Ana SayfaHaberlerDünya"Rusya, Türkiye ve Suriye dışişleri bakanları bu hafta görüşebilir"

“Rusya, Türkiye ve Suriye dışişleri bakanları bu hafta görüşebilir”

Rusya’da iktidara yakın Kommersant gazetesi, Arap kaynaklarına dayanarak üç ülkenin dışişleri bakanlarının bu hafta içinde Moskova’da masaya oturabileceklerini duyurdu. Komersant’a göre Ağustos’taki Putin-Erdoğan zirvesinde Putin Erdoğan’ı Esad’la görüştürmek istedi ancak Erdoğan bu teklifi reddetti.

Moskova’nın arabuluculuğunda Türkiye-Suriye ilişkilerini normalleştirme girişimleri ivme kazandı. Kommersant gazetesi, Arap kaynaklarına dayanarak üç ülkenin dışişleri bakanlarının bu hafta içinde Moskova’da masaya oturabileceklerini duyurdu.

Bu toplantıyı, cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ile Beşar Esad’ın Putin’in ev sahipliğinde buluşacağı bir Türkiye-Suriye liderler zirvesinin izlemesinin olası olduğu bildirildi.

Rusya, Türkiye ve Suriye dışişleri bakanları Sergey Lavrov, Mevlüt Çavuşoğlu ve Faysal Mikdad’ın yapacağı görüşmenin tarihi ve yeri yakında açıklanacak. Ash-Sharq al-Awsat’ın Suudi baskısına göre, müzakereler bu çarşamba günü Moskova’da yapılabilir. Daha önce Ankara, görüşmenin Ocak ayının ikinci yarısında gerçekleşebileceğini belirtmişti.

Üç ülkenin savunma bakanları arasında 28 Aralık’ta Moskova’da yapılan ve Suriye ile Türkiye temsilcileri arasında 11 yıl sonra bu düzeydeki ilk resmi temas olan görüşmenin hemen ardından Dışişleri Bakanları toplantısı bekleniyor.

Gazetenin konuştuğu Rus uzmanlara göre müzakere sürecindeki ilerleme, Rusya’nın Suriye krizinde hâlâ aktif rol oynadığını gösteriyor, Suriye’nin Türkiye ve diğer üçüncü ülkelerle ilişkilerini normalleştirme olasılığı da Washington’u hiç memnun etmiyor.

Cumhurbaşanı Erdoğan, geçen ay gazetecilere Rusya, Türkiye ve Suriye liderlerinin bir araya gelmesi için inisiyatif aldığını ve bunun Putin tarafından desteklendiğini söylemişti.

Kommersant’a göre Ağustos ayında Erdoğan’ın Soçi ziyareti sırasında Vladimir Putin, Türk mevkidaşını Beşar Esad ile görüşmeye davet etti ama Erdoğan bunu kabul etmedi. (Turkrus.com).

- Advertisment -