Ana SayfaHaberlerParis2024 | Kadın Voleybol Milli Takımı grup birinciliği için İtalya karşısında

Paris2024 | Kadın Voleybol Milli Takımı grup birinciliği için İtalya karşısında

Saat 10.00'da voleybolcularımız, 10.30'da Mete Gazoz sahada. Gazoz rakiplerini aşarsa madalya maçı 15.46'da. Akşam da olimpiyatın assolisti, en hızlı insanın kim olduğunu öğreneceğimiz Erkekler 100 metre finali var.

Team Türkiye ne yaptı?

Judo Karışık Takımımız, son 16 turunda Güney Kore’ye 4-1 mağlup olarak oyunlara veda etti.

Atıcımız Sena Can, kadınlar skeet elemelerinin ilk gününde 75 atışta 65 isabet sağladı. Sporcumuzun müsabakası yarın devam edecek.

Okçumuz Elif Berra Gökkır, kadınlar bireysel çeyrek finalinde Güney Kore’den Hunyoung Jeon’a 6-2 mağlup olarak oyunlara veda etti.

Ersu Şaşma, erkekler sırıkla atlama elemelerinde 5.75m’lik atlayışıyla finale yükselmeyi garantiledi. Tokyo 2020’den sonra bir kez daha olimpiyat finaline yükselen sporcumuzun yarışması yarın saat 20.00’de başlayacak.

Yüzücümüz Kuzey Tunçelli, 1500m serbest stil seçmelerinde serisinde 14:45.27 ile birinci, genel klasmanda ise 5. olarak ilk 8 içerisinde yer aldı ve Olimpiyat tarihimizde finale yükselen ilk yüzücümüz oldu! Emir Batur Albayrak ise 15:23.21’lik derecesi ile elendi.

Atletimiz Kayhan Özer, erkekler 100m elemelerinde serisini 10.34’lük derecesiyle 7. sırada tamamlayarak oyunlara veda etti.

Yelkencimiz Ecem Güzel, ILCA 6 kategorisinde dördüncü yarışı 21, beşinci yarışı 22, altıncı yarışı 9. sırada bitirdi. Üçüncü günü genel klasmanda 43 sporcu arasında 18. sırada tamamlayan sporcumuzun mücadelesi yarın iki yarışla daha devam edecek.

Olimpiyat Oyunları’nda milli yelkencimiz Yiğit Yalçın Çıtak, ILCA 7 kategorisinde beşinci yarışı 22, altıncı yarışı 9. sırada bitirdi. Üçüncü günü genel klasmanda 43 sporcu arasında 16. sırada tamamlayan sporcumuzun mücadelesi yarın iki yarışla daha devam edecek.

Yelkencilerimiz Alican Kaynar ve Beste Kaynakcı’dan oluşan Nacra 17 Karışık Takımımız, ilk yarışını 19, ikinci yarışını 13 ve üçüncü yarışını 17. sırada bitirdi. İlk günü genel klasmanda 19 takım arasında 17. sırada tamamlayan takımımızın mücadelesi yarın üç yarışla daha devam edecek.

Yelkende Deniz Çınar ve Lara Nalbantoğlu’ndan oluşan 470 karışık takımımız, üçüncü yarışını 15, dördüncü yarışı 8. sırada bitirdi. İkinci günü genel sıralamada 15. tamamlayan takımımız yarın iki yarışta daha mücadele edecek.

Burak Abay, erkekler yol bisikleti yarışını tamamlayamadı. İlk olimpiyat deneyimini yaşayan sporcumuza ülkemizi temsil ettiği için teşekkür ediyoruz.

Olimpiyat şampiyonu milli boksörümüz Busenaz Sürmeneli, kadınlar 66kg çeyrek finalinde Tayland’dan Janjaem Suwannapheng’e 4-1 mağlup olarak oyunlara veda etti.

Boksörümüz Buse Naz Çakıroğlu kadınlar 50kg çeyrek finalinde Finlandiyalı Pihla Kaivo-Oja’yı yenerek yarı finale yükseldi ve Paris 2024’te ikinci boks madalyamızı garantilemiş oldu.

Dün ne oldu?

Judo karma takımlar finali büyük bir çekişmeye sahne oldu. Başa baş geçen mücadelenin son karşılaşmasında efsane Teddy Riner, Güney Koreli rakibini ippon ile yenerek ev sahibi Fransa’ya altın madalyayı getirdi. Riner, önceki gün kazandığı erkekler 100 kilo altınından sonra yedinci olimpiyat madalyasını da almayı başardı. Japonya bu kategorinin ilk kez yapıldığı ve ev sahibi oldukları Tokyo 2020’de olduğu gibi gümüş madalyanın sahibi oldu. Önceki saatlerde yapılan karşılaşmalar sonucunda, bronz madalya Brezilya ve milli takımımızı eleyen Güney Kore’ye gitmişti.

