DEM Parti’nin yeni Grup Başkanvekili Sezai Temelli, İstanbul’da karar vermek için ince eleyip sık dokuduklarını, kent yönetimine ortak olmanın kendileri için önemli bir hedef olduğunu söyledi.
Temelli, yerel seçimlerde AKP ile uzlaşı sağlanmasının ‘Eşyanın tabiatına aykırı” olduğunu dile getirdi.
Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre, Temelli, DEM Parti’nin Antalya kongresinde, CHP’li büyükşehir belediyesinin, DEM Parti’nin salon talebini reddetmesi üzerine “CHP ya da AKP sorunu değil. Belediyenin CHP’de olmasıyla AKP’de olmasının bir farkı olmadığını Antalya’da gördük” cevabını verdi.
Yerel seçimlerden sonra bir anayasa tartışmasının başlaması muhtemel. Parti olarak olası yeni anayasa çalışmalarına yönelik tutumunuz ne olur?
Anayasa meselesini bir partiyle masaya oturup oturmamaya, görüşüp görüşmemeye sıkıştırmamak gerekir. Biz siyaset yapıyoruz ve önümüze koyduğumuz önemli hedeflerden biri demokratik Cumhuriyet. Demokratik Cumhuriyet, demokratik anayasa çalışmasını da gerekli kılıyor. Dolayısıyla biz Türkiye’yi demokratikleştirecek, demokratik Cumhuriyet hedefine ulaştıracak gelişmeler adına adımlar atacağız. Bu tartışmaları da önemli bir mücadele zemini olarak göreceğiz. Toplumun anayasayı tartışmasını istiyoruz. O yüzden de tartışmaların içinde olacağız.
‘Meclis Başkanı’nın Anayasa’yı ihlal ettiğini düşünmek bile istemiyorum’
Türkiye’nin ve Meclis’in en sıcak, en önemli gündemlerinden biri tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay’ın durumu. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un tutumunun ne olacağı, Atalay’ın milletvekilliğini düşürecek Yargıtay kararını okutup okutmayacağı merak ediliyor. Sizce Kurtulmuş’un tutumu nasıl olur?
Can Atalay ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar kesin bir karar. Bu karara karşı her tutum anayasa ihlali olur. Bir Meclis Başkanı’nın Anayasa’yı ihlal etmesini dünyanın hiçbir yerinde, hiç kimse beklemez. Dolayısıyla ben Meclis Başkanı’nın böyle bir ihlale kalkışmasını beklemiyorum. Bunu düşünmek bile istemiyorum. Meclis’e düşen görev Yargıtay’ı hukuka davet edecek bir girişimde bulunmaktır.
‘Tecrit varken toplumsal barışı sağlayamadık, çeyrek yüz yıllık deneyim bunu anlatıyor’
PKK lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin tüm ülkeyi, ülkenin demokrasisini, ekonomisini olumsuz etkilediğini hemen tüm konuşmalarınızda dile getiriyorsunuz. Biraz açabilir misiniz, nasıl etkiliyor tüm Türkiye’yi?
Tecrit dediğiniz şey bir istisna hali. Hukuk sistemi içinde, demokratik bir ülkede açıklanabilecek bir şey değil. Bu istisna halinin tercih edilmesi, Kürt sorununun çözümsüzlüğü ile alakalı. Çünkü tecrit altında tutulan insan Kürt sorununda çözümünü dile getiren insan. Ama devletin irrasyonel aklı, Kürt meselesi çözülmesin diye çabalıyor.
MHP’nin oylarını koruması, Cumhur İttifakı’ndaki ve Meclis’teki konumunu nasıl etkileyebilir?
Çözümün sesini, çözümün aklını tecrit altında tuttuğunuz sürede sonuçların ne olduğunu geride bıraktığımız 25 yıl bize gösterdi. Çeyrek yüz yıllık deneyim bize bunu anlatıyor. Tecrit varken demokratikleşemedik, tecrit varken hukuk devletini hayata geçiremedik, tecrit varken toplumsal barışı sağlayamadık. Çünkü irrasyonel devlet aklı Kürt sorununun demokratik çözümünü engellemek üzere hareket ediyor. Bugün DEM Parti’ye yönelik saldırıların, kayyımların, siyasi tutuklulukların nedeni bu. Çözüm adımının neden atılmadığı sorusunun yanıtı da hem Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni deşifre ediyor hem de bugün yaşadığımız hukuksuzluğu çok çıplak bir şekilde ortaya koyuyor.
‘Batıda aday çıkaracağız, kent uzlaşısı başka adayı işaret ederse adayımızı geri çekeriz’
Yerel seçimlerde batı kentlerinde aday çıkarıp çıkarmayacağınız merak ediliyor. Kararınızı ne zaman açıklayacaksınız?
