Ana SayfaHaberlerPORTRE | Bugün yemin edenler: İlk George, İstiklal Mahkemesi mağduru CHP’li, kadın...

PORTRE | Bugün yemin edenler: İlk George, İstiklal Mahkemesi mağduru CHP’li, kadın aşiret reisi, piano çalan HÜDA Parlı, iki Türkeş

28. dönem parlamentosuna üye seçilen milletvekilleri bugün Ankara’da düzenlenen törende yemin edecek. 5 gruplu, 15 partili yeni Meclis’in ilgi çeken yeni vekillerinin portlerini derledik: Meclis’in ilk ‘George’u HDP/YSP’den: George Aslan, 1925’te İstiklal Mahkemesi kararıyla idam edilen Birinci Meclis’in Dersim Mebusu’nun torunu CHP’li Mühip Kanko, AK Parti’nin aşiret reisi kadın milletvekili Suna Kepolu Ataman, HÜDA PAR’ın piyano çalan genç sözcüsü Serkan Ramanlı, Alparslan Türkeş’in çocukları: Ayyüce Türkeş (İYİ Parti), Tuğrul Türkeş (AK Parti).

Meclis’in ilk ‘George’u HDP/YSP’den: George Aslan

HDP/YSP’nin Mardin listelerinden aday olan Süryani George Aslan, Meclis’te yemin edecek isimler arasında.

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Taşköy (Arbo) doğumlu olan Aslan, 12 Eylül döneminde 26 ay Ankara Mamak Cezaevi’nde hapis yattıktan  sonra Hollanda’ya yerleşti ve 37 yıl boyunca Avrupa’da yaşadı.

Aslan Avrupa’da, Shemsho dergisinin kuruculuğu ve editörlüğünün yanı sıra Süryani topluluğu için faaliyet gösteren birçok dernek ve vakfın kuruluşu ve yönetiminde aktif yer aldı.

2015 yılında Türkiye’ye dönen George Aslan, Süryanice, Türkçe, Kürtçe ve Arapça biliyor.

1925’te İstiklal Mahkemesi kararıyla idam edilen Birinci Meclis’in Dersim Mebusu’nun torunu CHP vekili olarak yemin edecek

CHP’nin yeni milletvekillerinden biri, Kocaeli’den birinci sıra adayı olarak meclise giren kalp damar cerrahisi profesörü Mühip Kanko.

CHP’den milletvekili olan Kanko; 1925’te, tek parti döneminde, Şark İstiklal Mahkemesi tarafından Şeyh Said İsyanı’na destek olduğu suçlamasıyla idam edilen eski Dersim mebusu Hasan Hayri Bey’in torunu.

Kanko, milletvekili adayı olmak için seçimlerden önce Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı’ndaki görevinden istifa etmişti.

Mühip Kanko, 2018 seçimlerinde de CHP’den milletvekili adayı olmuştu, O seçimlerde 4’üncü sıradan aday gösterilen Kanko, CHP’nin üç milletvekili çıkarması nedeniyle meclise girememişti.

Muhip Kanko.

7

“Birinci Meclis”in Dersim mebusu Hasan Hayri Bey

Dersim’de Şeyh Hasanlılar aşireti reisi olan Kankozade Murtaza Ağa’nın oğlu olan Hasan Hayri Bey, 1881’de doğdu. 1898’de Harp Okulu’ndan mezun olup, süvari teğmen olarak Osmanlı ordusunda göreve başladı.

Hasan Hayri Bey. Fotoğraf: Dr. Yalçın Çakmak arşivi

1919’da son Osmanlı Meclis-i Mebusan’a Dersim mebusu olarak seçildi ancak İstanbul’a gidip meclise katılamadı. Meclisin işgal güçlerince kapatılması sonrası Haziran 1920’de Ankara’ya giderek TBMM’ye katıldı. Birinci Meclis diye anılan 1920-1923 yılları arasında TBMM’de Dersim Mebusu olarak görev yaptı.

Hasan Hayri Bey, Meclis’te Koçgiri İsyanı sırasında bazı askerlerin yaptıklarıyla ilgili, özellikle Topal Osman’la ilgili tepki gösteren eleştirel bir konuşma yaptı. Meclis’teki çeşitli konuşmalarında Mustafa Kemal Atatürk’e muhalefet etti. Kendisini Enver Paşa’ya benzemekle eleştiren konuşmalar yaptı.