Simone Biles, harika performansı ile atlama beygirinde altın madalyayı kazandı. Rebeca Andrade ise 2020 Tokyo’nun ardından 2024 Paris’te de gümüş madalyanın sahibi oldu. Amerikalı Jade Carey ise bronz madalyayı kazandı.

Remco Evenepoel, tarihte Olimpiyatlarda hem yol hem de zamana karşı yarışını kazanan ilk erkek bisikletçi oldu. Remco’nun ikonik bir sevince imza attı.

Dünya 7 numarası Çinli Qinwen Zheng, teklerde altın madalya kazanarak kariyerine bir olimpiyat şampiyonluğu ekledi. Hırvatistan’a ilk madalyasını kazandıran Hırvat Donna Vekic ise gümüş madalyanın sahibi oldu. Dün oynanan bronz madalya mücadelesinde Iga Swiatek de dün Polonya’ya tenisteki ilk madalyasını kazandırmıştı.

Erkekler 100 metre kelebekte altın madalya 49.90’luk derecesiyle Macar Kristóf Milák’ın oldu. Milâk, 200 metre kelebekte Leon Marchand’ın gerisinde kalmış ve gümüş madalya ile yetinmişti. Gümüş madalya Kanadalı Joshua Liendo’ya giderken, vatandaşı Ilya Kharun 50.45’lik derecesiyle bronz madalya kazandı.

Gülle atmada şampiyon bir kez daha değişmedi. Son iki Olimpiyatların şampiyonu, dünya rekortmeni Ryan Crouser üçlemeyi tamamladı ve gülle atma tarihinde üç olimpiyat üst üste şampiyon olan ilk sporcu oldu. 2016 Rio ve 2020 Tokyo’nun ikincisi Joe Kovacs bir kez daha Crouser’ın arkasında kalarak gümüş madalyanın sahibi oldu. Podyumu Jamaikalı Rajindra Campbell tamamladı.

Femke Bol’un son koşucu olarak gösterdiği akıl almaz performansla 4×400 karma bayrak yarışı mücadelesinde şampiyon Hollanda oldu. Elemelerde dünya rekoru kıran Amerika ikinci sırada kalırken, Britanya bronz madalya kazandı. Femke Bol’un son 400’deki performansı aşağıda.

Kadınlar 100 metre finalinde şampiyon 10.72’lik derecesi ile Julien Alfred oldu! Sha’carri Richardson 10.87 ile ikinci olurken, Melissa Jefferson 10.92 ile bronz madalyanın sahibi oldu. Alfred’in altını 178 bin nüfuslu Saint Lucia’nın tarihindeki ilk olimpiyat madalyası. Yarışın tekrarı ve Saint Lucia’daki coşku altta.

Kadınlar 200 metre bireysel karışıkta şampiyon Summer Mcintosh oldu. Kanadalı yüzücü, Paris 2024’teki üçüncü altın madalyasını kazandı. Amerikalı Kate Douglass gümüş, Avustralyalı Kaylee McKeown bronz madalyanın sahibi oldu.

Katie Ledecky, üst üste dördüncü kez 800 metre serbest yarışını kazanarak kariyerindeki dokuzuncu olimpiyat altınını elde etti. Bu başarıyla birlikte, en çok altın madalya kazanan kadın sporcu olan Sovyet cimnastikçi Larisa Latynina’yı yakalayıp tarihe geçti. Ariarne Titmus gümüş madalya alarak Paris 2024’teki dördüncü madalyasını kazanırken, Amerikalı Paige Madden bronz madalyanın sahibi oldu.

Son Olimpiyat şampiyonu Yulimar Rojas’ın olmadığı kadınlar üç adım atlama mücadelesinde şampiyon 15.02’lik atlayışıyla Thea Lafond oldu. Dominikalı Lafond, ülkesine tarihlerindeki ilk olimpiyat madalyasını getirdi. Jamaikalı Shanieka Ricketts 14.87 ile gümüş, Amerikalı Jasmine Moore 14.67 ile bronz madalya kazandı.

Erkekler dekatlon mücadelesi 1500 metre yarışının ardından tamamlandı. Norveçli Markus Rooth 8796 puanla Olimpiyat şampiyonu olurken ülkesine bu branşta 104 yıl sonra altın madalyayı getirdi. Gümüş madalya Alman Leo Neugebauer’e, bronz madalya Grenadalı Lindan Victor’a gitti. Victor kazandığı madalya ile birlikte Kirani James’den sonra madalya kazanan ikinci Grenadalı sporcu oldu.

