Sahipsiz sokak köpeklerinin öldürülmesini de içerdiği için tartışmalara neden olan 17 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’ndaDeğişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, üç gün süren görüşmelerin ardından 23 Temmuz’da TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edilmişti.
Kanun teklifi bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı.
AK Parti teklifteki, sokak köpeklerinin öldürülmesine yol açacak muğlak, ucu açık ifadelere ilişkin bir düzenleme yapma konusunda CHP’ye söz verdi.
Barınakların kapasitesinin genişletilmesi ve koşullarının iyileştirilmesi konusundaki bütçe yükünün belediyelerde olmasına ilişkin madde de değişiklik bekleniyor.
Milli Piyango Idaresi’nin bazı oyunlarının gelirlerinin barınaklar için fon olarak kullanılmasına dair bir hükmün yasaya eklenebileceği planlanıyor.
Muhalefetin teklife ilişkin ‘Anayasa’ya aykırılık’ itirazlarını dikkate alan Bozdağ, milletvekillerinin bu konudaki konuşmalarını dinledikten sonra “Teklifin görüşmelerine başlama yönündeki tutumumda değişiklik bulunmamaktadır” diyerek teklifin görüşmelerini başlatmak istedi.
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, dün gerçekleşen genel kurul oturumunda sokak hayvanlarına ilişkin teklifin AK Parti’nin talebiyle ‘temel kanun’ olarak görüşülmesine karar verildiğini ve grubu olmayan siyasi partilerin söz hakkının engellendiğini belirterek yeniden usul tartışması başlattı.
Alelacele bir kanun geldiğini söyleyen Erkan Baş, “Knunun her aşamasında gözlerden kaçırmaya, arada derede halletmeye çalışıyorsunuz. Bir yıldır hiç normal kanun yapmadınız. Hep temel kanuna çeviriyorsunuz. Normal kanun yapsak her madde üzerine her grup konuşacak” dedi.
Temel kanun haline döndüğü andan itibaren 2 önerge ve konuşma hakkı olduğunu belirten Baş, “Burada milletvekilleri konuşmasın diye büyük bir çaba içerisindesiniz. Türkiye sizin halkın gerçek sesinin burada yankılanmaması için, ‘hayvan katliamına’ dur’ sesi yüzünüze söylenmesin diye elinizden geleni yapıyorsunuz. Ama bozduğunuz kantar gün gelir sizi de tartar” dedi.
AK Parti Milletvekili Ali Özkaya ise “Sadece konuşma yapılsın ama kanuna engel olunsun diye önerge veriliyor. Bize millet bir görev verdi. Bizim görevimiz bu kanunları çıkarmak, iktidar grubunun sorumluluğu kapsamında bu süreci yürütmek” diye konuştu. Özkaya, iç tüzüğe sadece grubu olan partilerin önerge verme ve konuşma hakkına sahip olduğunu ifade etti.
DEVA Parti Milletvekili İdris Şahin’se parlamentoda 16 aydır normal kanun getirmediklerini söyledi ve “Şu kürsünün arkasındaki 6 kişi kendilerini buradaki 600 kişinin üzerinde görüyor” dedi. Şahin, “Sayın Başkan da gayet iyi biliyor ki şu andaki tutumu doğru değil. bu temel yasa olarak görülebilecek bir konu değil. Bu yasayı normal yasa olarak konuşalım. Grubu bulunmayan siyasi partilerin de görüşlerine itibar edin. Sizi yanlış yola sevk etmeyiz” diye konuştu.
Konuşmalar üzerine Bozdağ, grubu olmayan muhalefet partilerinin itirazlarını haksız bularak ve tutumunun iç tüzüğe uygun olduğunu ifade etti ve teklifin temel kanun olarak görüşülmesine dair tutumunu değiştirmedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehiroğlu’nun, “sokak köpekleri” ve “sahipsiz hayvanlar” derken parmağıyla muhalefet sıralarını işaret etmesi Meclis’i karıştırdı.