1999: Enişte belediye başkanı, yeğen meclis üyesi
Genel ve yerel seçimlerin birlikte yapıldığı 1999’da DSP’nin lideri Bülent Ecevit MHP ve ANAP’la birlikte kurduğu üçlü koalisyonla başbakanlığa gelirken, DSP’nin adayı Yüksel Ceylan da Bolu Belediye Başkanlığı’na seçildi.
Ceylan, eşinin yeğeni olan 26 yaşında genç bir avukatın da DSP listesinden Bolu Belediyesi Meclis Üyesi olarak seçilmesini sağladı. Genç yaşta memleketi Bolu’nun belediye meclis üyesi olarak seçilen Tanju Özcan’ın siyasetteki yolculuğu böyle başladı.
Tanju Özcan ve Yüksel Ceylan.
Ceylan ile “bacanağımın oğlu” diye tanıttığı Özcan, 2004 yerel seçimleri öncesi DSP’den CHP’ye transfer olup, bu seçimlerde CHP’nin adayları olarak mevcut makamlarına yeniden talip oldular.
2004’te belediye AK Parti’ye kaybedildi ancak Özcan yine belediye meclis üyesi seçildi.
2004: Belediye kaybedilince enişte il başkanı, yeğen ilçe başkanı
Ceylan ve Özcan’ın CHP’deki siyasi etkinlikleri devam etti. Bir yıl sonra CHP MYK’sı tarafından dönemin CHP Bolu il yönetimi görevinden alındı ve Ceylan il başkanı olarak atandı.
Ceylan’ın ardından yine Genel Merkez tarafından yönetimi görevden alınan Bolu Merkez İlçe Başkanlığı’na da Özcan atandı.
2007 seçimleri öncesi il başkanlığından ayrılarak CHP’nin 1’inci sıra milletvekili adayı olan Ceylan, AK Parti’nin 2002 seçimlerinde olduğu gibi Bolu’da 3’te 3 yapması nedeniyle seçilemedi ve daha sonra yeniden dönme girişimlerinde bulunacağı aktif siyasete veda ettiğini açıkladı.
Bolu’da CHP’nin en güçlü siyasi figürü olan Ceylan’ın siyasetten çekilmesi Özcan’ın önünü açtı. Ceylan’ın son yıllarda partisi adına üstlendiği tüm görevleri sırayla Özcan da üstlendi. 2007’de CHP Bolu İl Başkanı, 2009’da CHP’nin Bolu Belediye Başkan Adayı, 2011’de CHP’nin 1’inci sıra milletvekili adayı oldu.
Özcan, 2009’da Bolu’da yerel medyada verdiği bir röportajda “Yüksel Ceylan’ın siyasi çırağıyım” demişti.
Gezi’nin hemen ardından Bolu Halkevi’nin yıkımını engellemek için iş makinalarının karşısına çıkmıştı
2011’de CHP’den meclise giren Özcan, ilk yıllarında şimdiki kadar keskin bir ulusalcı çizgiyi temsil etmiyordu.
Gezi Parkı olaylarından kısa bir süre sonra Eylül 2013’te Bolu Belediyesi’nin sosyalist Halkevleri’nin Bolu şubesini yıkmasını engellemek için iş makinelerinin önüne geçti.
O dönem Özcan’ın tutumu, Gezi Parkı olaylarının ilk başladığı günlerde Sırrı Süreyya Önder’in parka yıkım için gelen iş makinalarının karşısına geçmesine benzetildi.
Özcan, kendisi binanın içindeyken iş makinelerinin yıkım işlemini sürdürmesi üzerine dışarı çıkarak kepçe operatörüyle tartıştı.
Özcan kepçenin üzerinde megafonla konuştuğu bir fotoğrafı sosyal medya hesabından “Halkevi’nin yanındayız. Direne direne kazanacağız” mesajıyla paylaştı.
2014’te “usta”sına karşı aday çıkarttı
2014 yerel seçimleri öncesinde Özcan’ı siyasete sokan ve edindiği makamların önünü açan eniştesi Ceylan bir kez daha CHP’den Bolu Belediye başkan aday adaylığını açıkladı.
Ancak artık Bolu’da CHP’nin güçlü figürü olan Özcan “çırağıyım” dediği eniştesine destek vermedi ve kendisine yakın olan Mehtap Özcan Mısırlıoğlu’nun CHP’nin adayı olmasını sağladı.
Mehtap Özcan Mısırlıoğlu ve Tanju Özcan.
2014 Eylül’deki CHP kongresinde Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı genel başkan adayı olan Muharrem İnce’yi destekledi.
2015’teki 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde yine CHP’nin Bolu’da 1’inci sıra adayı olarak meclise girdi.
KHK’yla görevden alınan sosyalist eğitimcilerin açlık grevine destek verdi
Özcan, 2017’de de yine bugünkü sert ulusalcı tutumu için şaşırtıcı bulunacak bir eyleme destek vermişti.
KHK’yla görevlerinden alınmalarını açlık grevi yaparak protesto eden sosyalist görüşlü akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’ya destek buluşmalarının yapıldığı Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önündeki eylemlere katıldı.
Nuriye Gülmen ve Semih Özakça.
İnce’nin genel başkanlığı için çalıştı
Şubat 2018’de ikinci kez CHP’ye genel başkan adayı olan İnce’nin yine yanındaydı. Kongre günü, İnce’nin genel başkan adaylığı için verilen imzaları tek tek topladıklarını anlatmıştı. Özcan Haziran 2018’deki seçimlerinde yine CHP’nin Bolu 1’inci sıra adayı olarak meclise girdi.
2019 yerel seçimlerinde ise CHP’nin adayı olarak Bolu Belediye Başkanlığı’nı kazandı.
AK Parti’den 2004-2019 yılları arasında Bolu Belediye Başkanlığı yapan Alaaddin Yılmaz, makamı 15 sene eniştesinden devraldığı Özcan’a devretti.
Alaaddin Yılmaz ve Tanju Özcan.
Belediye Başkanı olmasından sonra mülteci karşıtı sert çıkışlarla gündeme gelen Özcan, Bolu’da yaşayan yabancı uyruklu kişilerin su faturası ile katı atık vergisi ücretlerine on kat zam yapmış ve yabancı uyruklu kişilerin Bolu’da evlenmesi için ödenecek nikah ücretinin 100 bin TL’ye yükseltilmesi için Belediye Meclisi’ne teklif sunacaklarını açıkladı.
Mülteci karşıtı radikal çıkışları sebebiyle televizyon programlarına konuk olan ve sosyal medyada dikkat çeken Özcan, diğer yandan uzun zamandır muhalif olduğunu saklamadığı Kılıçdaroğlu’na karşı da eleştirel paylaşımlar ve yorumlar yapmaya başladı.
Kılıçdaroğlu’nu partiyi geleneklerinden uzaklaştırmakla suçlayan paylaşımlar yapan Özcan, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde de Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adaylığına talip olduğunu açıkladı.
Özcan seçim sonrası CHP’de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başlattığı “değişim” talebine destek vermek için Bolu’dan Ankara’daki CHP Genel Merkezi’ne on gün süren bir protesto yürüyüşü yaptı.
Özcan, 12 Temmuz’da CHP Genel Merkezi önünde Kılıçdaroğlu’nu istifaya davet eden miting yaptı.
CHP Yüksek Disiplin Kurulu’nun bugün Özcan hakkında verdiği kararla Özcan, CHP’den ihraç edildi.