Teklifin, görüşmelerin 14. saatinde kabul edilen tartışmalı 5. Maddesi, sokak köpeklerinin öldürülmesinin yolunu açıyor.
Muhalefetin maddenin tekliften çıkarılması için verdiği önergeler reddedildi.
AKP, teklifi Meclis’in tatile gireceği 1 Ağustos’tan önce yasalaştırmak istiyor.
Teklif daha önce TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edilmişti.
Komisyon’daki görüşmelerde 5. Madde, AKP’nin önergesiyle verilen değişiklikle kabul edilmişti.
Teklif metninden “ötanazi” ifadesi çıkarılmış ancak sokak köpeklerinin Veteriner Hizmetleri Kanunu’ndaki esaslara göre öldürülmesinin yolu açık tutulmuştu.
5. Madde, değişiklik önergesiyle şu şekilde düzenlenmişti:
“Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.
“Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkilidir.”
Kırmızı boyalı eldiven protestosu
AKP’nin Meclis çalışmalarının hızlandırılmasına ilişkin verdiği önerge doğrultusunda TBMM Genel Kurulu Pazar günü saat 14:00’da toplandı.
Daha önce alınan karar gereği, Meclis’e ziyaretçi alınmıyor. Ancak görüşme nedeniyle Meclis’te de güvenlik önlemleri artırıldı.
Teklifin görüşmelerine başlanmasının ardından, CHP ve DEM Parti Milletvekilleri, kanun teklifini protesto için Genel Kurul’da kırmızı boyalı beyaz eldivenler taktı.
DEM Partililer “Öldürme yaşat”, “Kanlı yasaya hayır”, “Yasayı geri çek”, “Aşıla, kısırlaştır, yerine bırak” yazılı pankartlarla Genel Kurul’a katıldı.
Hayvanseverler eylem yaptı
Genel Kurul’un açıldığı saatlerde, Ankara Anıtpark’ta bir araya gelen sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri, hayvanseverler ve CHP’li bazı milletvekilleri, yasa teklifinin gündeme alınmasını protesto etti.
Gündem dışı konuşmalar ve muhalefetin grup önerileri nedeniyle, teklif üzerindeki görüşmelere Pazar akşamı geçilebildi.
Meclis Genel Kurulu’nda “Anayasa’ya aykırılık” itirazlarını dikkate alan TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, milletvekillerinin bu konudaki konuşmalarını dinledikten sonra “Teklifin görüşmelerine başlama yönündeki tutumumda değişiklik bulunmamaktadır” diyerek görüşmeleri başlatmak istedi.
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, sokak hayvanlarına ilişkin teklifin AKP’nin talebiyle “temel kanun” olarak iki bölüm halinde görüşülmesine karar verildiğini anımsattı ve grubu olmayan siyasi partilerin söz hakkının engellendiğini belirterek yeniden usul tartışması başlattı.
Teklifin temel kanun olarak görüşülmesi nedeniyle, 2 önerge ve 2 konuşma hakkı olduğunu belirten Baş, “Burada milletvekilleri konuşmasın diye büyük bir çaba içerisindesiniz. Halkın gerçek sesinin burada yankılanmaması için, ‘hayvan katliamına’ dur’ sözü yüzünüze söylenmesin diye elinizden geleni yapıyorsunuz. Ama bozduğunuz kantar gün gelir sizi de tartar” dedi.
AKP’li Ali Özkaya ise muhalefetin sadece engelleme yapmak için önerge verdiğini savundu.
Muhalefet milletvekillerinin usul itirazlarına karşın Bozdağ, grubu olmayan muhalefet partilerinin itirazlarını haksız bulduğunu ve tutumunun iç tüzüğe uygun olduğunu ifade etti. Bozdağ, teklifin temel kanun olarak görüşülmesine dair tutumunu değiştirmedi.
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “AK Parti bu teklifle ‘sokak köpekleri ya ölecek ya öldürülecek’ diyor, kanun teklifinin bu maddesi ölümdür! AK Parti milletvekilleri, siz hayvanları öldürmek istiyorsunuz! Çocuklarınızın yüzüne bakamayacaksınız” diye tepki gösterdi.
DEM Parti Mersin Mişlletvekili Perihan Koca da “Katliam yasasının omurgasını oluşturan maddeyi konuşuyoruz. ‘Ötanazi çıkarılıyor’ diye manipüle ettiniz, ‘ötanazi’ demeden ötanazinin dik alasını getiriyorsunuz” dedi.
Muhalefetin tüm protestolarına karşın teklifin ilk 5 maddesi kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu’nda bugün sürecek görüşmelere CHP Genel Başkanı Özgür Özel de katılacak.