Ana SayfaHaberlerDünyaRusya’da ilkokula gitmeden 8 yaşında üniversite sınavını kazanan Alisa üniversite yönetimini bezdirdi

Rusya’da ilkokula gitmeden 8 yaşında üniversite sınavını kazanan Alisa üniversite yönetimini bezdirdi

8 yaşında sınavı kazanıp 9 yaşında Moskova Devlet Üniversitesi'ne giren "dahi çocuk" Alisa Teplyakova'nın eğitim hayatı etrafında gelişen skandalların sonu gelmiyor. Son olarak küçük kızın sınavlara babasıyla birlikte girmek istemesi üzerine görevlilerle baba arasında yeni bir arbede yaşandı. Yaşananların artık bir "vaka" niteliğine bürünmesi üzerine uzmanlar üniversiteye girişte yaş sınırı getirilmesini önerdi.

Rusya’da, ebeveynleri okul sistemini onaylamadığı için ilkokula bile başlamayan Alisa Teplyakova adlı sekiz yaşındaki kız çocuğu, 2021 yazında YEGE diye bilinen üniversite merkezi giriş sınavını kazanmış, o yılın sonbaharında da üniversiteye kaydolmuştu.

Kızının dahi olmadığını, başarının evde gördüğü “sağlam Sovyet eğitimi”yle geldiğini söyleyen baba Yevgeni Teplyakov’ın başı, kızının üniversiteye girdiği tarihten itibaren üniversite yöneticileriyle dertte. Son olarak küçük kızın sınavlara babasıyla birlikte girmek istemesi üzerine görevlilerle baba arasında yeni bir arbede yaşandı.  

Alisa üniversiteyi kazandığında pek çok Rus, çocukların erken yaşta böyle bir yükün altına girmesinin ileride sakınca doğurabileceği görüşünü belirtmişti. Çocuk piskologları da çocukların “gerçek hayatta” bu stresi kaldıramayacağı görüşündeydi.

Alisa, babası ve üniversite yönetimi arasında bir yıldır yaşanan gerilim, Alisa’nın üniversiteyi kazandığında Rusya’da ortaya çıkan tartışmayı bir kez daha gündeme getirdi.  

Yaş sınırı getirilsin…

Rossiyskaya Gazeta’ya konuşan eğitimciler, yasaların genellikle yaşamın gerisinden geldiği ve Teplyakova vakasının yüksek öğrenim alabilmek için artık yaş sınırı konması gerektiğini gösterdiği düşüncesinde.

Görüşüne başvurulan isimler Rusya’da pasaport alabilmek için 14, milletvekili olabilmek için 21, başkan olabilmek için 35 yaşına basmış olmak mecburiyeti bulunduğunu hatırlatıyor. Ülkede 6,5 yaşını doldurmamış çocukların ilkokul kaydı yapılması da yasak. Ancak üniversiteye giriş için böyle bir sınır bulunmuyor. Bazı uzmanlar, “Ehliyet için 18 yaş sınırı varken üniversiteye giriş için neden yaş sınırı yok?” diye soruyor.

 Gazete Rusya’da daha öncede bazı çocukların üniversitede okuma hakkı kazandığını, ancak  bu “wunderkind”lerin (harika çocuk) hikâyelerinin iyi bitmediğini hatırlatıyor. Anjela ve Diana Knyazeva kardeşler 13 ve 14 yaşında Finans Üniversitesi’nden mezun olmuş, ancak iş bulamamıştı. Sovyetler Birliği yıllarının ünlü çocuk şairi Nika Turbina ise 27 yaşında hayatını kaybetmişti. (Turkrus.com)

- Advertisment -