Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK), 6 saat 40 dakika sürdü. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, "Suriye'nin geleceğinin inşasında ne mevcut rejimin ne DEAŞ ne de PYD-YPG başta olmak üzere, herhangi bir terör örgütünün yer almaması gerektiği ifade edilmiştir" denildi.
"Mülteci konusu başta olmak üzere sınır güvenliğimizi etkileyebilecek hususlar ele alınmış, son günlerde sınırlarımıza yakın bölgelerde meydana gelen hadiselerin tekerrürüne mani olmak maksadıyla, alınan ve alınabilecek ilave tedbirler gözden geçirilmiştir."
"Rusya’nın Suriye’deki rejimle birlikte yürüttüğü faaliyetler hakkında Kurul’a bilgi verildiği" belirtilen açıklamada, "bölgede istikrarın tesis edilmesinde, müttefiklerin ve uluslararası toplumla birlikte hareket edilmekte olduğu" ifade edildi. Açıklamada, muhalif gruplarla birlikte Suriye Türkmenlerine desteğin devam edeceği vurgulandı.
Türkiye, Suriye'deki iç savaşa çözüm bulma iddiasındaki Cenevre görüşmelerinde, PKK'nın uzantısı olarak gördüğü PYD'nin muhaliflerin safında yer almaması gerektiğini savunuyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PYD’nin davet edilmesi halinde Cenevre görüşmelerini boykot edeceklerini söylemişti.
"Bebekleri bile öldüren…"
MGK bildirisinde, PKK ile mücadeleye de vurgu yapılarak, şu ifadeler kullanıldı:
"Milletin temel değerlerini ve birlikte yaşama arzusunu hedef alarak, eğitim yuvalarını, sağlık kuruluşlarını, camileri tahrip edip kullanılamaz hale getiren, baskı ve şiddet ile vatandaşlarımızı göçe zorlayan, bebekleri bile öldüren bölücü terör örgütüyle mücadelenin aynı azim ve kararlılıkla sürdürüleceği vurgulanmıştır."
"İnsanlık dışı terör eylemleriyle, milletimizin birlik ve beraberliğine kasteden örgütle mücadelenin, hukuk kuralları içerisinde, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği konusunda hassasiyet gösterilerek yürütülmekte olduğu, zarar gören vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik tedbirlerin alınacağı ifade edilmiştir."
Siber saldırılar
MGK'da, Irak’ta yaşanan son gelişmeler de değerlendirildi. Açıklamada, "terörle mücadelesinde yanında olunan Irak’la ikili ilişkileri geliştirecek unsurlar hakkında Kurul’a bilgi sunulduğu" kaydedildi.
Toplantıda ayrıca siber saldırılar, siber güvenlik ve siber güvenlik faaliyetlerine dair Kurul’a bilgi verildiği de eklendi.
Milli Güvenlik Kurulu ve Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantılarının ağustos ayında yapılması nedeniyle takvimde sıkışıklık yaşanmaması için şubat ayında gerçekleştirilecek toplantı, bir ay öne alınmıştı.
Kaynak: Al Jazeera