Ana SayfaHaberlerÖzel, New York Belediye Başkanı’na rüşvet iddianamesi hakkında konuştu: “Türkevi için jest...

Özel, New York Belediye Başkanı’na rüşvet iddianamesi hakkında konuştu: “Türkevi için jest gördüysek fazlasını ABD büyükelçiliği için yapmışızdır”

Özgür Özel, New York’ta Türkevi’ni ziyaret etti. Özel, New York Belediye Başkanı hakkında hazırlanan iddianamede yer alan Türkevi’nin itfaiye izinlerinin verilmesi için itfaiye yetkilisine baskı yaptığı iddiası hakkında konuştu: “Türkiye rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil. Binanın kazandırılması sürecinde jest gördüysek fazlasını ABD’nin büyükelçiliğine tahsis edilen o muhteşem alan için yapmışızdır.” CHP’li Gökhan Günaydın: “Türkevi’nin alarm sisteminde 60’tan fazla kusur tespit edilmiş. Türk diplomat, Adams’a yapılan iyilikleri anımsatmış.”

CHP lideri Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal Başkanlar Kurulu toplantısı için gittiği New York’ta Türkevi’ni ziyaret etti.

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında hazırlanan rüşvet iddianamesinde yer alan, Türkevi binasına itfaiye izinlerinin verilmesi için itfaiye yetkilisine baskı yaptığı iddiaları sorulan Özel, şunları söyledi:

“Türkiye rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil. Binanın kazandırılması sürecinde jest gördüysek fazlasını ABD’nin büyükelçiliğine tahsis edilen o muhteşem alan için yapmışızdır.

Burası hepimiz açısından gurur kaynağı bir bina. Bundan sonra CHP’nin New York’taki tüm resmi temaslarını Türkevi’nde sürdürmeyi düşünüyoruz.”

“Beş Türk iş insanının kimliği sorgulanmaya değer”

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, New York Belediye Başkanı Adams hakkındaki iddialarla ilgili açıklama yaptı.

Günaydın, şunları yazdı:

“New York Belediye Başkanı Eric Adams’la ilgili olarak New York savcılığı tarafından yürütülen soruşturma, düzenlenen iddianame ile dava boyutuna evrildi. Böylelikle kamuoyuna açılan iddianame incelendiğinde, Adams ile ‘Türkiye tarafı’ arasındaki ilişkilerin, kendisinin 2017’de Brooklyn Belediye Başkanı olduğu dönemde başladığı görülüyor. Benim görebildiğim kadarıyla, iddianame 3 ana husus üzerine kurulu:

1- Adams’a kampanyası sırasında Amerikan yasaları dolanılarak yapılan yüksek bağışlar. Burada beş Türk iş insanından kodlanarak söz ediliyor. ABD yurttaşı değiller, seçimde oy kullanamıyorlar ancak bağış yapmakta cömert ve hevesliler. Amerikan yasalarına aykırılık Amerikan tarafı için temel sorun. Bizim açımızdan ise, bu iş insanlarının kimliği ve motivasyonları siyaseten sorgulanmaya değer.

2- Adams’a THY üzerinden sağlanan ‘avantajlar’. Adams, daha önce verdiği röportajlarda, Türkiye’yi altıncı ya da yedinci kez ziyaret ettiğini belirtiyor. Sadece Türkiye’ye değil, dünyanın neresine giderse gitsin THY ile uçan Adams, ‘THY benim uçma yöntemimdir’ diyor, bunun nedenini ‘vegan beslenme ihtiyaçlarının karşılanması’ olarak açıklıyor. Buna karşılık iddianame somut saptamalar içeriyor, bilgi ve hatta fotoğraflar barındırıyor. Buna göre THY tarafından Adams’a 123 bin dolarlık indirim, ucuz bilet, business upgrade, otel indirimi vs takdim edilmiş. Sözü edilen tutar bugünkü kurla yaklaşık 4,2 milyon TL ediyor. THY Yönetim Kurulu Başkanı’nın ayda 1 milyon 840 bin TL maaş aldığını biliyoruz. Yani rüşvet iddiasının tutarı, Bilal Ekşi’nin 3 aylık maaşı bile değil. İnsanın ‘fıkra bu kadar’ diyesi geliyor. Ancak öyle değil elbette. Hukukun işlediği ülkelerde hukuka aykırılık nicel boyutu olmakla birlikte asıl olarak nitel boyutuyla değerlendiriliyor.

3- NY’ta açılan Türkevi’nin yetersiz yangın düzeneği nedeniyle verilemeyen iskân izninin alınması karşılığında sağlanan rüşvet iddiası.

İddianameden anlıyoruz ki NY İtfaiyesi Türkevi’ndeki yangın alarmı sisteminde 60’tan fazla kusur tespit ediyor ve oturum izni vermemeye karar veriyor. Tam bu aşamada devreye bir Türk diplomat giriyor ve Adams’a geçmiş dönemde yapılan iyilikler anımsatılıyor. Ve ardından gelen ‘koşullu itirazsızlık mektubu’ ile sorun çözülüyor.

Başlangıçta da belirttiğim gibi, iddianame ve sonrasında başlayacak dava süreci, iş insanı/diplomat/siyasetçi sıfatlı aktörleri yanında, ‘Türk Amerikan ilişkilerinin’ kazandığı çok boyutlu düzeyi yansıtması açısından önem taşıyor.”

- Advertisment -
Önceki İçerik
Sonraki İçerik