Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Zafer Partili adayın Suriyeli sanıp “sosyal deney” yaptığı Siirtli...

ÖZEL HABER | Zafer Partili adayın Suriyeli sanıp “sosyal deney” yaptığı Siirtli esnaf Mehdi Solmaz: “Sosyal deney olduğunu söylüyor. Biz deneme tahtası mıyız?”

Zafer Partisi Fatih Belediye Başkan adayı Hande Karacasu’nun Fatih Malta Çarşısı’nda girdiği bir dükkandaki tuhaf tavırları tepki çekmişti. Tepkiler üzerine açıklama yapan Karacasu, “Dükkan sahibi çok iyi Türkçe konuşan ama bunu saklayan bir Suriyeli, sosyal deney yaptım” demişti. Serbestiyet, Karacasu’nun “sosyal deney” yaptığı dükkana gitti. Siirt Pervarili dükkan sahibi Mehdi Solmaz’la konuştuk: “15 senedir buradayız. Beş dükkanımız var. Çarşıda kalan sayılı Türk esnaftan biriyiz. Müşterilerin yüzde 99’u da Arap. Müzikler de Arapça olunca önyargıyla bizi Arap sanmış olabilir. Zafer Partisi’ni bildiğim için dükkana girdiğinde saygıda kusur etmedik. Kendisi bunun bir sosyal deney olduğunu söyledi. Biz deneme tahtası mıyız?”

Zafer Partisi’nin Fatih Belediye Başkan adayı Hande Karacasu, Malta Çarşısı’nda yaptığı esnaf ziyaretinde bir dükkandaki tuhaf tavırları tepki çekmişti. Tepkilerin üzerine bir video yayınlayan Karacasu “herkesin onu yanlış anladığını, o esnafın sonradan vatandaşlık alıp buraya yerleşen bir Suriyeli olduğunu, bunun da bir sosyal deney olduğunu” söylemişti.

Daha sonra esnafın Suriyeli değil, Siirt Pervarili olduğu ortaya çıkmıştı. 

Fatih Malta Çarşısı’na gittik ve esnaf Mehdi Solmaz ile Karacasu’nun ziyaretini konuştuk: 

“Bizim çalışanlarımızın hepsi Arap. Çünkü burada Türk müşterimiz kalmadı. Buraya gelen müşterilerin %99’u Arap. Ben müşterimin dilini bilmediğim zaman ona ürünü nasıl satacağım? Dükkanımızın dekorasyonu da Arap müşterilerimizin dikkatini çekeceği şekilde, müzik de yine Arapça. Muhtemelen Hande Karacasu dükkânı gördüğünde bir önyargısı vardı. İçeri girdiğinde de ilginç bir tavır takındı. Ben dükkandaydım, Zafer Partisi’nin siyasi duruşunu bildiğim için çalışanlarıma, ‘Sorularını cevaplayın’ dedim. Dükkâna girdiği zaman asla saygıda kusur etmedik. Kendisini güzel bir şekilde ağırlamaya çalıştık. Üç gün sonra bir video daha yayınlıyor. İlk videosunda çok tepki çekiyor, kendisi hakkında da kötü yorumlar yapmışlar…”

“Açıklamamızın altında kendileri hakkında kötü yorumlar yapılınca üzülüp kaldırdık”

“İkinci videosunu paylaştıktan sonra ben Fatih Haber’e bir açıklama yaptım. O açıklamamı görür görmez videolarını kaldırıyor, hesabını gizliyor. Sonrasında o açıklamamızın altında da yine kendisinin adaylığını etkileyecek yorumlar yapılmış. Biz sonrasında kendilerinin adaylığı etkilenmesin diye o haber şirketinden bu haberi kaldırmalarını istedik.” 

“Biz deneme tahtası mıyız?”

“Hande Karacasu’nun kendisi veya ekibi bizden özür dilemedi. Bize ulaşmadılar. Biz kendilerine de bir mesaj attık. Mesajda üzgün olduğumuzu, neden bizi itham ettiklerini sorduk. Bize yine yanıt vermediler. Onun paylaştığı videolardan sonra bizim ailemize, şahsımıza küfür ve hakaretlerde bulundular. Fatih’te bir kadının aday olmasından, böyle bir cesaret göstermesinden dolayı gurur duyduk; fakat kendisinin paylaştığı videolarda bize karşı söyledikleri bizi mağdur etti. Kendisi bunun bir sosyal deney olduğunu söyledi. Biz deneme tahtası mıyız? İnsanlar o günden sonra dükkânın önünden geçerken tuhaf bakmaya başladılar. Başımıza bir şey gelir diye çekiniyoruz.”

“Burada kalan sayılı Türk esnaftan biriyiz”

“Biz burada 15 senedir bu işi yapıyoruz. Bu çarşıda daha öncesinde kimse yoktu. Biz kardeşlerimizle birlikte sadece bu dükkânda çalışıyorduk. Suriyeliler geldikten sonra burada dükkanlar açtılar, turist akını olmaya başladı. Bizim şu an kardeşlerimizle birlikte bu çarşıda beş tane dükkanımız var. Ayrıca burada kalan sayılı Türk esnaftan biri biziz. Bize büyük paralar teklif etmelerine rağmen biz dükkanımızı satmadık. Hande hanımın bunları öğrenmeden bu dükkâna gelip böyle davranması bizi çok üzdü. Türkler bu topraklarda yüzyıllar boyunca insanlara olan merhametleri ve eşit tutumları ile bilinir. Kendine milliyetçi diyen birinin böyle bir tavır alması ne kadar doğru?”

- Advertisment -