Ana SayfaHaberlerRawest Araştırma: İstanbul’daki DEM Parti seçmeninin tercihi Başak Demirtaş

Rawest Araştırma: İstanbul’daki DEM Parti seçmeninin tercihi Başak Demirtaş

Rawest Araştırma’nın 9-12 Ocak tarihlerinde 1002 kişiyle görüşerek yaptığı araştırmaya göre İstanbul’daki DEM Partisi seçmeninin üçte ikisi partilerinin İBB için aday göstermesini istiyor. En çok istenen aday ise şu anda tutuklu olan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahaddin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş. Araştırma sonuçlarıyla ilgili Serbestiyet’in sorularını yanıtlayan Rawest Araştırma Müdürü Roj Girasun: “Başak Demirtaş DEM Parti oylarının tamamının yanı sıra İmamoğlu’ndan rahatsız CHP’lilerin oylarını da alabilir”

HDP’nin tutuklu bulunan eski eş genel başkanı Selahaddin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş dün yaptığı açıklamada partinin uygun görmesi halinde DEM Parti’nin İBB Başkan Adayı olabileceğini söyledi.

Başak Demirtaş’ın bu açıklaması siyasette yeni tartışmaları beraberinde getirirken Rawest Araştırma dikkat çekici bir araştırma raporu yayınladı.

İstanbul’da yaşayan 1002 Kürt seçmenle yapılan araştırmanın sonucuna göre DEM Parti seçmeninin yaklaşık üçte ikisi (%69,6) partilerinin İstanbul’da aday göstermesi gerektiğini düşünüyor.

Resim

Araştırmaya göre İstanbul’daki Kürt seçmenlerin İBB Başkanlığı için aday tercihinde ilk sırada Başak Demirtaş (%34,3) yer alıyor.

Resim

Başak Demirtaş’ı %26,5 ile DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder takip ediyor.

Rawest Araştırma Müdürü Roj Girasun: “Başak Demirtaş DEM Parti oylarının tamamının yanı sıra İmamoğlu’ndan rahatsız CHP’lilerin oylarını da alabilir”

Araştırma sonuçları ile ilgili Serbestiyet’in sorularını cevaplandıran Rawest Araştırma Müdürü Roj Girasun şunları söyledi:

Başak Demirtaş’ın adaylıkla ilgili dün yaptığı açıklama, kamuoyunda kendisine yönelik ilgi ve alakayı artırır mı?

Başak Demirtaş daha önce aday olduğunu söylememişti ama kamuoyunda konuşuluyordu. Biz de bunun üzerine yaptığımız araştırmada sormuştuk. Bu adaylık daha önce bir varsayım üzerine kuruluydu, şimdi ise daha reel bir adaylık olarak konuşuluyor. Bu durumda Başak Demirtaş’a olan ilgi ve alaka artacaktır. Aday olması durumunda Güçlü bir sinerji de yakalayabilir.

Başak Demirtaş aday olursa DEM Parti seçmeninin oylarını ne kadar alabilir? DEM Parti seçmeni dışında da kendisine oy geçişleri olur mu?

Başak Demirtaş, aday olması halinde 14 Mayıs’ta  DEM Partisi’ne verilen oyların tamamına yakınının  alabilir. DEM Parti’den İmamoğlu ya da Kurum’a gidecek oyları minimize eder. Bunun dışında asıl kritik noktalardan birisi de solda İmamoğlu ve CHP’ye karşı rahatsızlığını karar gücüne dönüştürebilir. İstanbul’daki rahatsız Alevi seçmenler de Başak Demirtaş’a oy yönelebilir. Bu durum İstanbul seçimlerine kritik bir etki yapar .

Araştırmanızda İstanbul’daki DEM Parti seçmenlerinin büyük bölümünün aday çıkartılmasını istediğini görüyoruz. DEM Parti buna rağmen İstanbul’da aday göstermez ya da tavşan aday çıkartırsa seçmen davranışı nasıl şekillenir?

DEM Parti’nin tabandaki talebe rağmen aday göstermeme ihtimali elbette var. Ama bu yeni bir sancılı süreç yaratır. Ve bir yenilgi yaşanması durumunda ödenecek maliyetin boyutunu arttırır.

- Advertisment -