Ana SayfaHaberlerŞi Cinping ve Çin devlet yetkilileri hakkında soykırım suç duyurusu

Şi Cinping ve Çin devlet yetkilileri hakkında soykırım suç duyurusu

Türkiye’de yaşayan Uygurlar, Çin Devlet Başkanı Şi’nin de aralarında bulunduğu 112 Çin devlet yetkilisi hakkında suç duyurusunda bulundu. Adliye önünde açıklama yapan Av. Gülden Sönmez, soykırımın durdurulması için ilk adımın Türkiye yargısı tarafından atılması gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz ay, Çin’le ilgili adli süreci Türkiye mahkemelerinde başlatacağını açıklayan İHH yöneticisi Sönmez, “AK Parti’ye sesleniyorum, Çin’le ekonomik ve diplomatik ilişkilerinize karşıyım” demişti.

Türkiye’de yaşayan Uygurlar, Çin’in Uygur Özerk Bölgesinde uyguladığı, uluslararası toplum tarafından “soykırım” diye tanımlanan faaliyetleri için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Avukat Gülden Sönmez 5 yıldır Çin’deki aileleriyle irtibat kuramayan Uygurlar adına Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı.

Sönmez, Çin’de işlenen soykırıma ve insanlığa karşı suçlara maruz kalanlar arasında Türkiye vatandaşı Uygurların da bulunduğunu hatırlatarak, halen kamplarda tutulan ya da zorla kaybettirilen, aralarında çocukların da olduğu 116 mağdur ve kamplarda hayatını kaybeden maktuller için yargılama talep ettiklerini söyledi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile soykırım suçuna iştirak ettiği tespit edilen 112 Çin devlet yetkilisinin adlarını savcılığa bildirdiklerini belirten Sönmez, “suçlanan kişiler hakkında yürütülecek tahkikat tamamlanıncaya kadar tutuklama tedbirine başvurulması hukuki bir zorunluluktur” dedi.

Sönmez, Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesine ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşme başta olmak üzere uluslararası sözleşmelerin ve Türkiye’nin ulusal mevzuatının Çinli sorumluların yargılanmasını zaruri kıldığını belirterek şöyle devam etti:

“Çin, BM Güvenlik Konseyi üyesidir ve soykırım ve işkence suçlarından dolayı yaptırıma tâbi tutulmalıdır. Uluslararası topluluğun yaptırımları ve yargının gücü ile tüm toplama kampları kapatılmalı, soykırım durdurulmalı ve suçlular cezalandırılmalıdır. Bu sürecin ilk adımı da İstanbul’da Türkiye yargısında atılmalıdır. Kamplarda tutulan Türk vatandaşlarının kurtarılması için de derhal savcılar ve devletin tüm kurumları harekete geçmelidir.”

“Katil, İnterpol başkan adayı olarak Türkiye’ye geldi”

Aynı zamanda İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) yöneticisi olan Sönmez, geçtiğimiz ay Kamp Mağdurları Platformu tarafından düzenlenen “Uygurlar için Birleşmiş Milletler göreve” başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye yargısı nezdinde hukuki süreç başlatacağını duyurmuştu.

Kasım ayında üst düzey Çin emniyet yetkilisi Hu Binchen’in, İstanbul’da yapılan İnterpol Genel Kurulu’nda başkan adayı olarak Türkiye’ye geldiğini hatırlatarak, “Katil, İnterpol başkan adayı olarak Türkiye’ye geldi” demişti.

“AK Parti’ye sesleniyorum, Çin’le ekonomik ilişkilerinize karşıyım”

Bir Türkiye vatandaşı olarak bunu kabul edemediğini söyleyen Sönmez, Türkiye’nin evrensel yargılama yetkisine sahip olduğunu hatırlatarak şunları söylemişti:

“Türkiye’de bir dava açalım ve Çinli suçluları burada yargılayalım. AK Parti’ye sesleniyorum. Çin’le ekonomik ilişkilerinize karşıyım. Başka diplomatik ilişkilerinize de karşıyım. Ama engel olamayabiliriz. Bir avukat ve insan hakları savunucusu olarak buradan ilan ediyorum Türkiye adliyelerinde davayı başlatıyorum. Adalet Bakanlığı’nın önüne gittiğimde tüm partileri bekliyorum. Onay verin yargılayalım, onay verin katiller Türkiye’ye ayak basamasın.”

- Advertisment -