Aslında açıkladık. Batıda aday çıkaracağız. Ama bir kentte başka bir aday üzerinde kent uzlaşısı sağlanmışsa orada aday çıkarmayacağız. Çıkardıysak geri çekeceğiz. Bu kadar net.
Batıda 27 ilçede aday çıkaracağınızı açıkladınız. Bu sayı artacak mı?
Çalışmalar tamamlandıkça yeni yerler açıklayacağız. Sonuç olarak Türkiye’nin her yerinde kendi adayımızla da girebiliriz, batıda birçok yerde ortak adayla da girebiliriz. Bütün bunlar bu önümüzdeki 2 -3 hafta içinde biçimlenir.
‘İstanbul için ince eleyip sık dokuyoruz, kent yönetimine ortak olmak önemli bir hedef’
İstanbul’da kent uzlaşısının işaret ettiği bir isim ya da aday çıkarma/çıkarmama kararında ön plana çıkan bir eğilim var mı?
İstanbul’da farklı eğilimler var. Dolayısıyla İstanbul’da karar vermek için biraz ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Çalışmalarımız sürüyor. Tabanımızın güçlü olduğu kentlerden biri olduğu için İstanbul’daki kent yönetimine ortak olmak, o kenti yönetmede söz sahibi olmak önemli bir hedef bizim için. Dolayısıyla bu çalışmalarımızı o yüzden titizlikle yapıyoruz.
‘Kent yönetimine ortak olmaktan kasıt, mesela İstanbul’da, İzmir’de, tabanınızın güçlü olduğu ilçelerde sizin adayınızın desteklenmesi mi?
Kent uzlaşısı eğer buna götürüyorsa, bunu sağlıyorsa evet. Ama sağlamıyorsa kendi gücümüzle belediye yönetimlerine girebiliriz. Yani belediye başkanını belirleyemesek bile il, ilçe meclislerinde yer alabiliriz.
‘İstanbul’un başına nasıl bir çorap öreceklerse murat kurum maharetiyle örmek istiyorlar’
Murat Kurum’un adaylığını nasıl değerlendirirsiniz?
Murat Kurum olmayacaktı da kim olacaktı? Aday adaylarının birbirlerinden farkı yoktu. Hepsi Erdoğan’ın görevlendirmesiyle var olan, kendi inisiyatifleri olmayan siyasetçiler.
Erdoğan Murat Kurum’u tercih etti. Şehir ve planlama konusunda İstanbul’un başına nasıl bir çorap öreceklerse Murat Kurum maharetiyle örmek istiyorlar demek ki. Kurum’un imar meselesine, kent meselesini nasıl yaklaştığı ortada. Erdoğan’ın İstanbul’a yaklaşımına en uygun akıl Murat Kurum. İstanbul’da büyük bir deprem riski var. Fakat biz biliyoruz ki Kurum’un deprem meselesine yaklaşımı kentsel rant üzerine kurulu. Yani Murat Kurum tercihi şaşırtmadı.
‘Murat Kurum’u desteklemek gibi bir tercihimiz söz konusu olamaz’
Erdoğan’ın bu tercihini desteklemeniz söz konusu olabilir mi?
Murat Kurum’u desteklemek gibi bir tercihimiz söz konusu olamaz. Zaten kendi adaylarımızla girmeyi önceliyoruz. Kent uzlaşımında da önceliğimiz kent hakları. Bizim antikapitalist duruşumuz zaten kent haklarını bir bütün olarak savunmaktan geçiyor. Aklını fazlasıyla ranta kaptırmış, kapitalizmin en vahşi biçimiyle kente yaklaşan bir yolla buluşmamız mümkün değil.
‘Belediyenin CHP’de olmasıyla AKP’de olmasının bir farkı olmadığını Antalya’da gördük’
Hafta sonu Antalya’da bir salon krizi yaşadınız. CHP’li belediyenin partinize salon vermemesi üzerine Eş Genel Başkanınız Tuncer Bakırhan, “Biz asla bir faşiste, ırkçıya, bize selam vermeyene salon vermeyene oyumuzu vermeyiz” dedi. Antalya’daki bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Başka kentlerde benzer tutumlarla karşılaşırsanız tavrınız aynı mı olur?
Eş Genel Başkanımız gereken yanıtı verdi Antalya’da. Şunu anladık ki sorun CHP ya da AKP sorunu değil. Belediyenin CHP’de olmasıyla AKP’de olmasının bir farkı olmadığını Antalya’da gördük. Karşı karşıya olduğumuz bir salon meselesi değil, bir zihniyet meselesi. Sorun DEM Parti’ye yaklaşım sorunu. Kürt halkına, Kürt sorununa, tecride, kayyıma yaklaşım sorunu.
