Keldaniliğin tarihi 16. Yüzyılın ortalarında başlıyor.1553’den itibaren Sasani devletinde yaşayan Doğu Süryanileri demek olan Nasturiler içinden bir grup ayrılacak Papa’ya bağlandı ve Katolik oldu. Keldani adını aldı. Keldani adı Güney Mezopotamya’daki Keldan bölgesinden geliyor. 20. yüzyılın başlarında bugünkü Türkiye sınırları içinde 100 bin Keldani yaşıyordu. Katliamlar ve 90’larda nüfusları azaldı.
Halen Irak’ta 500 bin Katolik Süryani yani Keldani yaşıyor. En ünlü Keldani eski Irak Dışişleri Bakanı Tarık Aziz’di.
Keldanilerin ilk patriklik merkezi Diyarbakır’daydı. Patrikliğin merkezi de 17. yüzyılda inşa edilen Mar Petyun Keldani Katolik Kilisesi’ydi.
Daha sonra Diyarbakır Metropolitliği kuruldu.
1923’te Keldani Katolik cemaatinin son Metropoliti Süleyman Sabbağ’ın ölmesiyle Diyarbakır’da Metropolitlik sadece isim olarak kaldı.
Sabbağ’dan sonra Diyarbakır’da piskopos ve papaz düzeyindeki din adamları Keldani Katolik cemaatini temsil ediyorlardı.
1993’ten beri Diyarbakır’da ikamet eden Keldani din adamı kalmadığı için çevre illerden ve İstanbul’dan gelen din adamları tarafından ayinleri yönetilen Diyarbakır’daki Keldani cemaati bugün artık 10 aile yaklaşık 50 kişiden oluşuyor. Özel günlerde yurtdışından ve büyükşehirlerden gelenlerle bu sayı 500’e kadar çıkıyor.
Türkiye’den göç eden 10 bini aşkın Keldani Brüksel’de yaşıyor.
Mar Petyun Keldani Katolik Kilisesi 2015 Sur olaylarından sonra çatışmaların olduğu yasaklı bölgede olduğu için hasar görmüştü ve yaklaşık 6 yıldır kapalıydı.
Bu yıllarda ‘Meryem Ana Süryani Kilisesi’ni kullanan Keldani cemaati, yasakların kalkmasının ardından restore edilen kiliselerine 2021’de döndü.
Dünya Keldani Katolikleri için manevi anlamı olan ve Keldanilerin ilk Patrikliği’nin merkezi Diyarbakır Mar Petyun Keldani Katolik Kilisesi’ne geçen haftalarda önemli bir atama yapıldı.
1923’ten beridir papazlık mertebesinde temsil edilen kiliseye, Bağdat Keldani Kilisesi Kutsal Meclisi’nin önermesi ve Papa Francesco’nun onayı ile Türkiye doğumlu, Peder Sabri Anar başpiskopos olarak atandı.
Sabri Anar, 1966 Şırnak Uludere Baznaye köyü doğumlu.
İstanbul Fransisken Frer Minör Semineri’nde okudu ve ardından 1985’te Bağdat’ta Keldani Patrikhane Semineri’ni bitirdi.
İlk görev yeri 1990’da Île de France bölgesindeki Keldani topluluğu Paris’te rahip olarak atandı.
1990’dan 2006’ya kadar Sarcelles’teki St. Thomas Apôtre Kilisesi’nin başrahip yardımcısı ve ardından da başrahibi olarak görevine devam etti.
Diyarbakır Keldani Katolik Kilisesi Başepiskoposu Sabri Anar kendisine takdim edilen Légion d’honneur nişanı ödül töreni sırasında Fransa Senatosu Başkanı Gérard Larcher ile birlikte.
2018’de Fransa senatosunda düzenlenen bir törenle Fransa senato başkanı Gérard Larcher tarafından kendisine Fransa’nın en büyük sivil nişanı olan Légion d’honneur ödüllü verildi.
Sabri Anar 2016’dan bu yana Arnouville’deki St. Jean Apôtre Kilisesinde görev yapmaktaydı.