Alcogal, Panama’da kurulu bir hukuk ve danışmanlık firmasının ismi. Dünyanın dört bir yanından vergi kaçırmak isteyen zenginlere offshore firma açmalarını sağlıyor.
Kurucularından Jaime Alemán, Panama’nın eski adalet bakanı ve ABD eski büyükelçisi. Şu anda HSBC Bank (Panama) dahil olmak üzere çeşitli şirketlerin yönetim kurulunda.
Tröst adı verilen ve asıl sahiplerine ulaşmanın çok zor olduğu fonları yöneten Alcogal’ın geçmiş ve bugünkü müşterileri arasında, Rus mafya lideri Mogilevich’in eşi, Pinochet, Hizbullah’ın ileri gelenleriyle bağlantılı isimler, The Beatles’tan Ringo Starr gibi isimler var.
Vergi cenneti vaat eden danışmanlık firmasının başındaki isim: Jaime Aleman.
İsviçreli Kendris firmasının müşterileri arasında da kirli isimler var. Bunlardan bir tanesi Putin’in okul arkadaşı ve ‘karanlık işlerinin avukatı’ Nikolay Egorov. Çeçenistan’ın lideri Zelimhan Yandarbeyev’i 2004 yılında Katar’da arabasına bomba koyarak öldüren iki Rus istihbarat ajanının avukatlığını yapan Egorov, katillerin serbest bırakılmasını sağlamıştı.
Bu iki firma Türkiye’den de bir firmaya hizmet veriyor: Rönesans Holding. Holdingin kurucusu Erman Ilıcak’ın annesi Ayşe Ilıcak’ın yüklü off-shore hesapları var.
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) paylaştığı, 117 ülkeden 600’den fazla gazetecinin 2 yıl boyunca incelediği yaklaşık 3 terabaytlık 12 milyon belgeye, Türkiye’den Deutsche Welle Türkçe’nin erişimi vardı.
Türkiye’de son beş yılda yaklaşık 16 milyar liralık 10 ihale alan Rönesans Holding, Pandora Papers belgelerine göre vatandaşların vergileriyle ödenen kamu projelerinden elde ettiği kârların bir kısmını vergiden kaçırmak için Britanya Virjin Adaları’na aktarıyor.
Belgelerde Rönesans Holding’in kurucusu Erman Ilıcak’ın annesi Ayşe Ilıcak’ın da ismi geçiyor.
Ayşe Ilıcak’ın, Alcogal firması aracılığıyla Dolmine International Ltd. ve Covar Trading Ltd. adlı iki şirket kurduğu görülüyor.
Erman Ilıcak.
İki şirket de Rönesans Holding’in üstlendiği Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın inşaatı devam ederken 17 Mart 2014’te kurulmuş. Kuruluş belgelerinde ikisinin de İsviçre’de faaliyet göstereceği belirtiliyor. Şirketlerin sermaye kaynağı da kayıtlara Rönesans Holding’in çalışma alanları olan “inşaat, gayrimenkul ve enerji üretimi sektörlerinde faaliyet gösteren aile şirketi” olarak geçiyor.
Tek bir yılda 1.8 milyar Lira aktarılmış
Covar Trading Ltd.’nin hesaplarını yöneten İsviçreli Kendris Ltd. firmasının mali raporlarına göre, Covar Trading Ltd.’nin hesaplarına 2015 yılında 105,524,132 ABD doları girdiği görülüyor.
Aynı yıl bu hesaptan 105,484,952 dolar, “bağış” adı altında başka bir hesaba aktarılıyor, fakat bu paranın nereye gittiği bilinmiyor.
Erman Ilıcak’ın annesi Ayşe Ilıcak’ın bir diğer firması Dolmine International Ltd.’nin mali raporunda ise yine 2015 yılında 105,212,000 doların şirketin İsviçre’deki Banque Pictet & Cie hesabına yattığı anlaşılıyor. Raporda sadece 2015 için nakit benzeri varlıkların faiz geliri olarak firmaya 491,616,016 ABD dolarının girdiği görülüyor.
Her iki firmanın da 2016 ve 2017 yıllarında başka herhangi bir ekonomik aktivitesi yok.
Bu durumda, Ayşe Ilıcak’ın sadece bir yılda vergi cennetlerine aktardığı paranın 210,736,132 ABD doları olduğu anlaşılıyor.
Bu miktarın TL olarak günümüz kurlarından karşılığı 1 milyar 874 milyon 392 bin Türk Lirası.
Ayşe Ilıcak’ın vergi cennetine aktardığı 210,7 milyon doların yüzde 40’lık gelir vergisi ödenmiş olsa, hazinenin kasasına yaklaşık 750 milyon Türk Lirası girecekti.
Rönesans Holding’in sahibi Erman Ilıcak ise deklare ettiği şahsi servetini 2015’ten bu yana ikiye katlayıp 2,1 milyar dolardan 4,4 milyar dolara yükseltti.
