Hz. Ayşe’nin çocuk yaşta Hz. Muhammed’le evlendirildiği iddiasını ileri sürmüş. Little’a göre Irak’taki Sünniler, böylece Hz. Ayşe’nin de Hz. Ali gibi çocuk yaştan beri Hz. Muhammed’in evinde yetiştiği üzerinden Hz. Ayşe’nin Hz. Ali ile olan mücadelesini temellendirmek, meşruiyetini güçlendirmek istedi.

Little, Hz. Ayşe’nin 9 yaşındayken Hz. Muhammed ile evlendirildiğine dair bir bilginin erken İslam kaynaklarında olmadığını belirtiyor.

Little, doktora tezi konusu olarak Hz. Ayşe hakkındaki hadisi, çocuk evliliği hakkında Müslümanlara yönelik önyargıları ve haksız eleştirileri geçersiz kılmak için seçtiğini açıklıyor.

- Advertisment -