Ana SayfaSeçim 2023SEÇİM 2023 | Diyarbakır listelerden memnun değil

SEÇİM 2023 | Diyarbakır listelerden memnun değil

Diyarbakır’da Yeşil ve Sol Parti’nin listesinde şehirde tanınmayan isimler çoğunlukta. Listelerde şehrin en iyi bildiği iki isim Cengiz Çandar ve Mehmet Emin Aktar. Ama eski baro başkanı Aktar’ın dokuzuncu sıradan aday gösterilmesine büyük tepki var. CHP’de Sezgin Tanrıkulu’nun sürpriz adaylığı heyecan yaratmadı. Listenin ikinci sırasına DEVA’nın çalışkan il başkanı Cihan Ülsen yerine eski AK Partili vekili Merdanoğlu’nun koyulması da hayal kırıklığına neden oldu. Ensarioğlu ailesinden üç aday çıkması da eleştiriliyor.

Diyarbakır’da en büyük şaşkınlık Yeşil ve Sol listesiyle ilgili yaşanıyor. Listelerde tanınmayan, bilinmeyen, hiçbir kurumda ismi duyulmamış isimlerin nasıl aday yapıldığına dair büyük bir şaşkınlık var…

Listenin birinci sırasındaki Demokratik Toplum Kongresi başkanı Berdan Öztürk’ün, Diyarbakır yerine tekrar memleketi Ağrı’dan gösterilmesi gerektiği yüksek sesle dillendiriliyor. Listenin Diyarbakırlılar açısından da en tanınmış isimlerinden gazeteci Cengiz Çandar’ın neden İstanbul’dan aday yapılmadığını eleştirenler de var.

Listenin şehirde en tanınmış ismi olan eski Diyarabakır Barosu başkanı Mehmet Emin Aktar’ın 9. sıradan aday gösterilmesi eleştiriliyor. Diyarbakır Barosu’nun eski başkanı, deneyimli bir hukukçu, hayatı boyunca hukuk mücadelesi yürütmüş olan Aktar’ın üst sıralardan gösterileceği beklentisi vardı.

YSP’nin 600 adayı arasındaki tek Êzîdî vekil olan Azad Barış’ın da 10. sıradan, seçilmesi zor bir ihtimal olan bir sıradan gösterilmesi, başka bir eleştiri konusu. Daha önce Feleknas Uca ve Ali Atalan gibi Êzîdî kimlikli vekillerin mecliste yer almasına karşın Azad Barış bu dönem nisbeten zor bir sıralamada aday gösterildi.

CHP listesine de tepkiler var. İlk başta Türkan Elçi’nin ilk sıradan gösterileceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Daha sonra AKP’nin eski vekili Galip Ensarioğlu’na teklif götürüldüğü yazıldı. Nihayetinde Sezgin Tanrıkulu aday oldu. Tanrıkulu’nun Diyarbakır’dan seçilemeyeceğini, hatta bu şekilde partiden tasfiye edildiğini düşünenler de var, YSP’nin oylarını böleceğini düşünerek karşı çıkanlar da…

Listenin ikinci sırasındaki isme de tepkiler büyük.  DEVA Partisi il başkanı Cihan Ülsen gibi genç, dinamik, siyasi partilerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla sürekli dirsek teması kuran ve DEVA Partisi’nin Diyarbakır’da güçlenmesi için büyük emekler veren bir ismin yerine eski AK Parti milletvekili Ali İhsan Merdanoğlu seçildi. CHP’nin iki vekil çıkarması zor olsa da, Ülsen’in adaylığı kampanyada DEVA örgütlerinin ve CHP’nin motivasyonunu artırabilirdi.  

Ensarioğlu ailesinden üç kişinin aday gösterilmesi de eleştiriliyor. Diyarbakır’da AK Parti, Galip Ensarioğlu’nu CHP’ye kaptırmayıp birinci sıradan aday gösterdi. Büyük, güçlü ve nüfuzlu bir aile olan Ensarioğlu ailesi birçok siyasi parti bünyesinde vekillik, bakanlık yaptı bugüne kadar. Galip Ensarioğlu’nun etkisini kırmak isteyen Millet İttifakı ise çözümü yine bir Ensarioğlu’nu aday göstermekte buldu.  İyi Parti’nin birinci sıra adayı Vejdin Ensarioğlu oldu. İyi Parti’nin Diyarbakır il başkanı olan eski bakan Salim Ensarioğlu ise İstanbul’dan aday gösterildi. İkisi aynı şehirden olmak üzere bir aileden üç kişinin milletvekili adayı olması Diyarbakır kamuoyunda hiç de hoş karşılanmadı.

- Advertisment -