Öğle saatlerinde insanlar Stockholm’ün merkezindeki Medborgarplatsen’de bulunan camide planlanan gösteri alanında toplanmaya başladı. 37 yaşındaki Salwan Momika’ya geçen yıl izin vermeyen polis, Momika’nın üç aylık hukuki mücadeleden sonra idare mahkemesinden çıkardığı karar sonrasında eylemin güvenliğini sağlamak için yerini almıştı.
Irak göçmeni olan İsveç vatandaşı Momika bir arkadaşı ile caminin önüne geldi.
200’e kyakın kişi de eylemi izlemek için toplandı.
Bir kısmı Müslüman olan izleyicilerden bazıları sinirlenerek Salwan Momika’ya ve yanında duran arkadaşına küfürler yağdırdı.
Bazı İsveçliler Momika’ya “terörist” diye bağırdı. Eylemci Momika da onlara megafonuyla cevap verdi.
Bu sırada eylemci Momika’ya taş atmaya çalışan bir kişi polis tarafından engellendi, daha sonra taşı atan kişi gözaltına alındı.
Salwan Momika eylemden önce “Kuran’ı yakacağız. Şunu söyleyeceğiz: Uyan İsveç. Buna demokrasi diyoruz. Birisi bunu yapamayacağımızı söylerlerse demokrasi tehlikeye girer” dedi.
Önce İsveç milli marşını çaldı, İsveç bayrağını salladı, Kuran’ı tekmeledi, Kuran’dan sayfalar koparıp üzerine domuz pastırması koydu ve kutsal kitabın içinde sigara söndürdü.
Daha sonra da Kuran’ı ateşe verdi.
Bu sırada toplanan kalabalıktan biri “Kuran sizin elinizde değil, bizim kalbimizde, biz onu ezbere biliyoruz” diye bağırdı.
35 yaşındaki Husam el-Gomati adlı İsveçli bir Müslüman ise Kurban Bayramı dolayısıyla toplanan kalabalığa çikolata dağıttı:
“Bir Müslüman olarak buraya katılmak ve dinimizin ne olduğunu göstermek benim görevim. Bu İslamofobi’ye kızgın olsam da ortamı sakinleştirmeye çalışıyorum. Ancak hissettiklerimi göstermenin en doğru yolu barışçıl eylemler yapmaktır. Genellikle Kurban Bayramı’nda şekerleme dağıtıyoruz. Ayrıca genellikle kuzu ızgara yapıyoruz ama burada ızgara pek iyi görünmeyebilirdi ve ateş yakma yasağı var.”
Polis, Salwan Momika hakkında tutanak tuttu. Momika, etnik bir gruba hakaret ve onları kışkırtmak ve benzer Kuran yakma eylemlerini de engellemeyi hedef alan geçen yıldan beri uygulanan ateş yakma yasağını ihlalden suçlanabilir.
Stockholm Polisi basın sözcüsü Helena Boström Thomas, Kuran yakma eylemine izin verilmesini “ifade hürriyeti gibi temel bir anayasal hakkın korunması yangın yasaklarına ilişkin yönetmelikten üstündü” diyerek savundu.
Çarşamba günü CNN’e telefonla bağlanan Salwan Momika, İsveç’e beş yıl önce Irak’tan geldiğini ve İsveç vatandaşlığına sahip olduğunu söyledi. Kendisini ateist olarak tanımladığını, bu gösteriyi mahkemede üç ay süren yasal mücadelenin ardından yaptığını söyledi:
“Bu kitap demokrasi, etik, insani değerler, insan hakları ve kadın hakları açısından yarattığı tehlike nedeniyle tüm dünyada yasaklanmalı. Bu çağda ve bu zamanda işe yaramıyor.”
Salwan Momika, beş yıl önce geldiği Irak’ta Arami-Süryani cemaatinin siyasi aktivistlerinden biriydi
Arami cemaatinin sitesindeki biyografisinde şöyle tanıtılmış:
“Salwan Momika: Aramilerin Irak’taki sözcüsü ve temsilcisi. Irak’ın Musul kentinden Salwan Momika, Aramilerin Irak’taki temsilcisidir. Salwan, Irak’ın siyasi sisteminde Aramilerin adil bir şekilde temsil edilmesi için çok çalışmış ve yolsuzluğa ve Arami karşıtı siyasi partilere karşı çok sayıda gösteriye öncülük etmiştir.”
Sitede Momika, üzerinde silah olan Suryani-Arami bayrağının önünde bir basın toplantısında görülüyor.
Irak’taki iç savaş sırasında Süryani-Aramiler “Süryani Şahinleri” adlı silahlı bir grup kurmuştu.
Salwan Momika’nın sosyal medya hesaplarındaki fotoğraflarından Irak’ta üryani- Arami siyasi hareketi içinde aktif olarak yer aldığı anlaşılıyor.
Fotoğraflardan birinde Irak’taki bir gösteride yaralandığı da görülüyor.
Momika, 2018’de geldiği İsveç’te de Süryani-Arami siyasi çalışmalarına devam etmiş. İsveç’teki Süryani-Aramilerin içinde olduğu Süryani Demokratik Birlik Partisi’ni kurmuş ve halen genel başkanlığını yürütüyor.
1915’de Osmanlı devletinde Süryanilere yönelik Seyfo adı verilen katliamı anma etkinlikleri düzenliyor.