Rusya’da Yargıtay, bir vatandaşın yoksulluk nedeniyle işlediği hafif suçtan dolayı cezaevine yollanmasını haksız buldu.
Rostov şehrinde yaşayan bir Rusya vatandaşı, kayıkla Ukrayna’dan Rusya’ya kaçak sigara sokmakla suçlanmış ve yerel mahkemede üç yıl hapse mahkûm edilmişti.
Çıkarıldığı derece mahkemesinde suçunu kabul eden sanık, şoför olarak çalıştığını, ayda yalnızca 8 bin ruble kazandığını (952 TL), ancak bu işi de kaybettiğini ve yeni bir iş bulamadığını söyleyerek kendini savundu ve mecburiyetten bu işe bulaştığını söyledi. Ayrıca, ekonomik açmazda olduğunu bilen bir tanıdığının, yakalansa bile sadece hafif bir para cezası alacağını söyleyerek Ukrayna’dan bir tekne ile Rusya’ya sigara kaçırmayı teklif ettiğini anlattı. Sanık, hapis cezasının uygulanmamasını istedi.
Sanık avukatı da cezayı çok ağır bularak, işlenen kaçakçılık suçunun hafif olduğunu, tekrarlanmadığını, bu nedenle hapis cezasının haksız olduğunu savundu.
Avukat, müvekkilinin küçük çocuklarının ve kendisine bağımlı olan yaşlı ebeveynlerinin ciddi hastalıkları olduğunu, işsiz kaldığını, dayanılmaz maddi zorluklardan dolayı suç işlediği için pişman olduğunu ekledi.
Mahkeme bu savunmaları kabul etmeyerek şahsı üç yıl hapse mahkûm etti.
Rusya’nın yüksek mahkemesi Yargıtay, temyiz başvurusunu inceleyerek yerel mahkemenin verdiği hapis cezasını bozdu. Sanığın şartlı tahliyesine karar verdi.
Yargıtay, emsal teşkil eden kararında alt mahkemelerin bundan sonra benzer durumlarda işlenen suçun toplum açısından nasıl bir tehlike oluşturduğu ve şüphelinin neden hapse atılarak toplumdan izole edilmesi gerektiği konusundaki savlarını daha ayrıntılı biçimde temellendirilmeleri gerektiğini vurguladı.
Ayrıca Yargıtay, hapis cezasının doğrudan infazının fiilin toplumsal zarar derecesiyle örtüşmeyeceğini, hükümlünün ıslah edilmesi ve topluma kazandırılması açısından yetersiz olacağına karar verdi ve hapis cezasını tehir etti.