1923’te yeniden mebus olarak aday gösterilmeyen Hasan Hayri Bey meclis dışında kaldı. Hasan Hayri Bey, 1925’te Şark İstiklal Mahkemesi’nde Şeyh Said İsyanı’nı desteklediği suçlamasıyla yargılanarak idam cezasına çaptırıldı. Cezası bir gün sonra infaz edilen Hasan Hayri Bey 25 Kasım 1925’te idam edildi.

Daha sonra eşi ve çocukları 1947’ye kadar kalacakları Karaman’a sürgün edildi. Aile üyeleri Soyadı Kanunu sonrası Kanko soyadını aldı.

AK Parti’nin aşiret reisi kadın milletvekili: Suna Kepolu Ataman

AK Parti’den Diyarbakır 3. sıra milletvekili adayı gösterilen ve seçim sonucunda Meclis’e gitmeye hak kazanan Suna Kepolu Ataman Türkiye’nin tek kadın aşiret reisi.

Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’ne bağlı 25 köyde yaşayan 30 bin nüfuslu Şeyhdoda Aşireti’nin ‘hanımağası’ olan Suna Kepolu, Silvan’da 25 köyün ve 10 bin dönüm arazinin sahibi.

6

Eşi Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanvekili

Suna Kepolu’nun eşi ise Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ataman. Geçmişte Demokrat Parti yönetiminde görev yapan Ataman, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakınlığı ile tanınıyor.

5

Babası üç dönem milletvekilliği yapmıştı

Suna Kepolu’nun babası ve aşiretin eski reisi Mahmut Kepolu ise Adalet Partisi ve Anavatan Partisi’nde 3 dönem milletvekilliği yapmış olan Mahmut Kepolu.

1970 doğumlu olan Suna Kepolu Ataman, 53 yaşında ve bir çocuk annesi.

4

Hem çiftçilik yapıyor hem şirket yönetiyor

DİSAD Yönetim Kurulu üyesi olan Kepolu, ayrıca KADEM ve Gönül Elçileri gönüllüsü.  2008 yılında Milli Prodüktivite Merkezi sanayi ve teknoloji Bakanlığı tarafından yılın en başarılı kadın girişimcisi seçilen Suna Kepolu Ataman, aktif olarak profesyonel çiftçilik yapmakta ve kendisine ait inşaat, madencilik ve turizm alanında faaliyet gösteren bir şirketi yönetmekte.

3

“Aşiret reisi” denmesini sevmiyor, önünde el pençe divan durulmasını istemiyor

Suna Kepolu, 2002 yılında Hürriyet’e verdiği röportajda kendisi için söylenen “aşiret reisi” sıfatını nazik bir biçimde reddetmiş ve “Aile reisi denmesini tercih ediyorum” demişti.

Suna Kepolu, önünde el pençe divan durulmasından da hoşlanmadığını belirterek “İnsana saygı göstermek, eziyet çekmek demek değildir” diye konuşmuştu.

HÜDA PAR’ın piyano çalan genç sözcüsü: Serkan Ramanlı

HÜDA PAR Parti Sözcüsü Serkan Ramanlı, AK Parti listelerinden Batman 2. sıra adayı olarak girdiği seçim sonucunda Meclis’e gitmeye hak kazandı.

Batman Barosu’na kayıtlı bir avukat olan ve Batman Barosu yönetiminde bulunmuş olan Ramanlı, 1980 doğumlu ve 43 yaşında.

Van 100 Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Konya Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu.

2018 seçimlerinde HÜDA PAR’dan İstanbul Milletvekili adayı olan Serkan Ramanlı, iyi derecede İngilizce, Kürtçe ve Arapça biliyor.

Serkan Ramanlı’nın milletvekili yemini ile ilgili, “Doğru bir metin olduğunu düşünmüyoruz” sözleri AK Parti’den milletvekili seçilinde gündeme gelmişti.

