İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, yayımladığı bir iş ilanı ile sosyal medyada gündem oldu. İlanda şu ifadeler yer aldı:
“Tayyip Erdoğan, yirmi yıllık iktidarında Türkiye’yi modern laik geleneklerden uzaklaştırarak Güney Kafkasya’dan Kuzey Afrika’ya uzanan bölgelerde iddialı bir diplomatik ve askeri varlığa dönüştürdü.
“Erdoğan’ın önümüzdeki aylarda yeniden seçilme hedefini tehdit eden yüksek enflasyon ve TL’nin sert darbeler aldığı kritik bir kavşakta, derinlemesine kurumsal hikâyeler sunabilecek, güçlü yazma ve raporlama becerilerine sahip bir büro şef yardımcısına ihtiyacımız var.”
“Reuters Erdoğan’a düşman gazeteci arıyor”
Reuters’in bu ilanı iktidara yakın gazeteler tarafından “Reuters, Erdoğan’a düşman gazeteci arıyor” gibi başlıklarla haberleştirildi. O haberlerden bazıları şöyle:
TRT’den karşı ilan
Reuters’in ilanına TRT’den misilleme geldi. Londra’da muhabir aradığına dair iş ilanı veren TRT World, Reuters’in ilanına göndermeler yaptı. İngiltere’deki siyasi istikrarsızlığa, ekonomik sorunlara ve bu ülkenin 21. yüzyılda hâlâ kraliyet ile yönetilmesine dikkat çekilen ilanda şu ifadeler yer aldı:
“Art arda gelen Britanya hükümetlerinin COVID-19 salgını, Brexit, küresel ekonomik kriz gibi büyük meydan okumalara yanıt vermekte başarısız olması İngiliz siyasetini bir karmaşa içine soktu. Kısa süreli İngiliz hükümetleri ülkenin geleceğini belirsizlik içinde bırakıyor ve İngiltere’yi Avrupa’dan uzaklaştırıyor. Kraliçe Elizabeth’in ölümüyle birlikte, Orta Çağ’dan kalma bir yönetim biçimi olarak Kraliyet’in modern çağdaki varlığı tartışmaları hız kazandı. Bu konularda kapsamlı haberler yapabilecek, kalemi kuvvetli muhabirlere ihtiyacımız var.”
Altun: “Bu gazetecilik değil”
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Reuters’in ilanına sosyal medyadan yaptığı açıklama ile tepki gösterdi.
Altun şu ifadeleri kullandı:
“Reuters gerçeklerden uzaklaşıyor ve bunun yerine Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde ‘modern laik geleneklere’ ne olduğu konusunda taraflı bir bakış açısı kullanıyor. Bu ifadeler ancak bir propaganda broşüründe anlam ifade edebilir. Bu, gazetecilik değil.”