2020 Tokyo’dan sonra ikinci kez olimpiyatlarda yer alan 4×100 karışık stil karışık bayrak yarışında ABD’li yüzücüler başa baş geçen yarışta dünya rekoru kırarak altın madalyaya sahip oldu. Arkalarından gelen Çin takımı ABD’nin 0.12 saniye arkasında bitirip gümüş madalyayı kazandı. Avustralya bronz madalyayı kazanırken, bu Emma McKeon 13. olimpiyat madalyası oldu.

Hakkında tartışmalar dönen Cezayirli boksör Imane Khelif, kadınlar boks 66 kiloda Macar rakibini mağlup ederek yarı finale yükseldi ve bronz madalyayı garantiledi.

Efsanevi Jamaikalı sprinter Shelly-Ann Fraser-Pryce, beşinci ve son Olimpiyatları’nda, yarı finalden hemen önce yarışmadan çekildi. 37 yaşındaki Fraser-Pryce, aynı atletizm etkinliğinde arka arkaya beş madalya kazanan ilk Olimpiyat sporcusu olmayı hedefliyordu. Daha önce Pekin (2008) ve Londra’da (2012) altın, Rio’da (2016) bronz ve Tokyo’da (2020) gümüş madalya kazanmıştı.

Grubundaki ilk iki maçından galip ayrılan ABD grubun son mücadelesinde Porto Riko’yu da 104-83 mağlup ederek üçüncü galibiyetini aldı ve grubunu lider olarak tamamladı.

Erkekler atıcılık skeet finalinde Amerikalı Vincent Hancock altın madalyanın sahibi olarak olimpiyat oyunlarında belirli bir bireysel etkinlikte 4 altın madalya kazanan dördüncü ABD’li sporcu oldu.

Yang Jiin, kadınlar 25m tabancayı kazanarak Güney Kore’ye Paris 2024’te atıcılıktaki üçüncü altın madalyasını getiriyor. İkinci olan Camille Jedrzejewski bronz madalya alarak Fransa’ya bu olimpiyatlardaki ilk atıcılık madalyasını kazandırdı. Macaristanlı Veronika Major ise bronz madalyanın sahibi oldu.

Karolien Florij, kadınlar kürek tek çifte altın madalyasının sahibi oldu. Babası ve kardeşi de Olimpiyat altını kazanan Florijn, aile geleceğini bozmadı. Bir önceki Olimpiyat şampiyonu Yeni Zelandalı Emma Twigg ünvanını koruyamadı ancak gümüş madalyayı kazandı. Viktorija Senkute ise aldığı bronz madalya ile ülkesi Litvanya’ya ilk kürek madalyasını getirdi.

Kadınlar kürek sekiz tek dümencili kategorisinde şampiyon Romanya oldu. Tokyo 2020 şampiyonu olan Kanada, gümüş madalya alırken, Büyük Britanya 2016 Rio’dan sonra bu kategorideki ikinci bronz madalyasını kazandı.

Erkekler tek çifte kürekte Almanyalı Oliver Zeidler altın madalyayı kazandı. Belarus doğumlu, tarafsız bayrak altında yarışan Yauheni Zalaty ise ikinci sırayı aldı ve gümüş madalyanın sahibi oldu. Hollandalı Simon Van Dorp aldığı bronz madalya ile, ülkesine bu olimpiyatlardaki sekizinci kürek madalyasını getirdi. Bu yarışla birlikte Paris 2024’teki kürek yarışmaları bitmiş oldu.

İki kez üst üste dünya şampiyonu olan Büyük Britanya altın madalyayı kazanarak erkekler sekiz tek dümencili kategorisinde üst üste 5 olimpiyatta madalya kazanmış oldu. Son iki dünya şampiyonasında Büyük Britanya’nın ardından ikinci olan Hollanda, kaderini değiştiremedi ve gümüş madalyanın sahibi oldu. ABD ise bronz madalyayı aldı.

Kadınlar rüzgâr sörfünde İtalyan Marta Maggetti liderliğini yarışın sonuna kadar koruyarak altın madalyayı kazandı. İsrailli Sharon Kantor ikinci olarak gümüş madalya aldı ve ülkesine kadınlar yelkende olimpiyat tarihindeki ilk madalyayı getirdi. Britanyalı Emma Wilson ise üçüncü oldu ve Tokyo 2020’den sonra kariyerindeki ikinci madalyayı aldı.

