Ana SayfaHaberlerDavutoğlu: Zorla sokacak değiliz

Davutoğlu: Zorla sokacak değiliz

Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa yapımı konusunda CHP ve MHP Genel Başkanları ile yaptığı görüşmeleri aktarmak üzere Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile görüştü.

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin,  Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'nın da katıldığı görüşmeden sonra Davutoğlu gazetecilere açıklama yaptı ve soruları yanıtladı.

 

"Yürütme olarak biz görevimizi yapıp, muhalefetle ortak zemin oluşturduk, şimdi artık görev Meclisin görevidir" diyen Davutoğlu, bundan sonrasının Meclis Başkanı'nın takdirinde olduğunu söyledi.

 

Davutoğlu, HDP'nin tekrar oluşturulacak Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na katılmaması halinde yorumunun ne olacağı sorusuna sert yanıt verdi:

 

"O sorumsuz açıklamalar, benim aradığım iki temel şartı, samimiyet ve ciddiyeti yok eden açıklamalar bugünkü bulundukları yere onları getirdi. Bir hata yaptılar, ondan dönüş imkânı şimdi Sayın Meclis Başkanımızın yapacağı çağrıya verecekleri cevapta var.  Ama yok, aynı hataya devam edip Meclis Başkanımızın yapacağı bir çağrıya da 'Hayır' derlerse aynı ciddiyetsiz, aynı samimiyetsiz tutumu sergilemiş olurlar.

 

Bunlara 'Hayır' dedikten sonra hele hele gidip Cizre'de, Silopi'de kazdıkları çukurları savunarak, sanki bu çukurlar üzerinden özerkliğe, öz yönetime gidilecekmiş gibi bir anlayışı gündeme getirirlerse gayrimeşru, illegal her türlü adımın içinde olurlar. Varsa bir teklifleri işte Anayasa Komisyonu. Gelsinler ne diyeceklerse orada desinler ama yok burada onları demeyeceksiniz, o zaman size oy vererek buraya göndermiş olan seçmenlere en büyük ihaneti yapmış olursunuz.

 

Sonra da gidip eğer terörü, şiddeti, çukurları, barikatları savunurlarsa girdikleri yanlış yolda bir dehlize girerler, oradan çıkamazlar. Tabii kendi bilecekleri iş.

 

Şimdi de atacakları her adımın halk nezdinde, kendilerine oy veren seçmen nezdinde bir bedeli olur. Ne isterlerse onları yapabilirler. Biz bir şey yapıp edemeyiz. Zorla onları Anayasa Komisyonu'na getirip sokacak değiliz ama girmedikleri anayasa ki bu milletin mutabakatıdır, orada tartışmadıkları bir konuyu defacto olarak, emrivaki gibi, bir isyan çağrısı içinde alanda yapmaya kalkışırlarsa bilsinler ki buna da izin vermeyiz."

 

Davutoğlu, "Gelirlerse Meclisimizin her ferdine, sadece onlara kişisel olarak değil, seçmenlerin onlara verdiği saygı dolayısıyla saygı duyar, birlikte çalışırız. Gelmezlerse yapacakları tercih kendilerini çıkmaz bir sokağa sokar" ifadesini kullandı.

 

'Dokunulmazlıklar gelince bakarız'

 

HDP'li milletvekilleriyle ilgili dokunulmazlık dosyalarının gündeme gelmesi halinde tavırlarının ne olacağı sorusuna ise Davutoğlu ise şu yanıtı verdi:

 

"Eğer hak ve özgürlükler çerçevesinde serdedilen konular etrafında bir dokunulmazlık bahsi açılırsa kim olursa olsun, bize en aykırı fikri savunanın da dokunulmazlığını savunmak benim görevimdir, kadrolarımın görevidir.  A Ama eğer bir açık suç işleniyorsa bir kamu düzenini yok edecek şekilde isyan çağrıları yapılıyorsa terör suçu işleniyorsa, terör suçunu işleyenler içinde bazen bu teröristlere silah taşıyan, arabalarında silah taşıyan milletvekilleri söz konusuysa bunlar herhangi bir şekilde bu dokunulmazlık zırhı etrafında yapılacak eylemler de değildir. Orada hukuk devleti kuralları neyi gerektiriyorsa ona bakarız. Şu anda elimize gelmiş bir fezleke, işlemiş bir süreç yok. Dolayısıyla geldiğinde bakarız. Hukuk devleti kuralları içinde gelinmiş, ulaşılmış sonuca bakar, değerlendirme yaparız.

 

Kimsenin milletvekili olması hasebiyle söylediği fikirler dolayısıyla ilzam edilmesine izin vermeyiz ama kimsenin de milletvekilliği zırhının arkasına sığınarak, toplumun kaderini, insanların en temel hakkı olan hayat hakkını yok sayacak uygulamalar içine girmesine de müsamaha göstermeyiz. Gelişmeleri ona göre değerlendiririz."

 

Yeni Anayasa için 6 ay

 

Yeni Anayasa konusunda AK Parti'nin 6 aylık bir süreyi düşündüğünü söyleyen Başbakan Davutoğlu,  CHP ve MHP liderleriyle görüşmesinde Uzlaşma Komisyonu'nun işleyiş biçiminde değişiklik yapılmasının istenmediği izlenimi edindiğini belirtti. Davutoğlu AK Parti'nin bunu tartışma konusu yapmayacağını söyledi.

 

Başbakan Davutoğlu, 6 ay sonra veya arada belli aşamalarda, muhalefet liderleriyle tek tek ya da topluca bir araya gelebileceklerini belirtti. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'nin herhangi bir itirazlarının olmadığını aktardı.

 

Davutoğlu, "Bir araya geliriz, 'Sizin kaygınız ne? Bu kaygıyı nasıl giderebiliriz? Gelin konuşalım' deriz. O kaygıyı giderecek düzenlemeleri de birlikte yaparız ama nihayette ön yargısız bir şekilde masaya oturmak önemli" ifadesini kullandı.

 

'Güç mücadeleleri konusunda fikir alışverişi'

 

Davutoğlu, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dunford ile görüşmesinde güvenli bölge, Başika kampı gibi konuların gündeme gelip gelmediği yönündeki soruya ise şu cevabı verdi:

 

"Birincisi, terör örgütlerinin Türkiye'ye ve bölgesel ile küresel barışa yönelttikleri tehdide karşı alacağımız ortak tutum, ortak tavırdır. Bu konuda herhangi bir görüş ayrılığı söz konusu değil. İkincisi, Suriye ve Irak bağlamında, özellikle bu ülkelerdeki merkezi kontrolün zayıflaması, dolayısıyla ortaya çıkan boşluk ve başta Rusya olmak üzere yabancı güçlerin bu ülkelerde yaptıkları faaliyetler ve onun doğurduğu yeni güvenlik riskleridir. Bunları da ele aldık.

 

Daha önce birlikte mutabık kaldığımız hususlar vardı. Bunlar iki askeri yetkilinin, iki genelkurmay başkanının istişarelerinin sonuçları itibariyle de bize aktarıldı. Biz de kanaatlerimizi ifade ettik.

 

Özellikle Suriye'de siyasal sürecin işlemesinin hemen öncesinde alanda askeri kazanım elde etmek için sivillere yönelik sürdürülen bombardımanlar, Rusya tarafından ve alanda değişik grupların girdikleri güç mücadeleleri konusunda da fikir alışverişinde bulunduk."

- Advertisment -
Önceki İçerik
Sonraki İçerik