Rönesans’ın Rusya yöneticisi vergi kaçakçılığından ceza almış
Öte yandan Holding’in adı Rusya’da da vergi skandalıyla çalkalanıyor. Rönesans Holding’in Rusya’daki yöneticisi Alexander Tarasyuk en son geçen yıl yaklaşık 10 milyon dolarlık vergi kaçırmakla suçlandı, fakat 11 milyon dolar ceza ödemesi sonucu dosya kapandı.
Kamu denetiminden sorumlu “Rus Araştırma Komitesi” 2017’de de Tarasyuk’un, şirketin yaklaşık 1,3 milyar dolarını ülke dışına usulsüz yöntemlerle kaçırdığını, firmanın günübirlik şirketler kurarak yalan beyanlarda bulunduğunu rapor etmişti. Açılan soruşturma sonunda Rus otoriteleri, 2019 yılında Rönesans Holding’i rekor bir ceza ile 83,7 milyon dolar ödemeye mahkûm etmişti.
Rönesans Holding’ten açıklama: “Mevzuata aykırı herhangi bir fon transferi yapılmamıştır”
Rönesans Holding, “Pandora Papers” belgelerinde yer alan iddialara ilişkin bir açıklama yaptı.
Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye’nin küresel arenadaki en güçlü şirketlerinden biri olarak, bugün toplam 28 ülkede faaliyet gösteren, gelirinin yüzde 81’ini yurt dışında hayata geçirdiği projelerden elde eden Rönesans Holding, hakkındaki iddialarla ilgili kamuoyuna açıklama yapma gereği duymuştur.
Ne yazık ki bugüne kadar bunlarla ilgili birçok yanlış ve yanıltıcı haber yayınlanmıştır. Öncelikle bu durumun, toplam 40 milyar doları aşkın değerdeki yüzlerce projeyi yurt dışında teslim etmiş, Türkiye’nin yurt dışındaki gelmiş geçmiş en büyük müteahhitlik şirketi olan Rönesans’a ve onun 75.000’i aşkın çalışanına büyük bir haksızlık olduğunu düşünüyoruz.
Türkiye’deki faaliyetleri başladıktan sonra Rönesans, Türkiye’nin en çok istihdam yaratan şirketleri arasında yer almış ve Rönesans’ın ana hissedarı olan Erman Ilıcak, yıllardır Türkiye’nin vergi rekortmenleri arasında bulunmuştur. Rönesans’ın bugün 75.000’i aşkın çalışanı ve Türkiye’de yarattığı tüm bu katma değere rağmen Türkiye’den elde ettiği ciro, toplam cirosunun ortalama yüzde 19’unu aşmamıştır.
Sağladığı istihdamla birlikte hem dünyaya hem Türkiye’ye değer katmaya devam eden Rönesans Holding, gelirinin yüzde 81’ini yurt dışındaki projelerden elde etmiştir.
Rönesans’ın tüm dünya üzerindeki haklı repütasyonuna rağmen, doğru-yanlış vakıalarla görüşlerini birbirinden ayırmaksızın birbiriyle nedensellik ilişkisi olmayan bilgileri yanıltıcı bir biçimde sıralayarak kamuoyunu yanıltacak ve Rönesans’ın, çalışanları, hissedarları, iş ortaklarının ticari itibarını zedeleyecek şekilde hazırlanan içerikleri, ülkemizde yıllardır üzülerek takip ediyoruz.
Rönesans ve hissedarları, 28 senedir yurt dışında yürüttükleri faaliyetleri neticesinde elde ettikleri gelirleri, yine yurt dışında tüm yerel ve uluslararası mevzuata uygun ve şeffaf bir biçimde yatırım amacıyla değerlendirmiş ve ilgili içeriklerde bahsi geçen şirketlerden hiçbirisi Ilıcak ailesi üyeleri haricinde hiçbir kimseye veya kuruma bağış, karşılıksız edinim ya da her ne nam ya da şekil altında olursa olsun bir fon aktarımı yapmamıştır.
Rönesans, hiçbir zaman yurt içinden yurt dışına yerel ya da uluslararası mevzuata aykırı herhangi bir fon transferi yapmamıştır. Bu konularla ilgili tüm beyan, bildirim ve açıklamalar, ilgili yerel ve uluslararası mevzuata uygun olarak ilgili makamlara yapılmıştır.
Rönesans’ın kendisinin ve 75.000 çalışanının, hissedarlarının, iş ortaklarının ve tüm bu kişilerin ilişkili taraflarının, ticari itibarlarını zedeleyen, asılsız, mesnetsiz ve spekülatif yayınlara karşı yasal haklarını kullanmayı tüm çerçevesiyle değerlendirdiğini kamuoyunun bilgisine sunarız.”