Avrupa Birliği’nin (AB) en üst düzey iki yetkilisi olan AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la Beştepe’deki görüşmesinde yaşanan ‘koltuk krizi’ Avrupa’da tartışılmaya devam ediyor.
İtalya Başbakanı’ndan “diktatör” vurgusu
Son olarak İtalya Başbakanı Mario Draghi, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Ankara ziyaretinde ayakta kalmasıyla yaşanan protokol krizine ilişkin bir soruyu cevaplandırdı. Draghi, açıklamasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan ‘diktatör’ diye söz etti.
Draghi Roma’da gazetecilere yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davranış şekline kesinlikle katılmıyorum, uygun olmadığını düşünüyorum. Komisyon Başkanı Von der Leyen’ın maruz kaldığı aşağılama beni çok üzdü. Fakat burada üzerinde durmamız gereken bir şey var: adını koyalım, bu “diktatör” diyebileceğimiz kişilere ihtiyacımız da var. Görüş, fikir, davranış ve toplum vizyonu açısından farklılıklarımızı dile getirmekte açık olmalıyız, ama ülkemizin çıkarları için iş birliğine de hazır olmalıyız. Doğru dengeyi bulmalıyız.”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Kendisine iade ediyoruz
İtalya Başbakanı Draghi’nin sözlerine Ankara’dan ilk cevap, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi. Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Atanmış İtalya Başbakanı Draghi’nin kabul edilemez popülist söylemini ve seçimle göreve gelmiş Cumhurbaşkanımız hakkındaki çirkin ve hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, kendisine iade ediyoruz” ifadelerini kullandı.
İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı
Mevlüt Çavuşoğlu’nun bu paylaşımının ardından, İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı. Büyükelçi’nin çağrılması ile ilgili Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu hadsiz ve çirkin ifadelerin derhal geri alınmasını beklediğimiz vurgulanmıştır” denildi.
Siyasetçilerden İtalya Başbakanı’nın açıklamalarına ilk yorumlar
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın:
“AB Konseyi Başkanı Michel protokol düzeninde Türkiye’den kaynaklı bir sorun veya kasıt olmadığını açıklamışken, İtalya’nın atanmış Başbakanı Draghi’nin Cumhurbaşkanımıza yönelik sözleri hadsiz ve mesnedsizdir. Bu ifadeyi kınıyor ve behemehal düzeltmesini bekliyoruz.”
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül:
“Adap ve terbiye yoksunu İtalya Başbakanı’nın hadsiz açıklamasını kınıyorum. Diktatör arıyorsa dönsün tarihine baksın!”
Tarım ve Ormancılık Bakanı Bekir Pakdemirli:
“İtalya Başbakanının sarfettiği ifadeler kabul edilemez.
Milletin adamı Sayın Cumhurbaşkanımız hakkında mesnetsiz açıklamalar yapan İtalya Başbakanı Mario Draghi’yi kınıyoruz.”
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun:
“İtalya’nın atanmış Başbakanı, Türk halkının yüzde 52 oy oranıyla Cumhurbaşkanı olarak seçtiği sayın Recep Tayyip Erdoğan’a “diktatör” diyerek haddini aşmıştır. Diplomaside yeri olmayan bu üslubu şiddetle kınıyoruz. Diktatör arayan Mario Draghi İtalya tarihine baksın.”
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş:
“İtalya Başbakanı Mario Draghi’yi Sayın Cumhurbaşkanımızı kastederek söylediği talihsiz sözlerinden dolayı kınıyoruz. Sayın Draghi, bizden diktatör çıkmaz! Eğer diktatör görmek istiyorsanız tarihinize bakın, Mussolini’ye bakın.”