Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | “Ayda 200-300 bin lirayla hizmet verebilir misiniz” deyip iktidar...

ÖZEL HABER | “Ayda 200-300 bin lirayla hizmet verebilir misiniz” deyip iktidar partisine geçti

Felat Aygören, Şeyh Said’in kardeşi Şeyh Mehdi’nin torunu. 25 yıl babası, 10 yıl ağabeyi bağımsız belediye başkanı olarak Dicle’yi yönetti. 31 Mart seçimlerinde “Kürdistani İttifak” içinde HDP’nin adayıydı. Seçildikten sonra partisinden istifa edip önce bağımsız, geçen hafta da Erdoğan’ın taktığı rozetle AK Partili oldu. Yerel seçimlerde kayyumlardan şikâyet edip oy isteyen Aygören parti değiştirmesinin nedenini Serbestiyet’e anlattı: “Ayda 200-300 bin lirayla 40 bin nüfusa hizmet verebilir misiniz?”

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Diyarbakır’ın Dicle Belediyesi Başkanlığı’na Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Kürdistanî İttifak” adayı olarak seçilen Felat Aygören, 13 Ağustos 2020’de HDP’den istifa etti. Belediye başkanlığını bir süre bağımsız olarak sürdüren Aygören 9 Temmuz’da, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretinde AK Parti’ye geçtiğini duyurdu. Erdoğan’ın parti rozetini kendi eliyle taktığı Aygören, böylece AK Parti’nin belediye başkanı oldu.

AK Parti adayına karşı kazanmıştı   

Aygören, Dicle’de Şeyh Sait’in kardeşi Şeyh Mehdi’nin torunu olarak tanınıyor. Ayrıca Aygören’in babası Şeyh Hüsamettin Aygören ve ağabeyi Şeyh Behrun Aygören yıllarca bağımsız belediye başkanı olarak Dicle Belediyesi’ni yönetti. 31 Mart yerel seçimlerinde HDP’nin öncülüğünde kurulan “Kürdistanî İttifak”tan Kuzey Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-Bakur) adayı olan Aygören, rakibi olan AK Parti adayı Halit Aydın’a karşı yüzde 50.86 oy oranıyla kazandı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:download-2.jpg
Aygören’in 31 Mart seçim afişlerinden biri.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan bir habere göre Aygören seçim çalışmalarında, “halkın iradesinin gasp edilerek kayyum atandığını ve 31 Mart’ta halkın iradesini halka teslim edeceklerini” söyleyerek oy istemişti. Ancak ilk kez 13 Ağustos 2020’de HDP’den istifa etmesiyle gündeme gelen Aygören, daha sonra HDP kökenli Başkan Yardımcısı Yasemin Üçer’i görevden almasıyla bir kez daha tartışmalara neden oldu.

Geçen hafta AK Parti’ye geçen Aygören’e hem partisi PDK-Bakur hem de HDP büyük tepki gösterdi.

Aygören’le yollarını ayırdıklarını belirten PDK – Bakur yazılı olarak yaptığı açıklamada, “KDP-Bakur Platform kimliğinden ötürü ve ittifak adayı olarak onların oylarını alıp seçilen bir belediye başkanı, seçmenlerinin iradesini başka bir partiye pazarlayamaz. Batılı gelişmiş demokrasilerde örneğin bir parlamenter ilk önce milletvekilliği görevinden istifa eder sonra partisini değiştirir” dedi.

Serbestiyet’e konuşan PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, Aygören’i ailesi ve ailesinin belediyecilik deneyimi nedeniyle adayları olarak gösterdiklerini anımsatıyor.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:219611Image1-1.jpg
Sertaç Bucak.

Aygören’in seçilmesiyle birçok sorun yaşandığını belirten Bucak, sorunları ittifak içinde yapılan görüşmelerle çözmeye çalıştıklarını ama Aygören’in kendilerine dahi danışmadan HDP’den istifa etiğini hatırlattı:

“Kesinlikle yola bağımsız olarak devam edeceğini ve örnek olarak da dedesini, babasını ve ağabeyini gösterdi. Seçmenlerinizin karşısına çıkıp, ‘elinizi vicdanınıza koyun ve İttifak’a, Kürtlere oy verin’ derseniz ve kalkıp tam tersini yaparsanız bu olmaz. Bu şekilde hem ona oy veren bütün Diclelilerin oylarını pazarlamış oldu, hem onların güvenini sattı hem de bizim ona olan güvenimizi suistimal etmiş oldu. O açıdan bu kesinlikle kabul edilemez.”

Aygören’in kısıtlı bütçeye rağmen bağımsız olarak devam etmesi gerektiğine değinen Bucak, “Ondan önceki bağımsız adaylar nasıl çalıştılarsa öyle çalışabilirdi. Dicle halkını bu konuda bilgilendirirdi. İktidarın bütçelerini bilerek kıstığını söyleyebilirdi. Bu konuda eleştiri yapabilirdi. Dicle’ye hizmet etmek için başka partiye geçiyorum, Dicle’yi hizmete boğacaklar gibi sözleri de bizim tarafımızdan kabul görmedi ve görmeyecektir” diye ekledi.

