Mali Eylem Görev Gücü (FATF), bugün Singapur’da yapılan genel kurul toplantısında Türkiye’yi gri listeden çıkarma kararı aldı. FATF, 2021 yılında Türkiye’yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle gri listeye almıştı.
Singapur’daki toplantıya katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Başardık” diye tweet attı.
FATF: “Türkiye, kara para aklamanın önlenmesi ve terörizmin finansmanıyla mücadele rejiminin etkinliğini güçlendirdi”
FATF’den yapılan açıklamada, “Türkiye, taahhütlerini yerine getirmek için kara para aklamanın önlenmesi ve terörizmin finansmanıyla mücadele rejiminin etkinliğini güçlendirdi” şeklinde belirtirken; değerlendirmenin devamında, “Finansal sistemin güvenilirliği için ülkelerin gerekli önlemleri alması her durumda geçerliliğini koruyor. Ülkelerin Gri Liste’den çıkarılması finansal sistemin tamamen güvenilir olduğu anlamına gelmiyor” ifadelerine yer verildi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) araştırmaları, gri listeye alınmanın yabancı bankalar ve yatırımcılarla olan ilişkilerin gerilemesine sebep olduğunu gösteriyor.
Güne yüzde 0,54 yükselişle 10.738 puandan başlayan Borsa İstanbul 100 endeksi, Şimşek’in “Başardık” tweetiyle yönünü yukarı çevirdi. Şimşek’in paylaşımı sonrası BIST 100 endeksi ilk tepki olarak, 10.733 puandan 10.808 puana kadar yükseldi. FATF’den resmi açıklama gelmesinin ardından ise endeks, 10.780 puandan 10.704 puana kadar geriledi.
Günün genelinde 10.680 – 10.808 bant aralığında hareket eden endeks, saat 15.19 itibarıyla yüzde 0,53 primle 10.739 puanda bulundu.
Türkiye piyasalarının açılış saatinde 32,96 TL seviyelerinde hareket eden dolar kuru, Bakan Şimşek’in paylaşımıyla değer kaybetti. Kur, 32,94 TL’den 32,86 TL’ye kadar geri çekildi. Resmi açıklama gelmesiyle kur, 32,93 TL’den 32,86 TL’ye kadar düştü.
Türkiye 2021’de gri listeye girmişti
FATF, 2021 yılında kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede eksikleri olduğu için Türkiye’nin daha sıkı izlenmesini gerektiren gri listeye alındığını duyurmuştu.
Merkezi Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan ve OECD’ye (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) bağlı FATF, 2021’de, Türkiye’de bankacılık ve emlak sektörleri ile değerli maden ticareti yapanlar gibi farklı aktörlerin daha sıkı denetlenmesi gerektiğini vurgulamıştı.
2019 yılında ise Türkiye’ye dair yaptığı değerlendirmede, “terörizmle ve kitle imha silahlarının yaygınlaşmasıyla ilişkili varlıkların dondurulması” tarafında iyileşmelerin yapılması gerektiğini vurgulamıştı.
FATF nedir?
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı MASAK’ın (Mali Suçları Araştırma Kurulu) internet sitesinde yer alan bilgilere göre FATF, 1989 yılında G-7 ülkeleri (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) tarafından kara para aklamanın uluslararası alanda önlenmesi amacıyla OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) bünyesinde kuruldu.
FATF’nin toplam 40 üyesi bulunuyor.
Türkiye, 24 Eylül 1991 tarihinde FATF’e üye oldu.
FATF faaliyetlerini, Genel Kurul toplantıları ve çeşitli konularda çalışmak üzere oluşturulan çalışma gruplarının gerçekleştirdiği toplantılar yoluyla yürütüyor.
FATF, her yıl üç Genel Kurul toplantısı gerçekleştiriyor.
Bu toplantılar genellikle Ekim, Şubat ve Haziran aylarında yapılıyor.
FATF, üye ülkeleri kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda gösterdiği gelişmeler bakımından periyodik olarak denetlemekte ve değerlendirmekte.
FATF, ülke raporunda tespit edilen eksiklikleri iki yılda bir yapılan güncelleştirme (Biennial Update) ve düzenli izleme (Regular Follow Up) ile takip ediyor.