‘Antalya gibi bardağın taştığı çok kent var kimisi AKP’nin, kimisi CHP’nin elinde’
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı 5 yıldır bir kenti yönetiyor. Bir büyükşehrin belediye başkanı 5 yıl boyunca kayyımlarla ilgili tek laf etmez mi? Kayyım dediğiniz yerel demokrasiyi yok sayan bir şey. Dolayısıyla orada kent halkının tümünü kucaklamamış, ayrımcılık yapmış bir zihniyet var. Salon belki de bardağı taşıran son damla oldu. Bardağın taştığı çok kent var. Kimisi AKP’nin elinde kimisi CHP’nin. İnanın farkları yok. Biz bu anlayışa karşı mücadele de edeceğiz aday da çıkaracağız.
‘Özgür Bey’in açıklamaları olumluydu, umarım sadece cümlelerle sınırlı kalmaz’
CHP Genel Başkanı Özgür Özel partinizi ziyaret etti. Özel’in Kürt sorunu ile ilgili bazı açıklamalarının geçmiş CHP yönetimlerine göre daha ileri bir yerde olduğuna dair bazı yorumlar da var. Bu yorumlara katılır mısınız?
Seçim atmosferinde her şeyi sağlıklı değerlendirmek çok mümkün olmuyor. Yine bir seçim atmosferindeyiz. Bakalım bu yaklaşım gelişecek, büyüyecek, tutarlı, istikrarlı bir hal alacak mı? Yoksa seçim zamanlarının köpüğü olarak mı kalacak? Açıkçası bilmiyoruz. Özgür Bey’in açıklamaları olumluydu. Ziyareti de önemli bir ziyaretti. Ama şunun görülmesi gerekiyor; bu iktidardan kurtulmak istiyorsanız Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda samimi olmak gerekiyor. Bu samimiyetin yolu da Kürt sorununun çözümünden geçiyor. Zaman zaman kurulan güzel cümleler bunun için yeterli değil. Bunun siyasetini üretmek lazım. Beklentimiz bu yönde. Bütün muhalefetten bunu bekliyoruz. Tabii ki kimsenin samimiyetini biz test etmiyoruz ve samimiyete inanıyoruz. Umarım bu, sadece bu cümlelerle sınırlı kalmaz, siyasete de yansır.
‘AKP ile anlaşmamız eşyanın tabiatına aykırı’
AK Parti ile görüştüğünüz ve kazanacağınız belediyelere kayyım atanmaması karşılığında büyükşehirlerde kendi adaylarınızı çıkaracağınız, böylelikle CHP’nin elini zayıflatıp AK Parti’nin kazanmasını sağlayacağınız yazılıp çiziliyor. Gerçekliği var mı?
AK Parti ile bir anlaşmamız da yok, bir görüşmemiz de yok. Bir anlaşmamızın olması eşyanın tabiatına aykırı. AKP bugün MHP ile bir ittifak sürdürüyor ve bu ittifakın dayandığı şeyler ortada. Ayrıca sadece kayyım atanmama sözü üzerinden bir siyasi angajman yaratılması mümkün olamaz.
Elbette bu ülke bir daha kayyımlarla yönetilmemeli. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Bunun için de bu seçimlerden çok güçlü bir şekilde çıkacağız. Bir daha o kentlere kayyımların gelemeyeceği kadar güçlü bir şekilde çıkacağız. Kayyımlara karşı çıkmak da ittifak değil mücadele zeminini gerektiriyor. Bu mücadele zeminine herkesi davet ediyoruz.
“31 Mart seçimleri kadar önemli bir gün yaşayacağız”
Hafta sonu, adaylarınızı belirlemek için 90 seçim çevresinde 100 bin kişi sandık başına gidecek. Böylesi kapsamlı bir ön seçim sanıyoruz ilk kez yapılıyor. Nasıl bir ön seçim olacak?
Buna ön seçim denir mi bilmiyorum çünkü bu tam bir doğrudan demokrasi deneyimi olacak. Ön seçim belli delegelerle yapılır, belli adayların yarışı olur ama biz işi biraz abarttık. Bir doğrudan demokrasi şöleni yaşayacağız hafta sonu. İnanıyorum ki çok başarılı sonuçlar alacağız. Bu sadece bizim açımızdan iyi bir deneyim olarak kalmayacak. Diğer partileri de Türkiye siyasetini de etkileyecek. 31 Mart seçimleri kadar önemli bir gün yaşayacağız. Halk, adayının belirlenmesinde iradesini koyacak sonra da o adayı iktidara taşıma konusundaki iradesini pekiştirecek.