“Seçim ittifakı sona erdi, ilişkimiz devam ediyor”

Bucak sözlerine şöyle devam etti:

“Oy verenler de biz de kendisine hakkımızı helal etmiyoruz. İttifaklarda sorunlar olabilir, her yerde olduğu gibi. Mesela diyelim ki Cizre’de sorun yaşandı, başka yerlerde yaşandı. Biz hep genel fotoğrafa odaklandık. Bu konuda İttifak içerisindeki arkadaşlarla çözüm için uğraştık. Bizim ittifakımız seçime dayalı bir ittifaktı. 31 Mart 2019’da sona erdi. Ama bu ittifaktaki bileşenler arasında şimdiye kadar hiçbir sorun yaşanmadı, dikkat ederseniz hiçbir taraf diğerine sert bir eleştiride bulunmadı. O açıdan böylesi ittifaklarda sorunlar çıkabilir. Bu Kürdistanî kurumlar, kuruluşlar büyük fotoğrafa odaklanabilmeli ve birkaç sorun için halkını yakmamalıdır. Seçim ittifakı sona erdi ama diyaloğumuz da sürüyor, şimdiye kadarki ilişkimiz çok sağlıklı ilerledi.”

“İnsanlar AKP’ye geçsin diye oy vermedi”

Aygören’in istifasına HDP de tepkili. HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, Aygören’in Kürdistanî İttifak’tan seçildiğini hatırlatarak, “İyi ki Kürt kurum ve kuruluşlarıyla ittifak kurduk. Sadece seçime odaklı bir ittifak bile olsa beraber hareket etmiş olmamız çok güzel bir şey” diye konuştu. Ceylan, “Bu şahıs kendi ittifakıyla bile ters düştü. Ona oy veren insanlar AKP’ye geçiş yapsın diye oy vermedi, ittifak adı altında hizmet versin diye oy verdiler ve öyle kazandı. Fakat tarihi bir gerçeklik var ki bazen birileri halk adına söz alıyor, halk adına kurum ve kuruluşlarda yer alıyor, Fakat bir zaman sonra şahsi veya ailevi çıkarlar doğrultusunda hareket edip onca zorluk çekmiş, çeşitli sıkıntılar görmüş bu değerli, bu kıymetli, bu aziz halkı zora sokup sırt çeviriyorlar. Bu şahıs bir kere daha Pîran halkının karşısına çıkacak olursa Pîran halkının nasıl tarihi bir cevap vereceğini çok iyi biliyoruz” dedi.  

“Neden belirtmeme gerek yok, anlaşamadık”

Eleştirilere karşı görüşlerini almak istediğimiz Dicle Belediye Başkanı başta medyanın bazı konuşmaları çarpıttığı gerekçesiyle konuşmak istemedi ama daha sonra sorularımıza cevap verdi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:foto6-2-1024x807.jpg
Felat Aygören.

 “Hiçbir zaman HDP’li olmadım” diyen Aygören, “Bir neden belirtmeme gerek yok, anlaşamadık, yapamadık. Yıllardır HDP bize teklifte bulunuyor, adaylık konusunda. Biz aile olarak 50 yıldır Dicle’de belediyeyi yönetiyoruz. 25 yıl babam yönetti. 10 yıl da ağabeyim. HDP kurulduğundan beri -HEP olsun, DEP olsun- her seçimde bize teklif ederler ama şimdiye kadar hep bağımsız girdik. Onlara karşı sürekli bağımsız kazandık. Ama bu seçimde bir ittifak yapıldı ve ittifak adayı olarak HDP’den seçime girdik. Sadece HDP olsaydı, ben yine kabul etmezdim” şeklinde konuştu.

“Ayda 200-300 bin lirayla 40 bin nüfusa hizmet verebilir misiniz?

“Açıklanacak şeyler vardır, açıklanmayacak şeyler vardır” diyerek sözlerine devam eden Aygören, bağımsız olarak devam etmemesinin nedenini ise şöyle açıklıyor: “Bizim gibi kırsal belediyeler İller Bankası hariç ek bir geliri olmayan belediyelerdir. İktidarın gücü olmazsa, ayakta duramazlar. Pandemiden dolayı, ülkeler bile iflas etti. Bizde de pandemiden dolayı bütçeler konusunda kesintiler oldu, bütçemiz yetersiz gelmeye başladı. Dicle’ye bağlı 72 yerleşim yeri ve toplamda 40 bin nüfus var. Ayda 200-300 bin lirayla 40 bin nüfusa hizmet verebilir misiniz?”

“AK Partili olarak, size daha fazla bütçe ayrılacağını mı öngördünüz” sorumuza ise Aygören, “Bütçe ayırmaz da projelere destek olabilir. İş makinası konusunda destek verebilir. Olabilir, neden olmasın? Ben bundan sonra AK Parti’ye çalışacağım, onun için geçtim diyelim. Bundan sonra AK Parti’de siyaset yapacağım” şeklinde cevap verdi.

- Advertisment -