Ramanlı, bu sözlerini Rudaw’a verdiği röportajda şöyle açıkladı:

“Meclis’teki yemin metnine ilişkin açıklamam eski değil, yeniydi. ‘Yemin metninin içeriğinden memnun değiliz’ diyorduk. Sadece biz değil, birçok siyasetçi de bu metinden memnun olmadığını dile getirdi ama biz hukuk devletinde yaşıyoruz. Biz de diğer siyasiler de usulüne göre hareket etmeliyiz.”

“Çeşitli iktidarlar yemin metnini kendi görüşleri çerçevesinde birçok kez değiştirdi. Bu konuyu çok tartışmak istemiyoruz. ‘Milletvekilleri halkın çıkarları doğrultusunda çalışmalı, buna göre yemin etmelidir’ diyoruz. Neden farklı görüş ve inançta olan pek çok kişi tek bir siyasi görüş ve ideolojiye göre belirlenen bir yemin metnini okuyor? Bizce bu, yerinde bir şey değil. Bu, Anayasa ile düzeltilebilir. Düzeltilmediği sürece de biz de diğer milletvekilleri gibi yemin edip Meclis’teki görevimize başlayacağız.”

Ramanlı’nın aynı röportajda kullandığı şu ifadeler de sosyal medyada gündem oldu:

“Bu devlet sadece Türklerin değil, hepimiz bu devletin sahibiyiz. Sadece Türkler değil, bize göre Kürt, Laz, Arap, Çerkez ve bu topraklarda öteden beri yaşayan herkes eşittir ve eşit değerdeler.”

Ramanlı, ayrıca kendisinin paylaştığı piyano çaldığı bir video ile de adından söz ettirmişti.

Alparslan Türkeş’in kızı İYİ Parti’den, oğlu AK Parti’den

28. dönem Meclisi, Türkiye siyasetinde önemli bir yere sahip Alparslan Türkeş’in iki çocuğunun farklı partilerden yemin ederek göreve başlayacağı bir yer olacak.

Tuğrul Türkeş

Kardeş Türkeşlerden Alparslan Türkeş, önceki dönem olduğu gibi AK Parti’den milletvekili seçildi.

MHP’nin kurucusu Alparslan Türkeş’in oğlu olan Yıldırım Tuğrul Türkeş 1 Aralık 1954 doğumlu.

Tuğrul Türkeş, siyasi hayatına babasının vefatı üzerine giriş yaptı.

1997 yılında MHP Genel Başkanlığı’na adaylığını koyan Tuğrul Türkeş, kongrede yapılan oylamanın ilk turunda birinci sırada çıkmasına rağmen seçilebilmek için gereken oy sayısına ulaşamadı. İkinci tur başlamadan önce birçok aday Tuğruk Türkeş’in rakibi Devlet Bahçeli’ye destek olmak amacıyla adaylığını çekti. İkinci turda Bahçeli’nin genel başkan seçilmesini ardından Türkeş, partiden ayrıldı.

Daha sonra AKP’nin seçim zaferini kazanacağı 2002 yılının hemen öncesinde Aydınlık Türkiye Partisi’ni (ATP) kurdu ve Doğru Yol Partisi (DYP) ile seçim ittifakı yaptı.

DYP, seçimlerde yüzde 10 barajını aşamadı. Bunun ardından Türkeş, ATP Genel Başkanlığı görevinden istifa etti.

2007 genel seçimlerinden önce Devlet Bahçeli ile buzları eriten Yıldırım Tuğrul Türkeş, MHP Ankara 1. bölge milletvekili adayı oldu. Seçimde partisinin zaferiyle meclise girdi, 2011 ve Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde tekrar meclise girdi.

Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri sonrasında hiçbir parti tek başına iktidar olmak için gereken sandalye sayısına ulaşamadı.

Dönemin AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, üç MHP milletvekiline seçim hükûmetinde Bakanlar Kurulu üyeliği için teklif yaptı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli seçim hükûmetine partisinden üye vermeye karşı çıktı.

Ancak bu teklifi Tuğrul Türkeş kabul etti.

AKP’nin teklifini kabul eden Tuğrul Türkeş, oybirliği ile Milliyetçi Hareket Partisi’nden (MHP) ihraç edildi. MHP Merkez Disiplin Kurulu, ihraç kararını oy birliği ile aldı.

