Ana SayfaHaberlerDünyaŞili’deki Anayasa Meclisi seçimlerini sağcılar yüzde 56 oyla kazandı

Şili’deki Anayasa Meclisi seçimlerini sağcılar yüzde 56 oyla kazandı

Şili’de dün (7 Mayıs) düzenlenen Anayasa Meclisi seçimlerini sağ ittifak kazandı. 50 kişiden oluşan yeni Anayasa Meclisi’nin 33 üyesi radikal ve merkez sağcılardan oluşacak. Anayasa Meclisi üyesi 30 kişinin oyu yeni anayasanın onaylanması için yeterli olacağından solcuların tamamen dışlanacağı yeni bir anayasa taslağı yazılabilir. 2021 yılındaki Anayasa Meclisi seçimlerinde sol ittifaklar büyük bir zafer kazanmış, sağcıları dahil etmeden yazdıkları anayasa taslağı halk oyuyla reddedilmişti.

Şili’de yeni bir anayasa yapmak için görevlendirilecek isimleri belirlemek amacıyla düzenlenen Anayasa Meclisi seçimleri 2021 yılındaki seçimlerin tam tersi bir sonuç verdi.

2021 yılındaki Anayasa Meclisi seçimlerini yerliler ve solcuların kurduğu ittifaklar kazanmıştı. Solcu ittifak, anayasa yapım sürecinde sağcı temsilcileri sürece dahil etmemiş ve “dünyadaki en ilerici anayasa” yorumları yapılan taslak Şili halkı tarafından yüzde 60 oranla reddedilmişti.

Anayasa taslağının reddedilmesi üzerine yeni bir anayasa inşası için düzenlenen meclis seçimi dün (7 Mayıs) yapıldı. Bu kez sağ ittifak büyük bir zafer kazandı. Radikal sağ olarak tanımlanan Cumhuriyetçi Parti tek başına yüzde 35 alırken, merkez sağ Güvenli Şili ittifakı yüzde 21 oy aldı. Böylece sağ partilerin toplam oyu yüzde 56’ya çıktı ve 50 üyeli Anayasa Meclisi’nin 33 sağcı üyesine solcuları dışlayarak kendi anayasa metinlerini halkın önüne sunma imkânı doğdu.

Şili’nin solcu cumhurbaşkanı Boric sağ ittifaka itidal çağrısında bulundu ve daha önceki gibi uzlaşı olmazsa halkın taslağı yine reddedebileceğini belirtti.

Serbestiyet yazarı Yunus Emre Erdölen “Şili tarihinin en ilerici anayasası”nın reddedilmesinin ardından kaleme aldığı yazıda (5 Eylül 2022) yaşananları şöyle yorumlamıştı:

- Advertisment -