Ana SayfaHaberlerYSK'dan iptal başvurularına ret

YSK’dan iptal başvurularına ret

 

16 Nisan Pazar günü gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumuna yapılan itirazlarla ilgili sabah saatlerinde açıklama yapan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, itirazları öğleden önce değerlendireceklerini açıkladı. YSK binasına girişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güven, itirazların ne zaman karara bağlanacağına ilişkin soru üzerine, "İtirazlara öğleden önce bakacağız" dedi.

 

Akşam saatlerinde YSK'nın tam kanunsuzluk nedeniyle halk oylamasının iptaline ilişkin başvuruları reddettiği duyuruldu. Karar, 10 üyenin ret, bir üyenin kabulüyle oy çokluğu ile verildi. Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

 

"Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Vatan Partisi tarafından ayrı ayrı Yüksek Seçim Kurulu'na sunulan dilekçeler ile 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan Anayasa Değişikliği Halkoylaması'nın tam kanunsuzluk nedeniyle iptaline ilişkin talepler bugün saat 10.39 başlayan Yüksek Seçim Kurulu Toplantısı'nda görüşülmüş, yapılan değerlendirmeler neticesinde her üç talebin de ayrı ayrı oylanması sonucunda 10 üyenin ret, 1 üyenin kabul yönündeki oyları ve oy çokluğu ile reddine saat 17.30 itibariyle karar verilmiştir."

 

“Bu ciddi bir meşruiyet krizidir”

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK'nın halk oylaması için yapılan iptal başvurusunu reddetmesine ilişkin şöyle konuştu:

 

"Mühürsüz oy pusulası ve zarfların geçerli sayılması suretiyle YSK, seçim hilesine fırsat vermiştir. 'Organize bir seçim hilesi, organize oy hilesi' diyoruz. Belki çok ağır geliyor bu laf ama kastettiğimiz şudur, o gün Türkiye'nin birçok yerinden eksik oy paketleri ve zarflarının gönderildiği haberleri geldi. YSK'ya itirazlarımızı yaptık, bize paketleme hatası dediler ama paketleme hatası dedikleri şeyin, milli iradeyi paketleme planının bir parçası olduğu akşam ortaya çıktı.

 

YSK sayım döküm sırasındaki bu tutumu nedeniyle seçimlerde ciddi şekilde bir meşruiyet sorunu yaratmıştır ve bu seçimleri gayri meşru noktaya düşürmüştür.

 

Görülen o ki, YSK kendisini kanun koyucunun yerine koymuştur. Bu ciddi bir meşruiyet krizidir. Bu sadece 'Hayır' oyu verenlerin oyuna karşı bir sıkıntı değil, oy kullanan bütün vatandaşa haksızlıktır. Çünkü 'Evet' oyu verenin verdiği oyu şu anda tartışmalı hale getirmiştir bu karar."

 

Tezcan, OHAL nedeniyle zaten sorunlu bir kampanya dönemi yaşandığını söyledi. YSK iptal yönünde bir karar alsaydı, meşruiyet tartışmasının ciddi şekilde çözüleceğini savundu.

 

Bir üyenin "iptali gerekir" şeklinde oy kullandığını hatırlatan Tezcan, "Öncelikle o bir üyeye özel teşekkür ediyoruz" dedi.

 

Bundan sonra bütün hukuk yollarını işleteceklerini belirten Bülent Tezcan, gerekçeli kararı gördükten sonra Perşembe günü partinin hukukçularıyla bir araya gelerek yol haritasını belirleyeceklerini de söyledi.

 

Tartışmalara yol açan karar

 

Yüksek Seçim Kurulu’nun referandum yapılırken, mühürsüz oyların da kabul edileceğini açıklaması, sonuçların geçerliliğini sorgulamaya kadar varan tartışmalara yol açtı. Mühürsüz oyların geçerli sayılmasına ilişkin kararının gerekçesini açıklayan YSK, "Seçmene yüklenebilecek bir kusur olmamasına rağmen seçmenin oyunun geçerli sayılmamasının, yönetime katılma hakkının özünü ortadan kaldıracak bir sonuç yaratacağı açıktır" ifadelerini kullanmıştı.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK'ya referandumun iptali için başvurmuştu. Tezcan, "Baskı ve tehditle alınamayan sonuç YSK devreye sokularak alınmaya çalışılmıştır. Bu seçim meşruiyeti olmayan bir mühürsüz seçimdir" demişti.

 

Kaynak: AA ve DHA

- Advertisment -