Türkeş MHP’den ihraç edilmesinin ardından AKP’ye katıldı.

Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde AKP Ankara milletvekili olarak tekrar meclise girdi.

1

Alparslan Türkeş’in Amerika’dan gelip İYİ Parti milletvekili olan ekonomist kızı Ayyüce Türkeş

TBMM’nin 28. döneminde MHP’nin Kurucu Genel Başkanı ve Ülkücü hareketin “Başbuğ”u Alparslan Türkeş’in iki çocuğu Meclis’te görev yapacak.

Alparslan Türkeş’in ilk evliliğinden dünyaya gelen Tuğrul Türkeş, 2015 yılında Ahmet Davutoğlu’nun bakanlık teklifini kabul etmesi üzerine MHP’den ihraç edildi ve siyasete AK Parti milletvekili olarak devam etti.

Alparslan Türkeş ve Seval Türkeş çiftinin çocuğu olan Ayyüce Türkeş ise babasından dolayı hayatının her döneminde siyaset ile yüz yüze gelse de aktif siyasete adımını 45 yaşında İYİ Parti ile attı.

1977 yılında Ankara’da doğan Ayyüce Türkeş, Bilkent Üniversitesi’nde Ekonomi okudu, ardından Bilgi Üniversitesi’nde MBA programını tamamladı. Marmara Üniversitesi’nde bankacılık alalında doktorasını yaptı.

Finans alanında çalışmalar yapan Türkeş, 2012 yılında bilgisayar mühendisi Egemen Taş ile evlendi ve eşiyle birlikte Amerika’da çalışmaya başladı. 2012-2023 yılları arasında New York’taki bir siber güvenlik şirketinin ekonomiden sorumlu üst düzey yöneticisi olarak çalışan Türkeş, Amerika’da bulunduğu dönemde ülkücü kimliğinden uzaklaşmadı.

Her yıl Manhattan’da düzenlenen Türk yürüyüşüne katılan Ayyüce Türkeş ve eşi Egemen Taş:

Ayyüce Türkeş, Amerika’da yaşadığı dönemde ayrıca babası Alparslan Türkeş’i anlattığı yazılar yazdı ve röportajlar verdi.

https://www.ciddigazete.com/dogum-gunun-kutlu-olsun-baba

https://www.ciddigazete.com/basbug-turkes-nasil-beslenirdi

https://www.ciddigazete.com/m/gundem/turkes-in-evinin-kapisi-neden-kirildi-h29149.html

Ayyüce Türkeş, 2021 yılında İYİ Parti’nin Alparslan Türkeş’in vefat gününde düzenlediği Türkeş Konferansı’na video-konferans ile bağlanarak konuşmuştu.

“Babam gibi Kozan’ın sesi olacağım”

İYİ Parti’den Adana birinci sıra milletvekili adayı gösterilen Ayyüce Türkeş, ilk ziyaretini babasının siyasete adımını attığı Kozan’a yaptı. “Kozan’ın milletvekili olmaya geldim” diyen Ayyüce Türkeş, Kozan’ın kendisi için önemini şöyle açıkladı:

“Kozan, rahmetli babam Alparslan Türkeş’in siyasete ilk adım attığı yer olduğu için hem ailemizde hem de Milliyetçi Hareket Partisi’nin geçmişinde ve Türkiye siyasi tarihinde çok önemli bir yere sahip.

Babamın emanetiyim ben. Bu emanete Kozan halkı çok güzel kucak açtı. İnşallah Kozan’dan çok iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyorum. Daha çok sık beraber olacağız. Ben de bir Kozanlı olarak Kozan’ın sesi olacağım babam gibi. ‘Kozan’ın milletvekiliyim’ diye gezeceğim. Allah bunu bana nasip edecek inşallah. Burada olmaktan dolayı çok tarifsiz duygular içerisindeyim.”

Adaylık sürecinde MHP’ye yönelik sert eleştirileriyle sık sık gündeme gelen Ayyüce Türkeş, TBMM’deki milletvekili yeminini yakasına babası Alparslan Türkeş’in fotoğrafının bulunduğu bir rozet takarak etti.

- Advertisment -