İsrailli Tom Reuveny, erkekler rüzgâr sörfünde altın madalya kazanarak, bireysel bir yelken etkinliğinde Olimpiyat altın madalyası kazanan üçüncü İsrailli yelkenci oldu. Bu İsraillin Paris 2024’teki ilk altın madalyası oldu. Avustralyalı Grae Morris ikinci olarak gümüş madalyayı alırken, bronz madalyanın sahibi Hollandalı Luuc van Opzeeland oldu.

Kadınlar bireysel okçulukta Lim Sihyeon altın madalyayı kazanarak 2024 Paris’teki üçüncü altın madalyasını kazandı. Vatandaşı Nam Su-Hyeon, gümüş madalyanın sahibi oldu. Fransa’ya bu kategoride ilk madalyasını kazandıran Lisa Barbelin ise bronz madalya kazanarak tarihe adını yazdırdı.

Binicilik takım dresaj etkinliğinde Almanya, 0.121’lik bir puan farkıyla Danimarka takımını geçerek altın madalyanın sahibi oldu. Böylece Almanyalı binici Isabell Werth, herhangi bir spor kategorisinde yedi yaz veya kış Olimpiyat Oyunununda altın madalya kazanan ilk sporcu olarak tarihe geçti. Bu altın ile birlikte Almanya, bu etkinlikte verilen son 9 altın madalyanın 8’ini kazandı. Danimarka az fark ile Almanya’nın arkasında kaldı ve gümüş madalya ile yetindi. Büyük Britanya ise üçüncü olarak bronz madalyayı aldı.

Çift erkeklerde Avustralyalı ikili John Peers ve Matthew Ebden, şampiyon oldu. Tokyo 2020’de bronz madalyanın sahibi olan ikili koleksiyonuna altın madalyayı da ekledi. Austin Krajicek ve Rajeev Ram gümüş madalya kazanırken, Taylor Fritz ve Tommy Paul bronz madalyanın sahibi oldu.

Masa tenisi bireysel kadınlar finalinde son olimpiyat şampiyonu Çinli Chen Meng, 2020 Tokyo’nun ardından bir kez daha vatandaşı Sun Yingsha’yı yenerek altın madalyanın sahibi oldu. Çinli iki sporcu arasındaki madalya maçlarında geleneksel olduğu gibi çok coşkulu kutlamalar olmadı ve gümüş madalyanın sahibi Yingsha, Meng’in kollarını havaya kaldırdı. Japon Hina Hayata ise bronz madalya alarak ülkesine bu etkinlikteki ikinci madalyasını getirdi.

Artistik cimnastik erkekler yer hareketleri finalinde 24 yaşındaki Filipinli Carlos Edriel Yulo, rutinini mükemmel bir şekilde tamamladı ve altın madalyanın sahibi oldu. Böylelikle Yulo ülkesine Paris’teki ilk, olimpiyat tarihindeki ikinci altınını getirmiş oldu. Gümüş madalya, 2023 dünya şampiyonu İsrailli Artem Dolgopyat’a giderken, bronz madalya ise Büyük Britanyalı Jake Jarman’a gitti.

Badminton kadınlar çiftlerde Chen Qing Chen and Jia Yi Fan altın madalyanın sahibi oldu. Çinli çiftler arasında geçen final maçında Tokyo 2020’de gümüş madalya kazanan Chen ve Fan galip geldi. Rakipleri Liu Sheng Shu ve Tan Ning gümüş madalyayı kazandılar. Önceki saatlerde, bronz madalya Japon Matsuyama Nami ve Shida Chiharu çiftine gitmişti.

Artistik cimnastik kulplu beygir finalinde İrlandalı Rhys McClenaghan altın madalyayı kazanarak ülkesine bu branştaki ilk madalyasını getirdi. Gümüş madalya Kazakistanlı Nariman Kurbanov’a giderken, bronz madalya ise geçtiğimiz günlerde takımlar genel tasnifte de bronz alan Amerikalı Stephen Nedoroscik’e gitti.

Madalya Sıralaması

Çin: 16 altın (toplam 37)

ABD: 14 altın (toplam 61)

Fransa: 12 altın (toplam 41)

Avustralya: 12 altın (toplam 27)

Britanya: 10 altın (toplam 33)

Güney Kore: 9 altın (toplam 21)

Japonya: 8 altın (toplam 22)

İtalya: 6 altın (toplam 19)

Hollanda: 6 altın (toplam 15)

Kanada: 4 altın (toplam 15)

Kaynak: Gazete Ojksijen / Eurosport

- Advertisment -